Στο μάτι του κυκλώνα αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες η Κύπρος στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΕΕ – Τουρκίας, με ισχυρές πιέσεις να αποδεχθεί το άνοιγμα των προενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, τα οποία έχει «παγώσει», λόγω των τουρκικών απειλών έναντι της Λευκωσίας.
Οι πιέσεις αναμένονται να είναι ισχυρές και συνεχείς, αφού αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπευσαν ήδη να διαρρεύσουν ότι η απειλή του Κύπριου Προέδρου για «βέτο» στην συμφωνία μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της Καγκελαρίου Μέρκελ – Νταβούτογλου για το Προσφυγικό.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, έσπευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για το άνοιγμα των προ – ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας: «Εάν υποκύψω δεν θα μπορέσω να επιστρέψω ποτέ στην Κύπρο», είπε συγκεκριμένα.
Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Λευκωσία εάν υποκύψει στις τουρκικές αξιώσεις, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τι πρόκειται να πράξει;
Την ώρα που ο Κύπριος Πρόεδρος ταξίδευε προς Βρυξέλλες, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείτο διυπουργική σύσκεψη. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι η σύσκεψη ήταν για το Προσφυγικό, αλλά το μοναδικό ίσως θέμα στην ατζέντα ήταν η αξίωση του Π. Καμμένου για την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα (με την υπόθεση της…«Μακεδονίας»). Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος με την Αντζελίνα Τζολί που θα συναντούσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Έως τώρα δεν υπήρξε καμία επίσημη κίνηση από πλευράς της ελληνική κυβέρνησης στήριξης της Κύπρου, σημειώνουν στη Λευκωσία. Αν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την κυπριακή πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής (που έγινε με την ίδια ατζέντα, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις) ο Πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί με τον Κύπριο Πρόεδρο «και τα πήγε καλά»
Το θέμα ωστόσο δεν είναι καθόλου απλό και δεν συνδέεται μόνον με το άνοιγμα των «παγωμένων » κεφαλαίων της Τουρκίας, αλλά γίνεται πλέον λόγος για μια βιαστική και συνολική λύση του Κυπριακού, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσανατολίζεται για να «βοηθήσει» την Τουρκία προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης των ενταξιακών κεφαλαίων και της επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε προσφάτως προειδοποιήσει για πιθανά τετελεσμένα γεγονότα στα εθνικά θέματα καλώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή. Αλλά και θα πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη προετοιμασία γιατί με το πρόσχημα της επίλυσης του προσφυγικού και της μείωσης της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστα τετελεσμένα για το εθνικά μας θέματα.
Ενδεικτικό του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η Σύνοδος Κορυφής στα εθνικά μας θέματα είναι και τούτο: Ανώτερη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες επεσήμανε πως «ψάχνουμε να πετύχουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση». Παρότι η ίδια πηγή επεσήμανε ότι το για το θέμα των κεφαλαίων είναι «εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα», εξέφρασε αισιοδοξία για την τελική λύση. Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μποζκίρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην επιτρέψει τα καπρίτσια της Κύπρου» να μην βρουν λύση.
To BHMA