Ειδήσεις

Αποκάλυψη: Αδήλωτη offshore είχε η κρατική Fraport!

Μυστικά από την Εφορία κρατούν μεγάλες γερμανικές εταιρείες που, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», διατηρούν offshore ή συμμετοχές σε θυγατρικές στη Μάλτα, αλλά φαίνεται ότι… ξέχασαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της γνωστής και σε εμάς Fraport, η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας ανήκει στον δήμο της Φρανκφούρτης και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσης. Βάσει των πληροφοριών της γερμανικής εφημερίδας, η Fraport διατηρεί αρκετές offshore στη Μάλτα, χωρίς όμως να το γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών. «Με αυτόν τον τρόπο το κράτος χάνει πολλά έσοδα από φόρους κάθε χρόνο, ωστόσο ούτε ο δήμος της Φρανκφούρτης ούτε το κρατίδιο της Εσης φαίνεται να βλέπουν κάποιο πρόβλημα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η κατοχή μιας εταιρείας στη Μάλτα δεν είναι φυσικά παράνομη, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές έχουν λάβει γνώση.

Η Βαλέτα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο των υπόλοιπων εταίρων της στην ΕΕ ως «φορολογικός παράδεισος», ωστόσο οι δυνατότητες που παρέχει σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να μειώσουν τη φορολογία τους θεωρούνται νόμιμες.

Αγνοια
Το πρόβλημα που προκύπτει από περιπτώσεις όπως η Fraport, και άλλες, που αναφέρει στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα, είναι ότι στο υπουργείο έχουν πλήρη άγνοια για την ύπαρξή τους και άρα η φορολόγηση δεν γίνεται σωστά. Οπως γράφει η εφημερίδα, η BASF, η Wincor Nixdorf και η K+S που παράγει λιπάσματα, σε ερώτηση των συντακτών απάντησαν ότι γίνεται για «επιχειρηματικούς λόγους».

Η Sixt επίσης επιβεβαίωσε την παρουσία της στη νησιωτική χώρα, τονίζοντας ότι τηρεί όλους τους νόμους, ενώ η Bosch διέθετε μέχρι το τέλος του 2016 τρεις θυγατρικές στη Μάλτα. Το κρατίδιο της Εσης δεν θέλησε να απαντήσει για τη Fraport. «Είναι ένα ερώτημα, γιατί οι Αρχές δεν ζητούν απλώς μια λίστα με όλες τις εταιρείες όπου υπάρχει γερμανική συμμετοχή από τις φορολογικές υπηρεσίες της Βαλέτας» σχολιάζει η εφημερίδα.

Η ιδιαιτερότητα του ομοσπονδιακού κράτους επιτρέπει στα κρατίδια να έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση της φορολογίας και γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η απάντηση που δίνει στο ερώτημα το Βερολίνο. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Sueddeutsche Zeitung» προκύπτει ότι οι Αρχές της Μάλτας έχουν 1.616 δηλωμένες εταιρείες με γερμανική συμμετοχή, όμως το γερμανικό υπουργείο γνωρίζει μόνο για 266. Η διαφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα και σύντομα αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο της Εφορίας αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και επώνυμοι Γερμανοί.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ-ΕΘΝΟΣ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου