«Διεκδικώ την αυτοδυναμία στη 2η κάλπη και πιστεύω θα την πετύχουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα είμαστε αυτοδύναμοι – δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω για κάποιο άλλο σενάριο».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι φαίνεται πως υπάρχει «σκοπός να δημιουργηθούν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος». Ερωτηθείς αν εννοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αμφισβητήσει, είπε: «Εννοώ ότι θέλουν να μας πουν περίπου ότι “οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία”».
Κληθείς να σχολιάσει αν εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει νοθεία στις εκλογές, τόνισε: «Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι».
Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας κάνει διαχείριση της ήττας του, αλλά υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα μας στο εξωτερικό» – «δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος», είπε και υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια».
Αναφερθείς στις εκλογές, είπε ότι «είχα δεσμευτεί να εξαντλήσω την τετραετία, πιστεύω ακράδαντα στην ανάγκη να υπάρχει η θεσμική συνέχεια», ενώ δεν αποκάλυψε το χρόνο της προσφυγής στις κάλπες.
«Είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο», σχολίασε, αφήνοντας σαφείς αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ για υψηλούς τόνους και πρόσθεσε: «Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο της αντιπαράθεσης».
Απέκλεισε νέο πακέτο στήριξης
Κληθείς να σχολιάσεις τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές παροχές, σημείωσε ότι «οι κινήσεις που κάνουμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας», συμπληρώνοντας ότι «είναι κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά. Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».
«Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες μας για το επόμενο διάστημα, δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης», είπε.
Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή
Ερωτηθείς για το τι αλλαγές αναμένεται να κάνει σε ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το επιτελικό κράτος επιτέλεσε την αποστολή του», σημειώνοντας ότι «θα υπάρχουν αλλαγές στα πρόσωπα και θα δούμε περισσότερες γυναίκες». Τόνισε δε ότι η ΝΔ στα ψηφοδέλτια της έχει ποσόστωση 40%.
Κληθείς να απαντήσει ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή της διακυβέρνησης του, είπε ότι η «πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021», οπότε «δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξουμε πολλά» και αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών, για το οποίο είπε: «Ανέλαβα τις ευθύνες, κάναμε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο».
Μιλώντας για την πιο καλή στιγμή της κυβερνητικής θητείας, αναφέρθηκε στο gov.gr και στο 112. «Έχουμε εμπεδώσει μια αίσθηση σοβαρότητας και αυτοπεποίθησης της χώρας».
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς, αφού άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Το ζητούμενο είναι να δίνουμε τη δυνατότητα σε ευάλωτους συμπολίτες να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους». Σημείωσε δε ότι «δεν έχουμε διαπιστώσει την ύπαρξη ενός κύματος πλειστηριασμών αυτό το διάστημα».
Σεισμός στην Τουρκία: «Δεν έκλεισα την πόρτα στον Ερντογάν»
«Ήταν υποχρέωση μας να βρεθούμε δίπλα στο δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό, ήταν μία πράξη ανθρωπισμού, δεν αποσκοπούσε σε κάτι άλλο», είπε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι «δεν μας χωρίζει τίποτα με τον τουρκικό λαό», για να σημειώσει ότι «υπό προϋποθέσεις θα είναι μια ευκαιρία» για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά -όπως είπε- «δεν πιστεύω όμως ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική από τη μία μέρα στην άλλη».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είπε ότι «είχα προβλέψει ότι κάποια στιγμή θα συναντιόμουν με τον πρόεδρο Ερντογάν», υπογραμμίζοντας ότι «εγώ δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη την δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας, ως γείτονες, στο πνεύμα της καλής γειτονίας».
Σημείωσε ότι «σε περίπτωση που δεν μπορούμε να λύσουμε τα βασικά μας ζητήματα, το βασικότερο ζήτημά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο -είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε καταφέρουμε να επιλύσουμε εδώ και πολλές δεκαετίες- έστω και σε αυτή την περίπτωση να μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής. Και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά, όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό».
Επίσκεψη Μπλίνκεν: Οι σχέσεις με ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προσδοκίες από την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα, τόνισε: «Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, έχουμε μία στρατηγική σχέση η οποία πιστεύω ότι διάγει την καλύτερη εποχή της. Είναι μία σχέση αμοιβαία ωφέλιμη, και για την Ελλάδα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή».
«Ειδικά, ας πούμε, στα ζητήματα ενέργειας, o ενεργειακός ρόλος της Ελλάδος ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους. Θα έχω, λοιπόν, την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα. Έρχεται από την Τουρκία αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται».