Τοπικές Ειδήσεις

Περισυλλογή υγειονομικών αποβλήτων από τα φαρμακεία

Την «βόμβα» των υγειονομικών αποβλήτων και των ληγμένων φαρμάκων που ξεπερνούν τους 10 τόνους (!) ετησίως στον νομό θα… απασφαλίσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβε για την περισυλλογή τους από τα νησιά.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα που υπεγράφη η σύμβαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου με την εταιρεία η οποία πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος για την περισυλλογή των υγειονομικών αποβλήτων από τα φαρμακεία των νησιών, έχουν συγκεντρωθεί περί τους δύο τόνους (!) υγειονομικά απόβλητα που κατά κύριο λόγο αφορούν σύριγγες και πλακέτες από τα rapid/self tests.
Ο όγκος των υγειονομικών αποβλήτων αυξήθηκε κατακόρυφα στα φαρμακεία από την περίοδο που ξεκίνησε η διενέργειά τους από τους φαρμακοποιούς, γι’ αυτό και απαιτείται ειδική μέριμνα κυρίως για αυτά τα οποία είναι θετικά. Στα φαρμακεία έχει ήδη αναρτηθεί ειδική σήμανση, που βεβαιώνει ότι το φαρμακείο διαχειρίζεται με εγκεκριμένο τρόπο τα υγειονομικά απόβλητα τα οποία κονιορτοποιούνται, αποστειρώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον αβλαβή.
Πλέον, η επόμενη πρωτοβουλία αφορά στη συγκέντρωση και διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων τα οποία καταλήγουν από τα νοικοκυριά στο περιβάλλον είτε απορρίπτοντάς τα στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων, είτε καταλήγοντας στις αποχετεύσεις, μολύνοντας και στις δύο περιπτώσεις τους υδροφόρους ορίζοντες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την περισυλλογή και των ληγμένων φαρμάκων προκειμένου να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο οποίο διαχέονται χωρίς καμία επεξεργασία.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου θα διαθέσει στους Δήμους των νησιών τα φαρμακεία του ως σημεία περισυλλογής και έχει ξεκινήσει ήδη την αποστολή ενημερωτικών επιστολών για το πλαίσιο της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε νησί. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει την αποστολή ενημερωτικών επιστολών στους Δήμους των νησιών στους οποίους ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου αποφασίσαμε να διαθέσουμε τα φαρμακεία μας για τη συγκέντρωση των ληγμένων φαρμάκων.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από τους Δήμους των νησιών και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε θετική ανταπόκριση από τους Δήμους των μικρών νησιών που ήδη παρέλαβαν τα σχετικά e-mails. Ευελπιστώ ότι την ίδια ανταπόκριση θα έχουμε και από τους μεγαλύτερους Δήμους και κυρίως από τον Δήμο Ρόδου που συγκεντρώνει όπως είναι ευνόητο τα περισσότερα υγειονομικά απόβλητα και ληγμένα φάρμακα. Σε ό,τι αφορά ειδικά στα ληγμένα φάρμακα αναμένουμε ότι μετά την επικείμενη αποστολή του ενημερωτικού email για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί να βρούμε ευήκοα ώτα αυτή τη φορά από το Δήμο Ρόδου καθώς σε θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με τα φαρμακεία, δεν έχουμε δει σχετικό ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά επειδή πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας με σοβαρές προεκτάσεις και στο περιβάλλον ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ανταπόκριση από τον Δήμο Ρόδου. Πάντως, οι Δήμοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου έδειξαν ήδη τον δρόμο για συνεργασία με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, γλιτώνοντας το περιβάλλον από τη διάχυση τόνων ληγμένων φαρμάκων κάθε χρόνο», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Ειδικότερα στη σχετική επιστολή που αποστέλλεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου στους Δήμους αναφέρεται:
«Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1. Το άρθρο 43 του Ν. 4819/2021: Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων – Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΚ, ανακύκλωση, πλαστικά κ.λπ.
2. Την ΥΑ οικ.146163 (ΦΕΚ Β΄1537/08/05/2012): Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.
3. Την ΥΑ ΔΥΓ 3α/οικ2464/2012 (ΦΕΚ 11Β): Δημιουργία συστήματος συλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, διαχείρισης & καταστροφής οικιακών φαρμάκων.
4. Το γεγονός ότι πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία και ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού.
5. Την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας των φορέων, με στόχο πάντα το καλό των πολιτών.
Σας καλούμε σε συνεργασία με σκοπό τη διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων μέσω συστήματος συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και των δημοτών. Όπως γνωρίζετε, όλα τα φαρμακεία καθίστανται σημεία συλλογής ληγμένων φαρμάκων και ιατρικών αποβλήτων και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε την έναρξη της ανάπτυξης ενός νέου τρόπου διαχείρισης αυτών των αποβλήτων μεταξύ ημών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου