Αθήνα, 16
Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ειδικότερα ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του. «Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσουμε όλοι μαζι».
Τουσκ: «Αποκλεισμός
από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως
πρόβλημα»
Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ ξόρκισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα.
Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες. και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε..
Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε. και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια. «Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εστίασε και στην ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων που οδηγούν τους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη και αναφορικά με τον εμφύλιο στη Συρία είπε ότι μετά τους ρώσικους βομβαρδισμούς οι ελπίδες για λύση μικραίνουν. «Το καθεστώς του Άσαντ ενισχύεται και η Ευρώπη κατακλύζεται με νέο κύμα προσφύγων», συνέχισε.
Με αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει μια σειρά κρίσιμων επαφών, στρέφοντας το βλέμμα στην έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
Ο επίσημος σκοπός της επίσκεψής του Πολωνού αξιωματούχου στην Αθήνα, είναι η νέα συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία. Την συνάντηση των δυο ανδρών απασχόλησε και το θέμα της αξιολόγησης.
Ολέθριο το κλείσιμο
των συνόρων προειδοποιεί η Μέρκελ
Το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. Όπως δήλωσε η ίδια, θα παλέψει για να πείσει πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως θα πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι η εναλλακτική του κλεισίματος των συνόρων για τον περιορισμό των ροών των προσφύγων θα είχε ολέθριες συνέπειες για το μπλοκ των 29.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η επερχόμενη σύνοδος κορυφής έχει να κάνει με το αν η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις αιτίες της μετανάστευσης ή εάν αντιθέτως τα κράτη-μέλη πρέπει να «εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Σένγκεν».
«Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή για την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας ως τον σωστό τρόπο για να λυθεί αυτό», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Υπενθυμίζεται ότι και τη Δευτέρα η Α. Μέρκελ τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων με δηλώσεις της σε γερμανική εφημερίδα. «Το να δημιουργήσουμε απλώς στην ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ και δήλωσε πεπεισμένη για τη σημασία της συνθήκης Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της.
Tο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο
Πανευρωπαϊκή απάντηση με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων από τα κράτη μέλη ζητά να θεσπιστεί για το προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η σχετική γνωμοδότηση «Opinion on European Semester for economic policy coordination: Annual Growth Survey 2016», εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια στο Στρασβούργο στις αρχές Μαρτίου. Η ειδική αναφορά στο προσφυγικό «ως μεγάλη πρόσκληση για ορισμένα κράτη μέλη», έγινε μετά από τροπολογία που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ως αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ειδικότερα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι:
«Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισημαίνει ότι οι άνευ προηγουμένου ροές προσφύγων και αιτούντων άσυλο κατά τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μία τεράστια πρόκληση για ορισμένα κράτη μέλη και απαιτούν μία απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη πρέπει να περιλαμβάνουν επιτεύξιμους στόχους, υπό το φως των νέων προκλήσεων».
Μετά την υπερψήφιση της έκθεσης, η Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι: «Όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη μετεγκατάσταση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Υπάρχουν κράτη μέλη, με πρώτη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν δυσανάλογο μέρος της ευθύνης. Όλα τα κράτη μέλη, αλλά και οι υποψήφιες χώρες όπως η πΓΔΜ, οφείλουν να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για το προσφυγικό χωρίς να μεταφράζουν κατά το δοκούν την έννοια της αλληλεγγύης.»