Την αναγκαιότητα εξάμηνης παράτασης της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στη Ρόδο, φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου.
Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης, η φωτιά τον Ιούλιο του 2023 έπληξε κατοικίες τουριστικά καταλύματα και αγροτικές εκτάσεις. Οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία του νησιού, είναι τεράστιες. Στο Κιοτάρι, για παράδειγμα, μια από τις τουριστικές περιοχές του νησιού, 43 τουριστικές επιχειρήσεις κατέστησαν τελείως ανενεργές και 5 από αυτές κάηκαν ολοσχερώς. Στην ίδια περιοχή δέκα μεγάλα ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών και πολλά καταλύματα χιλιάδων κλινών, δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν λόγω του περιβάλλοντος χώρου. Συνολικά μια περιοχή που υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες θυμίζει πλέον κρανίου τόπου και έχει άμεση ανάγκη από κοπή των καμένων δέντρων, καθαρισμό και δεντροφύτευση.
Με μία σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης δόθηκαν παρατάσεις της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών έως και το τέλος Ιανουαρίου 2024 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Ρόδου. Δεν προβλέφθηκε όμως ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Ρόδο και οι εργαζόμενοι τους στον τουριστικό κλάδο αφορούν εποχικές, κυρίως θερινές, δραστηριότητες. Από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου 2024, που λήγει και η παράταση της καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, δεν έχουν υπάρξει τα απαιτούμενα έσοδα, για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στις σχετικές υποχρεώσεις τους. Οι τελευταίοι μετρούν ακόμα τις ζημιές τους, προσπαθούν να ξανά χτίσουν όσα έχασαν και αναμένουν την την άνοιξη και την έναρξη της τουριστικής περιόδου για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της παράτασης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την 31η Ιουλίου 2024, έτσι ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις και πολίτες δεδομένης της προσδοκίας για μια πετυχημένη τουριστική σεζόν. Ποια άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών και κυρίως του τουριστικού κλάδου και με ποιο χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το «πάγωμα» της καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Ρόδου προς τις τράπεζες με παράλληλο μη υπολογισμό τόκων για το διάστημα αυτό;
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Προς τους Υπουργούς:
1) Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
2) Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, κα Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου.
Θέμα: Αναγκαία η εξάμηνη παράταση καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγεισών επιχειρήσεων από τις πυρκαγιές στη Ρόδο.
Κύριοι Υπουργοί,
To νησί της Ρόδου υπέστη τον περασμένο Ιούλιο μία βιβλική καταστροφή, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί στις 18-7-2023 άφησε πίσω της, συμφώνως με τον απολογισμό της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 154.000 στρέμματα καμένα, ενώ κατά το εργαστήριο RSLAB του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) τα καμένα στρέμματα ανέρχονται σε 175.000 ή στο 12,5% του νησιού. Η καταστροφή αφορά, επίσης, χιλιάδες στρέμματα προστατευόμενων περιοχών με καταφύγια άγριας ζωής, στρέμματα που ανήκουν στο δίκτυο Natura, αλλά και εκατοντάδες στρέμματα τα οποία ήταν δασικές εκτάσεις σε αναγέννηση καθώς και οι βιότοποι των περίφημων μικρόσωμων ελαφιών (Dama dama ή Πλατόνι) της Ρόδου.
Επιπλέον, η φωτιά έπληξε κατοικίες, τουριστικά καταλύματα και αγροτικές εκτάσεις. Χιλιάδες κόσμου αναγκάστηκαν να μετακινηθούν, ενώ οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία του νησιού, είναι τεράστιες. Στο Κιοτάρι, για παράδειγμα, μια από τις τουριστικές περιοχές του νησιού, 43 τουριστικές επιχειρήσεις (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ένδυσης και τροφίμων) κατέστησαν τελείως ανενεργές και 5 από αυτές κάηκαν ολοσχερώς. Στην ίδια περιοχή δέκα μεγάλα ξενοδοχεία χιλιάδων κλινών και πολλά καταλύματα (Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Airbnb, βίλες κ.α.) χιλιάδων κλινών, δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν λόγω του περιβάλλοντος χώρου. Συνολικά μια περιοχή που υπάρχουν περίπου 20.000 κλίνες θυμίζει πλέον κρανίου τόπου και έχει άμεση ανάγκη από κοπή των καμένων δέντρων, καθαρισμό και δεντροφύτευση.
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ορθώς με τις υπ’ αριθμ. Α.1115/28.07.2023 (ΦΕΚ 4779 τεύχος Β’), Δ.15/Δ’/71184/4.08.2023 (ΦΕΚ 4933 τεύχος Β’) και Δ.15/Δ’/75452/30.08.2023 (ΦΕΚ 5269 τεύχος Β’), δόθηκαν παρατάσεις καταβολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών έως και το τέλος Ιανουαρίου 2024 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια
κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Ρόδου.
Εντούτοις, για την ανωτέρω παράταση ουδόλως προβλέφθηκε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη Ρόδο και, ακολούθως, η απασχόληση των εργαζομένων αφορούν εποχικές (θερινές)/τουριστικές δραστηριότητες και επαγγέλματα, ώστε από το καλοκαίρι του έτους 2023 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου 2024, όταν και θα λήξει η ανωτέρω παράταση της καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, δεν έχουν υπάρξει τα απαιτούμενα έσοδα, για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στις σχετικές υποχρεώσεις τους. Οι τελευταίοι μετρούν ακόμα τις ζημιές τους, προσπαθούν να ξανά χτίσουν όσα έχασαν και αναμένουν την έναρξη την άνοιξη και την έναρξη της τουριστικής περιόδου για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Δεδομένου ότι οι παρατάσεις καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο νησί της Ρόδου τον περασμένο Ιούλιο, έχουν χορηγηθεί μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου 2024, χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο εποχικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων της Ρόδου και της απασχόλησης των εργαζομένων.
Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τη δεδομένη στιγμή, καθώς δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα λόγω εποχικότητας για την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των συσσωρευμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους, οπότε και σε περίπτωση μη παράτασης θα οδηγηθούν σε πλήρη οικονομική ασφυξία.
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε επέκταση της παράτασης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την 31η Ιουλίου 2024, έτσι ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις και πολίτες δεδομένης της προσδοκίας για μια πετυχημένη τουριστική σεζόν;
2) Ποιά άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών και κυρίως του τουριστικού κλάδου και με ποιό χρονικό ορίζοντα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου; Γιατί δεν έχετε προχωρήσει στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στο «πάγωμα» της καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων της Ρόδου προς τις τράπεζες με παράλληλο μη υπολογισμό τόκων για το διάστημα αυτό;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Νικητιάδης