«Το Νοσοκομείο Ρόδου ‘δεν γονάτισε’ από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά, αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή κατέστρωσε ένα εξαιρετικά πετυχημένο πλάνο διαχείρισης».
Αυτό δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η κα Πολύμνια Γαλανού, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου. Επίσης μιλάει για την ανάγκη να ενισχυθούν οι ΜΕΘ, να γίνουν προσλήψεις έγκαιρα και απευθύνει έκκληση προς όλους τους φορείς και τις τοπικές αρχές, να έχουν προτεραιότητα οι τουριστικοί προορισμοί. Εάν θέλουμε να ανοίξουμε την τουριστική περίοδο, να έρθουν τουρίστες και να ανεβάσουμε την οικονομία μας θα πρέπει να θωρακίσουμε τον τόπο», όπως τονίζει η κ. Γαλανού.
• Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου κατάφερε να φέρει εις πέρας τα περιστατικά μέχρι τώρα; Είστε ικανοποιημένη από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για την λειτουργία του εν μέσω πανδημίας;
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, θεωρώ ότι από την πρώτη στιγμή κατέστρωσε ένα εξαιρετικά πετυχημένο πλάνο διαχείρισης και απομόνωσης των ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού δημιουργώντας την κατάλληλη υποδομή –δηλαδή κάνοντας ανεξάρτητα τα τεστ και δημιουργώντας μονάδα Covid-19 ενώ άνοιξε και μία παθολογική κλινική για τη νοσηλεία των ασθενών. Θεωρώ λοιπόν, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από την δική του πλευρά, έκανε έναν άψογο σχεδιασμό και εκ των υστέρων αυτό το οποίο διαπιστώνουμε, είναι ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Βέβαια, δεν ήταν μόνον ο σχεδιασμός αλλά και η υλοποίηση η οποία έγινε από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (κυρίως από τους παθολόγους) από μικροβιολόγους που δουλεύουν τον μοριακό αναλυτή, από τους ακτινολόγους, αναισθησιολόγους κ.λπ. Δηλαδή, υπήρξε μια άριστη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων, κι αυτό, γιατί οφείλω να πω ότι ένας άρρωστος φορέας μπορεί να έχει και άλλα νοσήματα. Π.χ. να έχει καρδιά (συμμετέχει και καρδιολόγος στην παρακολούθησή του), μία έγκυος (συμμετέχει και γυναικολόγος). Συνεπώς πέραν του σχεδιασμού που ήταν εξαιρετικός, ταυτόχρονα όλοι οι συνάδελφοι γιατροί συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά, με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρχει διασπορά μέσα στο Νοσοκομείο Ρόδου και αφετέρου να υπάρχει καλή διαχείριση και των βαρέως πασχόντων.
• Κατά την εκτίμησή σας, καθυστέρησαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα; Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών;
Πιστεύω ότι δεν καθυστέρησαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, εάν τηρηθούν οι αναλογίες με τις άλλες χώρες. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν ταυτόχρονα. Θα μπορούσε να τεθεί ένα ερώτημα σε ό,τι αφορά την κατανομή των εμβολίων. Κατ’ εμέ, πολύ σωστά, δόθηκε μία προτεραιότητα στα Νοσοκομεία Αναφοράς γιατί πρέπει να καλυφθούν οι συνάδελφοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολύ υψηλό ιικό φορτίο σε σχέση με τους υγειονομικούς ενός άλλου νησιού ή τόπου. Βεβαίως, θα ήταν επιθυμητό να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων, να υπήρχαν ήδη τα δύο εκατομμύρια εμβόλια –που όμως, νομίζω ότι δεν έχει να κάνει ούτε με το υπουργείο ούτε με την χώρα μας. Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης παίζονται και άλλα παιχνίδια που ίσως δεν γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να λέμε ότι καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί. Το λάθος, βέβαια, ήταν ότι είχαν δοθεί ημερομηνίες για έναρξη των εμβολιασμών και τελικά άλλαξαν. Αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος, αφού δημιουργήθηκε μια κινητοποίηση –ωστόσο, ξεκίνησαν.
Όσον αφορά στον αριθμό των εμβολίων, η παρτίδα που παρελήφθη από την Ρόδο (437) έγινε με βάση τον αριθμό υγειονομικών που καταγράφτηκαν σε μια λίστα, η οποία κυκλοφόρησε. Άρα, δεν είναι ότι μας έστειλαν λιγότερα εμβόλια. Μας έστειλαν, όσα ζητήσαμε. Αυτές είναι παρτίδες που προορίζονται για το Νοσοκομείο, για τα Κέντρα Υγείας, για τον ΟΚΑΝΑ, για το ΕΚΑΒ και για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χαθεί καμία δόση εμβολίου. Αυτό είναι ένα στοίχημα.
• Ειπώθηκε ότι αρκετοί υγειονομικοί αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Αληθεύει αυτό;
Κοιτάξτε, οι γιατροί παρουσιάζουν ήδη ένα πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 81% έναντι χαμηλότερων ποσοστών που παρουσιάζουν οι νοσηλευτές, ακόμη χαμηλότερων που παρουσιάζουν οι υγειονομικοί και ακόμη χαμηλότερων οι παρασκευαστές και οι τεχνολόγοι. Υπάρχουν έντονες φημολογίες και δυστυχώς, λέγονται πολλά με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο. Θα πρέπει όλοι να ελέγχουν με πολύ προσοχή από πού ενημερώνονται, προκειμένου τα χαμηλά ποσοστά, να ανεβαίνουν. Πιστεύω πάντως ότι θα ανέβουν τα ποσοστά και πρέπει να γίνει αυτό, εάν θέλουμε να δούμε τον τόπο μας και την χώρα μας, να μπαίνει ξανά σε μια τροχιά ανάπτυξης. Κι εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στους συναδέλφους μου τους ιδιώτες. Έχει δοθεί μια προτεραιότητα όσον αφορά στους νοσοκομειακούς. Ωστόσο θα πρέπει και οι ιδιώτες αλλά και το προσωπικό που απασχολείται στα ιδιωτικά ιατρεία να εμβολιαστούν. Νομίζω ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προωθήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί και τους εμβολιασμούς των υγειονομικών στα ιδιωτικά ιατρεία.
Η πρότασή μου προς όλους τους φορείς και τις τοπικές αρχές είναι οι τουριστικοί προορισμοί να έχουν προτεραιότητα. Εάν θέλουμε να ανοίξουμε την τουριστική περίοδο, να έρθουν τουρίστες και να ανεβάσουμε την οικονομία μας θα πρέπει να θωρακίσουμε τον τόπο. Δεν υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο χρόνου –κυρίως στα μικρά νησιά. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πάνε μία και καλή στα μικρά νησιά για να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως. Οι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
• Καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ακούγαμε ότι πρέπει να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Τελικά, «άντεξε» το σύστημα ή χρειάζονταν κι άλλα μέτρα;
Το σύστημα τελικά ‘άντεξε’. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία περίπτωση, σε ολόκληρο τον πλανήτη, να αντέξει κανένα σύστημα υγείας. Αυτό το οποίο συνέβη με την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ήταν αναπάντεχο, ήταν τεράστιο (κατά κύματα και μάζες –και εξακολουθεί να υπάρχει). Στην Ελλάδα, φυσικά και δεν ήταν και δεν είναι έτοιμο το σύστημα υγείας. Κι αυτό γιατί το ΕΣΥ από την εποχή των μνημονίων, έχει καταρρεύσει. Ήταν υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών που πέρασαν μέχρι σήμερα, να στηρίξουν το ΕΣΥ. Δεν μπορεί λοιπόν, ενώ υπάρχει ένα… χάος, να ζητάς την επάρκεια. Και θα σας πω το εξής: το σύστημα στην Βόρεια Ελλάδα, κατέρρευσε διότι ενώ έπρεπε να γίνει επίταξη, δεν έγινε αυτό που έπρεπε. Επίσης έπρεπε να γίνουν προσλήψεις με διαδικασίες fast track. Ακούσαμε για μονιμοποιήσεις των επικουρικών ιατρών. Δεν το βλέπω να γίνεται γρήγορα αυτό. Θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη αυτές οι μονιμοποιήσεις. Πέραν τούτου θα σας πω για τις νέες προσλήψεις: στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου προσελήφθησαν οκτώ γιατροί ενώ είχαν έρθει κι άλλοι. Ωστόσο οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες με συνέπεια να χάνουμε χρόνο. Επίσης, αυτές οι προσλήψεις είναι θέσεις υπηρετούντων ιατρών σε θέσεις επικουρικών. Με λίγα λόγια, μπορεί να έχουμε μια πρόσληψη αλλά σε απόλυτο νούμερο δεν μας αλλάζει τίποτε.
• Συνεπώς, το Νοσοκομείο Ρόδου ‘δεν γονάτισε’!
Και παρά τα όσα λέγονται, θα σας πω ότι το Νοσοκομείο Ρόδου ‘δεν γονάτισε’. Δούλεψε… ρολόι, βεβαίως με κούραση δική μας αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν συγκρίνεται με την καταπόνηση των συναδέλφων σε άλλες περιοχής της χώρας. Απλά, δεν είδα να αναπτύσσονται στο Νοσοκομείο Ρόδου δύο κλίνες ΜΕΘ ώστε από τις έξι να γίνουν οκτώ. Έχουμε ζητήσει ως σύλλογος να ανοίξουν οι δύο κλίνες ΜΕΘ (όχι για τον Covid-19) προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι μετά από όλο αυτό που περάσαμε, τελικά και η Ρόδος ανέπτυξε κάτι.
Π.χ. το δικό μου τμήμα, το αναισθησιολογικό, είναι ένα τμήμα το οποίο πλήττεται βαρύτατα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι σε λίγο θα ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος έχοντας μόλις τρεις αναισθησιολόγους και χωρίς να έχει ενισχυθεί η ΜΕΘ. Θα πρέπει να ενισχυθούν κάποια τμήματα με κάθε τρόπο. Δεν μας έχουν δώσει αυτά που ζητήσαμε και δυστυχώς δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κίνητρα μέχρι τώρα.
https://www.dimokratiki.gr/17-01-2021/p-galanoy-to-nosokomeio-rodoy-den-gonatise-apo-tin-pandimia-toy-koronoioy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.