Ρεπορτάζ

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η Ρόδος στην ‘κούρσα’ για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021.
Με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις, που είναι πλέον καθοριστικές:
«Από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις των υποψηφιοτήτων των πόλεων, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ‘Τιτάνια’. Εκεί θα βρίσκονται οι 12 Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες,που θα κρίνουν τις υποψηφιότητες.
Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ρόδου θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί έως την μία το μεσημέρι. Η κάθε πόλη έχει δικαίωμα να παρουσιάσει σε μισή ώρα την υποψηφιότητά της και στη συνέχεια να δέχεται ερωτήσεις για 45 λεπτά.
Στις 26 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνει η ανακοίνωση των τεσσάρων υποψηφίων πόλεων οι οποίες θα αποτελέσουν την λεγόμενη ‘short list’ (μικρή λίστα) και θα περάσουν στην επόμενη φάση της διεκδίκησης. Άρα εμείς θα μάθουμε σύντομα εάν θα βρισκόμαστε ανάμεσα στους τέσσερις διεκδικητές».
Η όλη διαδικασία και η υποψηφιότητα της Ρόδου, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο για το νησί.
«Αυτό φαίνεται και από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις για τον θεσμό αυτόν, ο οποίος μπορεί να έχει ως άξονα τον Πολιτισμό αλλά λαμβάνει κι άλλες κατευθύνσεις. Τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από αυτή την διαδικασία, είναι πολλά και μεγάλα», λέει ο αντιδήμαρχος.
Ωστόσο, το μεγάλο αυτό εγχείρημα και όλη η δουλειά που έγινε από το γραφείο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και την ομάδα που εργάστηκε γι’ αυτό, δεν πρόκειται να πάει χαμένο.
Ο κ. Χατζηϊωάννου εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ρόδος είναι έτοιμη αλλά ακόμη κι αν δεν περάσει την αξιολόγηση θα αξιοποιήσει την εμπειρία:
«Εμείς έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στο project. Κάναμε όλα όσα απαιτεί η αίτηση υποψηφιότητας (ευρωπαϊκή διάσταση, καινοτομία, υποδομές κ.λπ)
Όμως, θέλω να τονίσω, ότι αυτή παραμένει μια διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή, η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει κι άλλες παραμέτρους πέραν της καλής πρότασης. Προσωπικά, ήμουν εξ αρχής ιδιαίτερα επιφυλακτικός και συγκρατημένα αισιόδοξος. Βεβαίως και ήταν πολύ σωστή η επιλογή να συμμετέχουμε και ήδη έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη από την διαδικασία. Άσχετα από το ποια θα είναι η εξέλιξη, εάν η Ρόδος θα είναι στους τέσσερις ή όχι, η όλη διαδικασία αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη. Κι αυτό γιατί ήταν η πρώτη φορά που πάνω από 1.000 άτομα από διάφορους οργανισμούς, συλλόγους, ομάδες, επιχειρηματίες (όχι μόνον από τον τομέα του πολιτισμού) κάθισαν στο τραπέζι, συζήτησαν και έκαναν προτάσεις».
Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ είναι πολλές οι προοπτικές για το μέλλον.
«Μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για χρηματοδότηση και να προχωρήσουν σε υλοποίηση. Συνεπώς, τίποτε δεν θα πάει χαμένο. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για την Ρόδο. Προσεγγίσαμε την όλη προσπάθεια μεθοδικά, με προσοχή και χωρίς υπερβολές. Ξοδέψαμε πολύ λίγα και με προοπτική ό,τι ετοιμάσαμε να μείνει και να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου