Διγλωσσία ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρατηρείται γύρω από το «καυτό» θέμα των κέντρων κράτησης μεταναστών.
Τάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν για την άμεση κατάργηση των κέντρων και
εκφράζονται κυρίως μέσω του περιβάλλοντος της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο Γιάννης Πανούσης εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένος επιχειρώντας μία πιο ομαλή μετάβαση στις νέες δομές φιλοξενίας.
Διαρροές από κύκλους της κ. Χριστοδουλοπούλου έκαναν χθες λόγο για «άμεση εκκένωση των κέντρων κράτησης μέσα στις επόμενες ημέρες και ανακοίνωση εντός 24ωρου χρονοδιαγράμματος για τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό αναζητούνται προσωρινές λύσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών της Αμυγδαλέζας, όπως μίσθωση ξενοδοχείων και εύρεση ξενώνων με τη βοήθεια της Εκκλησίας».
Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούσαν για «σχέδιο 100 ημερών για την Αμυγδαλέζα έως ότου διαμορφωθούν στην Αττική οι κατάλληλοι χώροι για την μετακίνηση των μεταναστών». Δόθηκαν, μάλιστα, στους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου αρμοδιότητες για τον «εξανθρωπισμό» των χώρων κράτησης, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις διαρροές από το περιβάλλον της κ. Χριστοφιλοπούλου για άμεσο λουκέτο.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο κ. Τάσος Μαυρόπουλος ανέλαβε ύστερα από εντολή του υπουργού κ. Γιάννη Πανούση να εξοπλίσει το κέντρο της Αμυγδαλέζας με αερόθερμα και ρούχα, ενώ δουλειά έπιασαν μάστορες που επισκευάζουν τους χαλασμένους θερμοσίφωνες. Ο δε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ασχολείται με τη σίτιση, η οποία κρίνεται προβληματική. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρία που προμηθεύει με φαγητό τους μετανάστες δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίες 2-3 μήνες με αποτέλεσμα η σίτιση να είναι ελλιπής.
Για το τι μέλλει γενέσθαι με τα κέντρα κράτησης μίλησαν χθες για δύο ώρες στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη ο κ. Πανούσης και η κ. Χριστοδουλοπούλου.
«Θα συσταθεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων για έναν προς έναν τους κρατουμένους. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι άρρωστοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με σημαντικό χρόνο κράτησης ακόμα και 18 μήνες, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν και ποιοι είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες θα τους έχουμε κατηγοριοποιήσει και θα παραδώσουμε τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία τριών ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας στην Αττική. Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα εφαρμοστεί ένα μοντέλο «εποπτευόμενης ελευθερίας» στο οποίο οι μετανάστες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι αρκεί οι Αρχές να γνωρίζουν που βρίσκονται. Το μοναδικό παράδειγμα τέτοιου κέντρου εν λειτουργία υπάρχει στο Λαύριο, όπου κρατούνται αποκλειστικά Κούρδοι μετανάστες.
Το κέντρο αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τη σίτιση, καθώς πλέον ο «Ερυθρός Σταυρός» δυσκολεύεται –λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων- να καλύψει τις ανάγκες των κρατουμένων. Στοίχημα αποτελεί –όπως και στους υπόλοιπους χώρους κράτησης της χώρας- η εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
.