Ο πρόεδρος της κομισιόν αποκαλύπτει ότι δύο φορές – το 2011 και το 2012 είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit, με τον ίδιο να αντιστέκεται σθεναρά.
Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη, αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της κομισιόν σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ντελόρ.
«Να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση»
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τα μέσα, τα εργαλεία και τα τείχη προστασίας, που μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ‘μόλυνσης’ των άλλων χωρών αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αναφέρθηκε σε αυτούς που αφορούν στο μέλλον των Ελλήνων.
Είπε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι ένα θέμα μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, Γερμανίας – Κομισιόν ή Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με μία ανθρωπιστική κρίση. Για αυτό – τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν – πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική αξιοπρέπεια και να βρούμε την κατάλληλη αντιμετώπιση. Συμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, καθώς στην ευρωζώνη υπάρχουν – όχι μια – αλλά 19 δημοκρατίες, που πρέπει η μια να σέβεται την άλλη.: «Δεν δέχομαι ότι οι 18 είναι εναντίον της Ελλάδας, ενώ θεωρώ ότι το αδιαίρετο της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει».
Η συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα
Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα και το θέμα της ανάγκης ρευστότητας που φαίνεται ότι του έθεσε, ο κ. Γιουνκέρ απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι δεν είναι το κατάλληλο μέρος να μιλήσουμε για τέτοια θέματα.
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι, όταν ήταν ο ίδιος πρόεδρος του Eurogroup, το Grexit είχε συζητηθεί δύο φορές -το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο του 2012 -και είχε αντισταθεί ο ίδιος προσωπικά.