Να… σβήσει την κόκκινη γραμμή του “αναδιανεμητικού” συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ετοιμάζεται ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να πείσει τους αγρότες να δεχτούν το ασφαλιστικό χαράτσι του 20% επί του εισοδήματος τους για τον κλάδο κύριας σύνταξης.
Ένα από τα βασικά σημεία του πακέτου μέτρων το οποίο επεξεργάζεται ο κ. Κατρούγκαλος είναι η δυνατότητα κάθε ασφαλισμένου να επιλέξει το ύψος της εισφοράς την οποία θα καταβάλλει με την προϋπόθεση ότι ανάλογο θα είναι και το ύψος της σύνταξης την οποία θα λάβει.
Οι επιλογές θα είναι τρεις και συγκεκριμένα συντελεστής 12%, 14% και 20%, ενώ η σύνταξη την οποία θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος στον ΟΓΑ θα κυμαίνεται ανάλογα.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σημειώνουν στο Capital.gr πως η υλοποίησης μίας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε χτύπημα στην “καρδιά” του ασφαλιστικού συστήματος που διέπεται από το αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δηλαδή από τη μεταβίβαση των εσόδων που εισπράττει το σύστημα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των οικονομικά ενεργών ασφαλισμένων στους νυν συνταξιούχους.
Έτσι ενώ μέχρι πρότινος, τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και συνολικά κυβέρνηση έστηνε “τείχος” για την υπεράσπιση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος ενάντια κυρίως στο ΔΝΤ που τάσσεται υπέρ του ανταποδοτικού συστήματος (σ.σ. να παίρνει κανείς σύνταξη αποκλειστικά με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλλει), μελετά να φέρει από το … παράθυρο μία ανταποδοτική “συνιστώσα” στον ΟΓΑ.
Θυμήθηκαν… την Επιτροπή Σοφών
Υπενθυμίζεται πως υπέρ του ανταποδοτικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος είχε ταχθεί και η Επιτροπή των Σοφών που είχε συστήσει ο κ. Κατρούγκαλος τον περασμένο Αύγουστο. Στο πόρισμα της (το οποίο δεν είχε γίνει δεκτό από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα) δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου και ανέφερε χαρακτηριστικά πως:
– “η βασική ιδέα του προτεινόμενου συστήματος που στοχεύει στην πραγματοποίηση της ανταποδοτικής δικαιοσύνης, είναι απλή : ο εργαζόμενος συσσωρεύει σ’ έναν ατομικό λογαριασμό όλες τις εισφορές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας
– “η σύνταξη είναι αναλογιστικά δίκαιη (actuarially fair), αφού το κεφάλαιο που σχηματίζεται (ατομικά) από τις συσσωρευμένες εισφορές του ασφαλισμένου, μετατρέπεται σε ισόβια σύνταξη, με βάση ένα συντελεστή μετατροπής (ράντα) ο οποίος εξαρτάται και από το προσδόκιμο ζωής της γενεάς του ασφαλισμένου”.
Προβληματική η εφαρμογή στον ΟΓΑ
Ωστόσο η εισαγωγή μίας ανταποδοτικής “συνιστώσας” στον ΟΓΑ δεν πρέπει να θεωρείται και τόσο εύκολη υπόθεση.
Και αυτό γιατί :
– Το 91% των εσόδων του προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό
– Μόνο ένας στους τρεις οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους του καταβάλλει με συνέπεια τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του.
Έτσι η ενδεχόμενη επιλογή του χαμηλότερου συντελεστή 12% από τους περισσότερους ασφαλισμένους που σήμερα καταβάλλουν εισφορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων στον ΟΓΑ και στην ανάγκη για επιπλέον κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να καταβληθούν οι σημερινές συντάξεις.
capital.gr