Σε 3 με 3,5 μήνες στην πραγματική οικονομία τα χρήματα από το πακέτο της ΕΕ, ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αν. υπουργός Οικονομικών
Το 2021 είναι ακόμα άδηλο γιατί έχουμε την πανδημία, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι το 50% του κόστους του lockdown αφορά στο λιανεμπόριο. Είναι τεράστιο το πλήγμα γιατί το λιανεμπόριο δένεται με ολόκληρη την οικονομία, είναι άρρηκτοι οι δεσμοί του σε πάρα πολλά επίπεδα. . Ήδη, οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έτρεξαν με ολικό lockdown. Βεβαίως, η καλή είδηση είναι ότι ανοίγει το λιανεμπόριο.
Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα από την πανδημία είναι ο τουρισμός, αλλά ακόμα αυτήν την περίοδο πλήττεται μόνο ο χειμερινός που είναι μικρότερος και πιο εσωστρεφής από τον θερινό. Δεν προκαλεί τόσο μεγάλο κόστος στην οικονομία, τόνισε ο υπουργός.
Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του πακέτου της ΕΕ
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα από το πακέτο της ΕΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει τα χρήματα εκεί που χρειάζονται. Όπως είπε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις με πολύ χαμηλότερο ύψος επιδοτήσεων και πολύ μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.
Οι επενδύσεις είναι φτιαγμένες έτσι, δημόσιες και ιδιωτικές, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα για την οικονομία και για την ανάκαμψη. Αυτός είναι και ο σχεδιασμός του πακέτου.
Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια να καθυστερήσουμε. Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο. Ούτε ένα ευρώ δεν είναι αυτονόητο ότι θα απορροφηθεί εάν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Τα χρήματα θα είναι σε 3 με 3,5 μήνες από την υποβολή του τελικού σχεδίου, το οποίο υπολογίζουμε να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η έναρξη απορρόφησης ξεκινάει από τώρα, σε κάποια έργα δίνουμε το οκ με σχετική τροπολογία τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα προγράμματα, όπως το Εξοικονομώ θα χρηματοδοτηθούν από εθνικά προγράμματα και μετά θα πάρουμε τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Έχει μεγάλη σημασία η απορρόφηση των πόρων να γίνει εγκαίρως.
Η οικονομία έχει ανάγκη από ανάκαμψη, και την έχει το 2021 και το 2022 προπαντός. Η μεγάλη αλλαγή θα είναι μία σοβαρή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης..
Ρυθμός ανάπτυξης
Το να επιστρέψουμε στο προ του 2019 επίπεδο σημαίνει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από την ύφεση που είχαμε, είπε ο κ. Σκυλακάκης. Έχουμε μία ύφεση 10,5% για το 2020. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη τριετία θα έχουμε παραπάνω ρυθμούς ανάπτυξης από το 10,5%. Θα έχουμε πολύ παραπάνω ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που υπολόγιζαν οι πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ τα επόμενα χρόνια, κατέληξε ο υπουργός.