Την ισχυρότερη τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, που ήταν της τάξης του +22%, κατέγραψε το 2014 η Ελλάδα, «λόγω της ανάκαμψης των επαγγελματικών ταξιδίων και των προσιτών τιμών», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ΕΤC), «European Tourism – Trends & Prospects». Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα 10 μέλη της Επιτροπής με την ισχυρότερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη πέρυσι.
Παράλληλα, στην έκθεση οι ειδικοί της Επιτροπής διατυπώνουν την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2015 θα σημειώσει μικρή επιβράδυνση σε σχέση με το 2014, και θα διαμορφωθεί στο συν 2-3%, μετά τις επιδόσεις-ρεκόρ του 2014 και με την ανάπτυξη των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ΕΤC) να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (+4%).
Ακόμα και μετά από μια πενταετία υγιούς ανάπτυξης, η τρέχουσα συγκυρία γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτιμούν οι ειδικοί, οι οποίοι το 2014 εντόπισαν ως μοναδικό εμπόδιο της τουριστικής ανάπτυξης τις μειωμένες τουριστικές ροές στην ανατολική Ευρώπη.
Οι επιδόσεις ρεκόρ του 2014 αποδίδονται στην ανάκαμψη των βασικών αγορών-πηγών, στις προσπάθειες για την προώθηση των ταξιδίων εκτός σεζόν και στις προωθητικές θεματικές δραστηριότητες.
Οι εκτιμήσεις του ΠΟΤ (UNWTO) για το 2014, κάνουν λόγο για τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη της τάξης του 4%, με 588 εκατ. τουριστικά ταξίδια, 22 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το 2013. Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο διεθνής τουρισμός στην Ευρώπη είχε αύξηση που υπερέβη το 2,4%, που αποτελεί το μέσο όρο των προβλέψεων για την περίοδο 2010-2025.
Δύο στα τρία μέλη της Επιτροπής κατέγραψαν ανάπτυξη άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (4%), ενώ οι ανερχόμενοι προορισμοί κατάφεραν να εισπράξουν τα οφέλη των επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο, αγγίζοντας εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ισλανδία (+24%), η Λετονία (+15%»), η Σερβία (+12%), η Ρουμανία και η Τσεχία (από 11% η καθεμία) είναι ανάμεσα στα 10 μέλη της ETC με την ισχυρότερη ανάπτυξη το 2014. Στο top10 εντοπίζονται και μερικοί μεγάλοι προορισμοί, κυρίως της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, όπου, μετά την Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία (+9%), στην οποία ο τουριστικός κλάδος έχει χαρακτηριστεί ως βασικός πυλώνας της ισπανικής οικονομίας σε περιόδους κρίσης. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και η Μάλτα (+7%), η Σλοβενία (+6%), η Κροατία (+5%) και η Τουρκία (+5%).
tornosnews.gr