Ειδήσεις

Τουρισμός: Ανάκαμψη με πρόβλεψη για 80% του 2019 στη ζήτηση για ταξίδια φέτος στην Ευρώπη

«Οι Ευρωπαίοι προσαρμόζονται πιο γρήγορα στη νέα κανονικότητα» λέει το ETC – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Μπορεί η πανδημία να είναι εδώ, ο τουρισμός ωστόσο στην Ευρώπη φαίνεται ότι ανακάμπτει γρήγορα με τις τουριστικές αφίξεις στο σύνολό τους φέτος στη Γηραιά Ήπειρο να προβλέπονται μόλις στο μείον 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Οι δύο βασικές παράμετροι που οδηγούν στην ανάκαμψη είναι καταρχάς τα ενδο- ευρωπαϊκά ταξίδια και η μεγάλη άνοδος του εσωτερικού τουρισμού, την ίδια στιγμή που τα πιο μακρινά διεθνή ταξίδια και ειδικά από την Ασία αναμένεται να ανακάμψουν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

Αυτό επισημαίνει η νεότερη εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), σύμφωνα με την οποία, έστω κι αν η μετάλλαξη «Όμικρον» έβαλε φρένο στον τουρισμό στο τέλος του 2021, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την ανάκαμψη στους πρώτους μήνες του 2022, υπάρχει αισιοδοξία για φέτος, όσο μάλιστα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς και οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν να ζουν μαζί με την πανδημία.

Η ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που ούτως ή άλλως είναι και οι βασικοί «τροφοδότες» του εισερχόμενου τουρισμού και για την Ελλάδα είναι ανοδική, όπως και από τις ΗΠΑ, μία ακόμη αγορά που είναι στο τοπ 5 για τη χώρα μας.

«Ο ευρωπαϊκός τουρισμός προσαρμόζεται στη νέα κανονικότητα μέσα στο 2022», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του ETC.

«Οι περίοδοι της αυτοαπομόνωσης έχουν μικρύνει σε ορισμένες χώρες, γεγονός το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα περαιτέρω την ανάκαμψη».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η χώρα μας όπως και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι μεταξύ αυτών που έχουν περιορίσει την περίοδο αυτοαπομόνωσης, έστω κι αν τα μέτρα διαφέρουν ανάλογα με την κάθε χώρα με περισσότερες ελευθερίες, σε κάθε περίπτωση, για τους εμβολιασμένους.

Ειδικότερα, με βάση την εκτίμηση της Επιτροπής, ο τουρισμός εντός των τειχών στην Ευρώπη φέτος παρουσιάζει ήδη υψηλή ζήτηση, με τον εσωτερικό τουρισμό ειδικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας, το 2019.

Πιο αργή ανάκαμψη αναμένεται ως προς τις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη, οι οποίες επίσης θα κινηθούν καλύτερα φέτος, πολύ περισσότερο με το «άνοιγμα» των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης-ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά τα διεθνή ταξίδια δεν προβλέπεται να ανακάμψουν πλήρως πριν το 2024, με το ETC μάλιστα να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρατεταμένη στάση των Κινέζων για “Zero Covid’”, που θα εντείνει την αβεβαιότητα και θα συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια και τη φετινή χρονιά λόγω των παρατεταμένων περιορισμών και των μέτρων καραντίνας, δεδομένου ότι στην Ασία είναι πιο δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι διεθνείς αφίξεις
Για το 2021, το ΕTC τοποθετεί την πτώση στο 62% όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά την Ευρώπη σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας, το 2019, με χώρες όπως η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) να έχουν επιτύχει να κλείσουν περισσότερο την ψαλίδα σε αντίθεση με άλλες χώρες στην π.χ. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπου τα αντίστοιχα ποσοστά στην Τσεχία, τη Λετονία ή την Εσθονία είναι ξεπερνούν ή είναι κοντά στο 80%.

Για την Ελλάδα όπως επισημαίνει το ETC, η πτώση όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις είναι κοντά στο 66,6% σε σύγκριση με το 2019, με τη χώρα μας πάντως να έχει καταφέρει να επιμηκύνει την περίοδο παραμονής των επισκεπτών και άρα τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, έχοντας σε αυτό το κριτήριο τις καλύτερες επιδόσεις απ΄όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Η μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στη χώρα μπορεί να οφείλεται στην πιο επιεική προσέγγιση στο θέμα της καραντίνας», αναφέρει το ETC. «Κάποιοι ταξιδιώτες μπορεί να προτίμησαν να μπουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και να περάσουν την περίοδο της καραντίνας εκεί πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες», αναφέρεται σχετικά, προσθέτοντας ότι και η Σερβία μπορεί να επωφελήθηκε από κάτι αντίστοιχο.

Πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου