Συνεντεύξεις

N. Ξυλουράς: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλίμα κρατήσεων στις κύριες τουριστικές αγορές»

«Δεν υπάρχει κλίμα κρατήσεων αυτή τη στιγμή στις κύριες τουριστικές αγορές», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) και αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Νίκος Ξυλουράς επισημαίνοντας ότι η Ρόδος έβαλε σωστές βάσεις το 2020, όμως η πορεία της σεζόν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν κυρίως με την επιτυχή εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την υγειονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα μας κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ο τουρισμός σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞΕΝ, θα «ανεβάσει στροφές» το 2022 και από το 2023 μπορεί να αγγίξει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019.
Ο κ. Ξυλουράς αναφέρεται επίσης στην προοπτική επέκτασης της τουριστικής σεζόν, σημειώνοντας ότι η Ρόδος μπορεί να πετύχει το στόχο, στον οποίο βρέθηκε πέρυσι πάρα πολύ κοντά, φτάνει μόνο να υπάρξουν οι απαιτούμενες συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Νίκου Ξυλουρά:
• Κύριε Ξυλουρά, κατά γενική ομολογία η Ρόδος σημείωσε σημαντική επιτυχία στον τουρισμό το 2020, προσελκύοντας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ένα μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. Πώς θα χαρακτηρίζατε προσωπικά την περσινή σεζόν;
Όντως η Ρόδος δέχθηκε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, όμως λόγω της κατάστασης που επικρατούσε περιόρισαν τις μετακινήσεις εκτός ξενοδοχείων, δεν ψώνισαν, δεν έφαγαν εκτός, δεν έκαναν εκδρομές… Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνω προσωπικά, έχοντας συνομιλήσει με πολλούς επιχειρηματίες. Σε ό,τι αφορά στο δικό μας κλάδο συγκεκριμένα, δουλέψαμε κυρίως τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και λίγο τον Οκτώβριο. Ήταν σχετική επιτυχία που σημείωσε ο προορισμός το 2020, από τις περιπτώσεις στις οποίες λέμε ότι ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι.
• Πέρυσι βρεθήκαμε πολύ κοντά στο στόχο της επιμήκυνσης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου, εγχείρημα που όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω του δεύτερου lockdown. Μπορεί να επιτευχθεί φέτος ο στόχος;
Μπορεί να επιτευχθεί η επέκταση της σεζόν μέχρι και το Νοέμβριο. Θα πρέπει όμως από τώρα να ξεκινήσουν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και όχι την τελευταία στιγμή. Είναι απολύτως σίγουρο ότι το τέλος της σεζόν θα είναι καλύτερο και συνεπώς υπάρχει μία καλή προοπτική επιμήκυνσης της διάρκειας της τουριστικής περιόδου. Στην αρχή θα υπάρξουν διάφορα εμπόδια… Όπως φαίνεται οι εμβολιασμοί κατά του Covid καθυστερούν στις ευρωπαϊκές χώρες και ενδεχομένως η πρώιμη σεζόν να… χαθεί, ή τουλάχιστον μέρος αυτής.
Μπορούμε όμως να κερδίσουμε ένα επιπλέον μήνα εάν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς από τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτές είναι το παν, αυτές θα φέρουν τον κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει συμφωνία ώστε να συνεχίσουν τη σύνδεση της Ρόδου με αεροδρόμια της Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Θα πρέπει γενικώς ο προορισμός να βρει κάποιες έξυπνες λύσεις πώς να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών και των εν δυνάμει επισκεπτών. Σαφώς θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή και η αγορά… Θα πρέπει εν ολίγοις να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πακέτο για να συνεχίσουν οι πτήσεις, όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού…
• Ποια είναι η άποψή σας για τη φετινή σεζόν; Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα;
Το ζήτημα είναι ότι δεν εξαρτάται η πορεία της σεζόν από τον προορισμό τον ίδιο. Πέρυσι με τη σωστή και μεθοδική δουλειά των φορέων και των επιχειρηματιών μπήκαν κάποιες καλές βάσεις για τη φετινή σεζόν. Επαγγελματίες τουρισμού, έδειξαν το καλό τους πρόσωπο. Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν όμως αστάθμητοι παράγοντες. Αυτή τη στιγμή στις κύριες τουριστικές αγορές της Ρόδου, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και δευτερευόντως στην Ιταλία…, δεν υπάρχει κλίμα κρατήσεων. Υπάρχουν οι περσινές κρατήσεις που μεταφέρθηκαν στο 2021 και κάποιες λίγες που πραγματοποιήθηκαν όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Με τις αγορές σε lockdown κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν οι κρατήσεις. Ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να κλείνουν πακέτα διακοπών όταν λήξουν οι περιορισμοί στις χώρες τους. Οπωσδήποτε κυριότερο ρόλο στην βελτίωση της ψυχολογίας, θα παίξουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, καθώς και η υγειονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα μας. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να γνωρίζουμε ότι θα γίνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
• Το υγειονομικό διαβατήριο πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχύσει τελικά τα ταξίδια;
Επειδή τα εμβόλια όπως φαίνεται δεν θα είναι διαθέσιμα σε όλους όσοι αποφασίσουν να το κάνουν επιθυμώντας να ταξιδέψουν, οι τουρ οπερέιτορς που θα θελήσουν να μην αποκλειστεί κανείς από τα ταξίδια, δεν φαίνεται να συμφωνούν με αυτή τη λύση.
Σαφώς και με μία τέτοια βεβαίωση θα μπορεί κανείς να ταξιδεύει ανεμπόδιστα. Το ίδιο καλά μπορούν όμως να λειτουργήσουν και τα rapid tests. Δεν είμαστε σε θέση να επιτρέπουμε να ταξιδεύουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί και να αποκλείουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Ενδεχομένως σε δεύτερη φάση, όταν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία των εμβολιασμών, να τεθεί ως προϋπόθεση το υγειονομικό διαβατήριο. Στην αρχή της σεζόν μόνο κακό θα μας κάνει, εάν το υγειονομικό διαβατήριο αποτελέσει αποκλειστικό κριτήριο για τα ταξίδια.
• Πώς έχουν επηρεάσει ή θα επηρεάσουν την τουριστική εμπειρία οι περιορισμοί λόγω του covid;
Τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η τάση του τουρισμού εμπειρίας. Συνεχίζει προφανώς να υπάρχει το μαζικό μοντέλο, «ήλιος, θάλασσα και all inclusive». Αυξάνεται όμως ο κόσμος ο οποίος θέλει περισσότερες δραστηριότητες, να γνωρίσει τους ντόπιους, να δοκιμάσει τοπικά προϊόντα, να έρθει σε επαφή με τη φύση…
Έρχεται όμως ο παράγοντας της υγειονομικής ασφάλειας να βάλει φρένο στην τάση αυτή. Οι επισκέπτες, είτε θα αναζητούν την ασφάλεια ενός μεγάλου ξενοδοχείου το οποίο θα γνωρίζουν ότι τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είτε θα προτιμήσουν βίλες και απομόνωση από τον κόσμο. Πιστεύω ότι η πανδημία θα κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς τους επισκέπτες. Όσο όμως προχωράμε προς τον έλεγχο της πανδημίας, θα θελήσουν να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες για να καλύψουν και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν όλη την περίοδο των περιορισμών.
Θα είμαστε όμως ακόμη μουδιασμένοι το 2021. Θα κορυφωθεί πριν το 2022 η τουριστική κίνηση, ενώ από το 2023 μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή σε επίπεδα-ρεκόρ του 2019.
• Κλείνοντας κύριε Ξυλουρά, και ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών έχει πληγεί από την πανδημία. Είχε όμως την αναμενόμενη στήριξη από την κεντρική διοίκηση;
Ο κλάδος μας διέπεται από ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Συμβαλλόμαστε με πολλούς εργοδότες που μας προσλαμβάνουν για μία εκδρομή. Τη μία μέρα μπορεί να έχουμε ένα συγκεκριμένο εργοδότη και την άλλη να μας προσλαμβάνει κάποιος διαφορετικός. Για το λόγο αυτό κυρίως, δεν μπορούσαν να μας κατατάξουν από την αρχή σε κάποιον από τους κλάδους που έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις. Τελικά συμπεριληφθήκαμε στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με τους επαγγελματίες πολιτισμού. Καταφέραμε να λάβουμε αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ συνολικά για μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και επιδοτηθήκαμε ξανά για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Μας γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν κάποια ενίσχυση για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι επαγγελματίες τέχνης και πολιτισμού όμως κατά περίεργο τρόπο δεν συμπεριληφθήκαμε οι ξεναγοί. Επικοινωνήσαμε με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και τον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη για να μεσολαβήσει, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα έχει επαφές ώστε να λάβουμε και εμείς ενίσχυση. Ακόμη όμως δεν έχουμε κάποια οριστική απάντηση ότι θα λάβουμε το επίδομα των 534 ευρώ για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα. Ζητάμε βέβαια να παραταθεί το μέτρο και για τρεις πρώτους μήνες του ‘21 καθώς θα ξεκινήσει με πολύ αργούς ρυθμούς η σεζόν και μοιραία δεν θα καταφέρουν να δουλέψουν όλοι οι ξεναγοί από την αρχή…. Αυτό που θέλουμε, είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο να μη χρειαζόμαστε καμία ενίσχυση από το κράτος, να στηριζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε όμως ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Όπως όλα δείχνουν, οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα θα αυξηθούν από τον Ιούλιο και έπειτα. Για να υπάρχει δουλειά για όλους τους ξεναγούς, θα πρέπει να αρχίσουμε να δεχόμαστε μαζικότερες αφίξεις… Στη Ρόδο πέρυσι από τους 80 ξεναγούς εργάζονταν ημερησίως 10 με 15 συνάδελφοι και υπάρχουν ξεναγοί οι οποίοι δεν δούλεψαν καθόλου, δεν έκαναν ούτε ένα μεροκάματο. Θα πρέπει να το αντιληφθεί η Πολιτεία και να συνεχίσει να ενισχύει τον Κλάδο. Το Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στις ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες και αυτό το απέδειξε και με την ίδρυση των σχολών ξεναγών που από μία αυξήθηκαν σε πέντε. Πρέπει να δοθεί κάποια προοπτική στους νέους ξεναγούς. Θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ο κλάδος και αυτό θα επιτευχθεί όταν το κράτος μας ενισχύει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου