«Hρθε η ώρα να πατήσουν οι Έλληνες στη γη και να επενδύσουν σε αυτή. Το πιστεύω αυτό και βλέπω ότι την ίδια άποψη έχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι, που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρος Οφίδης που ήρθε πριν λίγες ημέρες στη Ρόδο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του αντίστοιχου οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων της Κροατίας κ. Αντε Πέτσο.
«Στρέφονται πολλοί Έλληνες πλέον στον συγκεκριμένο τομέα. Θέσαμε σε εφαρμογή και πρόγραμμα που αφορά νέους που θέλουν να γίνουν αγρότες. Οι ενδιαφερόμενοι έφθασαν τα 12.700 άτομα σε όλη τη χώρα. Μιλάμε για νέους ανθρώπους με πτυχία που θέλησαν να πατήσουν στη γη», δηλώνει ο κ. Οφίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα ο κ. Οφίδης δηλώνει :
«Επιβάλλεται στη Ρόδο ο τουρισμός να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα. Τα προϊόντα που παράγονται στη Ρόδο θα πρέπει να διοχετεύονται στους ξένους επισκέπτες».
Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται και στη νέα ΚΑΠ και τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί για τους αγρότες.
Η συνέντευξh του κ. Αλέξανδρου Οφίδη, αναλυτικά:
• Ποιος ήταν ο λόγος της επισκέψεως που πραγματοποιήσατε στη Ρόδο πριν λίγες ημέρες;
Ήρθα μαζί με τον πρόεδρο του αντίστοιχου οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων της Κροατίας κ. Αντε Πέτσο στη Ρόδο. Πρέπει να αναφέρω πως πριν λίγες ημέρες ήταν στην Αθήνα και εκδήλωσε ενδιαφέρον να επισκεφθεί τη Ρόδο και να ανταλλάξει μαζί με τους συνεργάτες του τεχνογνωσία και εμπειρία με στελέχη της ΑΝΔΩ. Πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στην αναπτυξιακή και ενημερώθηκε για τα προγράμματα του αγροτουρισμού και καθώς και το Leader. Επισκέφθηκε και παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν στη Ρόδο.
• Θα εφαρμοσθούν ανάλογα προγράμματα στην Κροατία;
Η Κροατία είναι νέο μέλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Μας το ζήτησαν οι Κροάτες που πιστεύουν πως έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Ρόδο συζητήθηκαν και προβλήματα που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
• Πως θα συνεργαστούν οι δύο χώρες;
Θα συνεργαστούν και θα ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία.
• Τι θα γίνει με τους αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις επειδή καλλιεργούν κτήματα για τα οποία δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας;
Είναι ένα θέμα που ταλανίζει μόνο τα Δωδεκάνησα και ειδικά τη Νότια Ρόδο και τη Λέρο. Έχει να κάνει με τα κτήματα που δεν ανήκουν στους καλλιεργητές. Εμείς βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας τους υποχρεώνουμε να μας προσκομίζουν τίτλους ιδιοκτησίας ή ενοικιαστήρια κάτι που δεν μπορούν να πράξουν οι αγρότες. Προσπαθούμε να βρούμε λύση για να δηλωθούν τα συγκεκριμένα κτήματα και να μην χαθούν επιδοτήσεις.
• Έχετε σκεφτεί κάποια λύση;
Υπεβλήθηκαν κάποιες προτάσεις. Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στην Αθήνα θα ενημερώσω τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου και θα αναζητήσουμε λύσεις. Πιστεύω πως το αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι απόλυτα δίκαιο.
• Υπάρχει πρόβλημα και με τα βοσκοτόπια;
Σε κάποια μέρη της χώρας έχουμε υπερβόσκηση. Σε άλλες περιοχές συμβαίνει το αντίθετο. Στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν εκτάσεις για να μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα. Είναι σοβαρό το θέμα. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν υποβληθεί προτάσεις. Θα απαντήσουμε και για αυτό. Θα το συζητήσουμε και θα βρεθεί λύση.
• Πως εξελίσσεται η νέα ΚΑΠ;
Μέχρι τώρα οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι είχαν αγωνία για το τι θα γίνει μετά το 2013. Καταφέραμε να συνεχιστεί η ΚΑΠ και να δίνονται επιδοτήσεις μέχρι και το 2020. Στo πλαίσιo της νέας ΚΑΠ θα πρέπει η χώρα να λάβει 20 δις ευρώ. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις. Η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις καλλιεργητικές περιφέρειες (αρόσιμες εκτάσεις, δενδρώδεις και βοσκοτόπια). Σε αυτές τις βάσεις θα «πατάμε» για να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις οι παραγωγοί. Δεν θα έλεγα πως θα έχουμε προβλήματα. Μπήκαν νέα καθεστώτα στα συνδεδεμένα προϊόντα. Εντάχθηκαν δηλαδή στον κατάλογό μας άλλα δέκα προϊόντα.
• Μπορούν να κατευθυνθούν τα χρήματα που προορίζονται για τους αγρότες σε άλλους τομείς της οικονομίας;
Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Τα χρήματα έρχονται από την ΕΕ και δεν μπορεί κανείς να τα πάρει. Αφορούν την ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα της χώρας. Υπεγράφη η απόφαση για πληρωμή 200 εκατομμυρίων για το βαμβάκι. Θα εξοφληθεί και η ενιαία ενίσχυση του 2014 κάτι που ενδιαφέρει πολλούς αγρότες στα Δωδεκάνησα.
• Υπάρχει ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα;
Στρέφονται πολλοί Έλληνες πλέον στον συγκεκριμένο τομέα. Θέσαμε σε εφαρμογή και πρόγραμμα για νέους που θέλουν να γίνουν αγρότες. Οι ενδιαφερόμενοι έφθασαν τα 12.700 άτομα σε όλη τη χώρα. Μιλάμε για νέους ανθρώπους με πτυχία που θέλησαν να «πατήσουν» στη γη. Βρήκαν θέσεις εργασίας και πήραν τα χρήματά τους. Τώρα πρέπει με ζήλο και πρόγραμμα να δουλέψουν. Ήρθε η ώρα να πατήσουν οι Έλληνες στη γη και να επενδύσουν σε αυτή. Το πιστεύω αυτό και βλέπω ότι την ίδια άποψη έχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι.
• Πρέπει να συνδεθεί ο αγροτικός τομέας με τον τουρισμό;
Επιβάλλεται στη Ρόδο ο τουρισμός να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα. Τα προϊόντα που παράγονται στη Ρόδο θα πρέπει να διοχετεύονται στους ξένους επισκέπτες.
https://www.dimokratiki.gr/17-03-2015/al-ofidis-proedros-opekepe-o-tourismos-prepi-na-sindethi-me-ton-protogeni-tomea/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.