Ειδήσεις

Ολική ανατροπή στις ιδιωτικοποιήσεις

Νομοθετική παρέμβαση για το ΤΑΙΠΕΔ από το ΥΠΟΙΚ. Προχωρά το ιπποδρομιακό στοίχημα, «δύσκολα» θα τρέξει το Ελληνικό. Γιατί «εκθέτει τη χώρα» η υπόθεση του Αστέρα. Ο στόχος για παραχωρήσεις με συμμετοχή Δημοσίου και τα σχέδια της νέας διοίκησης.

Σε συμπλήρωση της διάταξης που αφορά στο (πρώην πλέον) Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών όπως είπε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη. Με τη συμπλήρωση του άρθρου 24 ξεκαθαρίζεται ότι «το ΤΑΙΠΕΔ έτσι όπως το ξέραμε όπου τα έσοδα μετά από 10 ημέρες πήγαιναν στο λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας, τελειώνει».

Κατά τη διάρκεια ακρόασης της νέας διοίκησης του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ η κα Βαλαβάνη είπε πως «ήδη στο νομοσχεδίο υπάρχει άρθρο που έχει συμπληρωθεί που ορίζει ότι το μεν Παράκτιο Αττικό Μέτωπο διαλύεται και επιστρέφουν πίσω στην ΕΤΑΔ τα ακίνητά του, η ΕΤΑΔ απορροφάται από αυτό που σήμερα ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ. Με αυτές τις δύο πράξεις δημιουργείται ένα νέο ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και τα έσοδα θα αξιοποιούνται για την κοινωνική πολιτική του κράτους και τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου ταμείου θα καθοριστούν με εξειδικευμένο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά».

Η κα Βαλαβάνη ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει διαχειριστικός έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ από δύο οικονομικούς επιθεωρητές με στόχο έλεγχο στο ταμείο. Υποστήριξε, επίσης, πως οι διατάξεις περί ασυλίας «δεν στέκουν» και πρόκειται να αρθούν όχι μόνο για το Δ.Σ. του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για άλλα Δ.Σ.

Για το «Παράκτιο Μέτωπο» η κα Βαλαβάνη είπε πως ούτως ή άλλως το ΤΑΙΠΕΔ είχε τον πρώτο λόγο στη διαχείριση ακινήτων της εταιρείας που κλείνει. Η κυβέρνηση «έπρεπε κάτι να δώσει στην ελληνική ολιγαρχία» και γι’ αυτό έφτιαξε το «Παράκτιο Μέτωπο» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. «Εμείς δεν έχουμε το όραμα της ελληνικής Ριβιέρας» πρόσθεσε και τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ήπια ανάπτυξη. Οσο για τα πρακτικά των συνεδριάσεων του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ, είπε πως θα υπάρξει νομοθετική αλλαγή ώστε να καταργηθεί το απόρρητο (π.χ. για τα πρακτικά).

Για την παραχώρηση των 28 κτιρίων του δημοσίου η κα Βαλαβάνη υποστήριξε πως «είναι ένα σκάνδαλο διαρκές» αλλά τα χρήματα έχουν πληρωθεί και καταβληθεί στους δανειστές. «Πληρώνουμε 3 εκατ. ευρώ ενοίκιο για το κτίριο της Κεράνης που είναι κενό», υποστήριξε. «Δίνουμε άλλα πέντε εκατομμύρια για κτίριο του υπουργείου Υγείας που εργάζονται πλέον μόνο 15 υπάλληλοι οι οποίοι θα φύγουν».

Ιππόδρομος: Ζητείται παράταση κατά ένα μήνα της εγγυητικής επιστολής

Για το ιπποδρομιακό στοίχημα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους για να ολοκληρώσουμε την ιδιωτικοποιήση». Ο ΟΔΙΕ μπαίνει μέσα 500.000 ευρώ το μήνα και σήμερα χρωστάει περί τα 200 εκατ. ευρώ τόνισε. Υπενθυμίζεται πως στο σχετικό διαγωνισμό έχει επικρατήσει ο ΟΠΑΠ με προσφορά 40 εκατ. ευρώ.

Η κα Βαλαβάνη είπε πως προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να υπογραφεί μια σύμβαση που θα καλύπτει τη νέα κυβέρνηση και θα ζητήσει παράταση της εγγυητικής επιστολής του ΟΠΑΠ που λήγει στις 19 Μαρτίου κατά ένα μήνα. Θα ζητήσει να επεκταθεί κατά ένα τρίμηνο τουλάχιστον η εκτός εκκαθάρισης ζωή του ΟΔΙΕ ώστε να εξασφαλιστεί πως θα συνεχιστούν οι ελληνικές ιπποδρομίες. Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των διαφόρων μερών που έχουν απαιτήσεις από τον ΟΔΙΕ, τότε η σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους συναινετικούς ώστε να κλείσει η ιδιωτικοποίηση και να μη βρεθούν στο δρόμο 2.000 οικογένειες» τόνισε. Οταν απαξιώνονται τόσο πολύ οι οργανισμοί τότε πωλούνται τζάμπα και σ’ αυτή την περίπτωση δικαιολογημένα…

«Νομικά τέρατα» τα ειδικά χωροταξικά σχέδια

Σε σχέση με τα δίκτυα, η κα Βαλαβάνη υποστήριξε πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι δημόσια. Πρακτικά αυτό ισχύει για το σύνολο της Ευρώπης, είπε. «Υπήρξαν προβλήματα σε ολοκληρωμένους διαγωνισμούς που ακόμα και αν δεν τα ανοίξουμε εμείς, τα ανοίγουν οι δικαστικές αρχές» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε «νομικά τέρατα» τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (ΕΣΧΑΔΑ) που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Φτιάχθηκε όλο αυτό το νομικό κακοτέχνημα και δεν ήλθαν επενδύσεις». Για το Ελληνικό είπε πως «δεν είναι τελειωμένο». «Να δω πως θα δημιουργηθεί ΕΣΧΑΔΑ με ουρανοξύστες. Οταν το ΣτΕ βρίσκει πρόβλημα στις παραθεριστικές κατοικίες του Αστέρα δε μπορώ να φανταστώ τι θα πει για τους ουρανοξύστες». Κατέληξε πως «υπάρχουν έρευνες από δύο ζευγάρια οικονομικών εισαγγελέων για τη μέχρι τώρα διαδικασία».

Παραχωρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου

Ο νέος πρόεδρος του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, δικηγόρος και επιχειρηματίας, παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού, υποστήριξε πως η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων «είναι υπονομευμένη στη συνείδηση των πολιτών». Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση.

Οπως είπε: «Η πρώτη αρχή είναι ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί, δε μπορεί να ρημάζει ή να είναι αντικείμενο χαριστικών πράξεων προς διάφορους ιδιώτες. Δε σημαίνει, όμως, πως όλη η δημόσια περιουσία είναι προς αξιοποίηση. Υπάρχουν κομμάτια που δεν μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα όπως όσα είναι δημόσια αγαθά και όσα αναφέρονται στην πρόσβαση σε δημόσια αγαθά. Για παράδειγμα δε χρειάζονταν η απόφαση του ΣτΕ για να πει πως η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,70% δεν μπορεί να είναι εκτός του δημοσίου ελέγχου. Χρειάζεται μια διάκριση για το ποια είναι τα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας που δε μπορούν να μπουν στη διαδικασία».

«Αξιοποίηση δε μπορεί να γίνει υπό το άγχος των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Οχι πωλήσεις μπιρ παρά» είπε ο κ. Πιτσιόρλας. «Συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε το δημόσιο να είναι παρόν στα έργα που θα γίνουν. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία διεθνώς. Θα μπορούσαν να πωληθούν πράγματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας. Τέλος η προσέλκυση των επενδυτών που όλους μας ενδιαφέρει δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σαφές πλαίσιο, πολύ καθαρή εξήγηση. Και πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου γι’ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να γνωρίζουν πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της νομιμότητας».

Εκθέτει τη χώρα η υπόθεση του Αστέρα

«Το λέω γιατί είχαμε πρόσφατα μια απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την παραχώρηση του Αστέρα» είπε ο νέος πρόεδρος του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό εκθέτει τη χώρα και εκθέτει τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιους είδους αποτελέσματα. Κατά τον κ. Πιτσιόρλα «το θέμα του Αστέρα δεν είναι απλό» γιατί «οι επενδυτές πήραν κάτι που δεν είναι έτοιμο» και «που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει».

«Αυτό εκθέτει τη χώρα και υπονομεύει τη διαδικασία». Για τον ίδιο λόγο, ο ίδιος προέβλεψε πως και η διαδικασία για το Ελληνικό «είναι τόσο διάτρητη που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί».

Πάντως, όταν ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε πως η νέα διοίκηση «δεν θα ανακινήσει θέματα που έχουν κλείσει» υπήρξε παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που του είπε πως «δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα κ. Πιτσιόρλα ούτως ή άλλως». Ο ίδιος τόνισε πως «έχω εμπειρία επιχειρηματική που μου έχει δώσει τη δυνατότητα να εκτιμήσω και να γνωρίζω τα προβλήματα των διαδικασιών, τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και που μπορούν να υπάρξουν εμπόδια και ζητήματα».

Ολοκληρωμένοι διαγωνισμοί είναι, πάντως, κατά τον κ. Πιτσιόρλα όσοι έχουν περάσει από τη Βουλή. «Χωρίς να έχουμε την αναλυτική ενημέρωση δε μπορούμε να σας πούμε κάτι συγκεκριμένο» ξεκαθάρισε ως απάντηση σε ομοβροντία ερωτήσεων. «Ο τρόπος που προωθήθηκαν μέχρι σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις έχει προβλήματα γιατί υπήρξε βιασύνη και επειδή υπαγορεύθηκε από την ανάγκη κάτι να κάνουμε για το χρέος και υπό την πίεση των δανειστών».

«Το γεγονός πως οι διαγωνισμοί έχουν μόνο έναν διαγωνιζόμενο είναι κάτι που δείχνει πως κάτι δε γίνεται σωστά» είπε ο ίδιος.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης, πολιτικός μηχανικός, ήταν για χρόνια δευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Ιονικής Τράπεζας και από το 2010 έως αρχές 2013 διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα. Εσχάτως, όπως είπε, ασχολούνταν με μια προσπάθεια για την ίδρυση εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) από την οποία τώρα θα αποχωρήσει.

Υπήρξε, επίσης, εντεταλμένος σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Οταν ρωτήθηκε είπε, πως «η ΑΓΕΤ Ηρακλής θα μπορούσε να πωληθεί καλύτερα αν συνεργαζόταν με τα Τσιμέντα Χαλκίδας που δεν ήταν πτωχευμένη εκείνη την εποχή. Η ΑΓΕΤ είχε τερματικό για άνθρακα που μπορούσε να προμηθεύει όλη τη Μεσόγειο, αλλά η Χαλκίδα μετέφερε άνθρακα με πολύ μικρότερα πλοία. Η συνεργασία δεν έγινε καλώς ή κακώς».

Ο κ. Λεούσης ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και αργότερα μεταπήδησε στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε «η καλύτερη αξιοποίηση δεν είναι πάντα η πώληση, ενίοτε ίσως είναι καλύτερη η μακροχρόνια αξιοποίηση μέσω μίσθωσης ή μέσω παραχώρησης για ορισμένα χρόνια. Το να επανέρχεται στο δημόσιο η δημόσια περουσία είναι θετικότερο από μια πώληση. Ετσι εξασφαλίζουμε το ότι θα έχουμε έσοδα εις το διηνεκές».

«Θα στηρίξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που προστατεύουν κρατική περιουσία»

Η κα Βαλαβάνη είπε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για νομικό, χωροταξικό και ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισμα ακινήτων που είχε ξεκινήσει η ΕΤΑΔ, όχι για να τα πωλήσουμε, αλλά γιατί η υπόθεση των καταπατήσεων κρύβει «τεράστια συμφέροντα» και όχι πάντα «μικρά τοπικά συμφέροντα».

Κατά την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών πρέπει να προστατεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι καλούνται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου. «Είναι ανοικτοί, τους μηνύουν, ενώ το κράτος δεν πληρώνει τα δικαστικά έξοδα, ενώ συχνά το κράτος είναι απών» σε τέτοιες δίκες με ισχυρά συμφέροντα.

«Είναι αστείο να ζητάει κάποιος να δίνει τον αγώνα υπέρ της δημόσιας περιουσίας ο μεμονωμένος υπάλληλος και όχι η επίσημη πολιτεία», τόνισε.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου