Αλλαγή σκυτάλης στη γενική διεύθυνση Αιγαίου του ΕΚΑΒ. Ο Γιάννης Γρυπιώτης, διευθυντής ΕΣΥ, αναισθησιολόγος που υπηρετεί στον τομέα των αεροδιακομιδών είναι ο νέος γενικός διευθυντής και διαδέχεται τον επίσης αναισθησιολόγο Σάββα Καραταπάνη.
Είναι βέβαιο ότι ο κ. Γρυπιώτης θα κληθεί να λύσει ένα δύσκολο σταυρόλεξο σε ότι αφορά στη Ρόδο, όπου τα προβλήματα της υπηρεσίας κυρίως λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης προσωπικού.
Η Ρόδος για παράδειγμα, θα υποδεχθεί το 2025 σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο αριθμό τουριστών με το ΕΚΑΒ να καλείται να καλύψει τις ανάγκες με το ίδιο προσωπικό που καλύπτει και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων στη διάρκεια του χειμώνα.
«Κανείς δεν έμεινε σε αυτή τη θέση πάνω από 2-3χρόνια.
«Κανείς δεν έμεινε στη θέση αυτή περισσότερο από εμένα. Οι προηγούμενοι τρεις διευθυντές αποχώρησαν μέσα σε 2-3 χρόνια. Εγώ αποχωρώ συμπληρώνοντας πέντε χρόνια. Αυτό κάτι δείχνει. Πέρα από ένα διοικητικό κομμάτι, η ευθύνη είναι τεράστια. Σκεφθείτε ότι σε 18 νησιά (πέντε νησιά στον Βόρειο Αιγαίο, πέντε στα Δωδεκάνησα και οκτώ νησιά στις Κυκλάδες), θα πρέπει να συντονίζεις ώστε σε όλα να υπάρχει διαρκώς ασθενοφόρο. Να μην υπάρχει κενή βάρδια. Αυτή είναι η κύρια ευθύνη ενός διευθυντή».
Ο Σάββας Καραταπάνης, γιατρός-αναισθησιολόγος, μίλησε στον topfm και στον Στέλιο Σαρέσκο «Ρόδος είναι και γυρίζει», για τους λόγους της αποχώρησής του από τη θέση του διευθυντή του ΕΚΑΒ στο παράρτημα του Αιγαίου, για τα προβλήματα που «κληρονομεί» ο αντικαταστάτης του και την εμπειρία του από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διάρκεια της θητείας του στο ΕΚΑΒ.
«Ο κ. Γρυπιώτης αναλαμβάνει ένα παράρτημα μα πάρα πολλά προβλήματα»
«Ο κ. Γρυπιώτης είναι γιατρός διορισμένος στην Αθήνα, δεν θα είναι στην Μυτιλήνη. Εγώ διεύθυνα το παράρτημα ως ο μοναδικός γιατρός στο Αιγαίο. Τώρα δεν θα υπάρχει κανένας άλλος γιατρός διορισμένος στο Αιγαίο για το ΕΚΑΒ. Το παράρτημα της Μυτιλήνης θα διευθύνεται πλέον από την Αθήνα κάτι που, για μένα, είναι μειονέκτημα.
Μην ξεχνάτε ότι στο Αιγαίο υπάρχει η βάση αεροδιακομιδών της Ρόδου εδώ και 25 χρόνια, όπως και αυτή της Σύρου για περίπου μια δεκαετία. Αυτές οι βάσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς γιατρούς», τόνισε ο κ. Καραταπάνης και διευκρίνισε ότι ζήτησε ο ίδιος να αποχωρήσει και να επιστρέψει στο νοσοκομείο Ρόδου:
«Εδώ και 2,5 μήνες, κρίνοντας ότι έκανα τον κύκλο μου, με αίτημά μου προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και το οποίο έγινε δεκτό, ζήτησα τη μετάταξή μου στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ανήκα παλιότερα και εκεί ζήτησα να τελειώσω την καριέρα μου. Το αίτημα έχει ικανοποιηθεί και από το νοσοκομείο της Ρόδου. Πριν από δέκα μέρες ζήτησα την αναπλήρωσή μου από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος να παραλάβει ο νέος διευθυντής ένα τεράστιο παράρτημα με πάρα πολλά προβλήματα και για να γίνει ομαλά η διαδοχή».
Για τα προβλήματα που συνήθως δημιουργούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ο κ. Καραταπάνης σημείωσε:
«Λόγω έλλειψης προσωπικού, σε πολλά νησιά, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να αναπληρώσουμε τα κενά με μετακινήσεις από την Αθήνα ή την υπόλοιπη Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ένα σοβαρό περιστατικό σε οποιοδήποτε νησί και να μην υπάρχει ασθενοφόρο;
«Μετά από πέντε χρόνια, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι ποτέ δεν υπήρξε νησί χωρίς ασθενοφόρο, ούτε για μια βάρδια, ούτε για ένα οκτάωρο. Ο προκάτοχός μου είχε υποβάλλει έγγραφο στη διοίκηση δηλώνοντας τη αγωνία του γιατί σε έξι νησιά υπήρχαν κενές βάρδιες… Έτυχε και στη δική μου θητεία, στη Σαντορίνη, Ιούλιο μήνα να έχουμε κενά σε πολλές βάρδιες. Βρήκαμε τρόπους και τα καλύψαμε αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά όλο αυτό. Και στο τέλος… έρχεται η διοίκηση και ρωτάει τον διευθυντή… γιατί δεν είχαμε ασθενοφόρο εκείνη τη μέρα…
Καταλήγοντας, ο κ. Καραταπάνης μίλησε για την αποτυχημένη προσπάθεια να γίνουν δύο τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ στο Αιγαίο και τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων να ανταποκριθούν στις ανάγκες:
Έγινε προσπάθεια, στο ξεκίνημα της θητείας μου, να γίνουν δύο παραρτήματα του ΕΚΑΒ, ένα στο Βόρειο και ένα στο Νότιο Αιγαίο, κάτι που δυστυχώς δεν προχώρησε. Από την άλλη, δεν είναι και το πιο εύκολο να έχεις να κάνεις με δύο διαφορετικές Περιφέρειες, τη στιγμή που το παράρτημα του Αιγαίου περιλαμβάνει και το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.
«Σε όλα τα νησιά υπάρχουν αξιόλογοι υπάλληλοι που δίνουν αγώνα για να κρατήσουν τον τομέα τους όρθιο, να μην υπάρχουν προβλήματα. Φυσικά έχω πάει σε όλα τα νησιά, αρκετές φορές στο καθένα και πρέπει να τονίσω ότι γίνεται ένας μεγάλος αγώνας από τους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών. Ήταν χαρά μου που συνεργάστηκα μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια».