Ειδήσεις

Οργιάζει το παρασκήνιο για “διαζύγιο” ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση-Τα σενάρια

ελεσίγραφα, διαρροές και πιέσεις βρίσκονται αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη από το περιβάλλον του Πάνου Καμμένου, υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ , επιμένει μέχρι τέλους στην καρατόμηση ή παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει αμφίσημα μηνύματα. Και τούτο γιατι κάλυψε μέν πλήρως τον υπουργό -δια της κυβερνητικής εκπροσώπου- εξαίροντας το έργο που προσφέρει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής του μετά τη Σύνοδο Κορυφής αλλά τις τελευταίες ώρες “κλίνοντας” προς τη μη αντικατάστασή του.
Ενδεικτική της έκτασης που έχει λάβει ο ενδοκυβερνητικός καυγάς είναι η συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Τέρενς Κουίκ ενώ ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο.
Η “μίνι” κυβερνητική κρίση που ξέσπασε χθες το βράδυ μετά τη δημοσιοποίηση του “γλωσσικού ολισθήματος” του κ. Μουζάλα ο οποίος αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ την αποκάλεσε “Μακεδονία”, επιχειρήθηκε να αποσοβηθεί μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Καμμένου στο Μαξίμου και τους χαμηλούς τόνους που κράτησε η κυβέρνηση στο τελεσίγραφο του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο οργιάζει στο παρασκήνιο μέσω διαρροών από το περιβάλλον του κ. Καμμένου ότι ο υπουργός βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με την κυβέρνηση και ετοιμάζει την αποχώρησή του εάν δεν έχει παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας έως αύριο το πρωί στις 9, ανήμερα δηλαδή της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για την παραμονή ή όχι του κ. Μουζάλα στον θώκο του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το έως που είναι διατεθειμένος να τραβήξει την κόντρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Σε επίρρωση τούτου, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Capital.gr πως “πρόβλημα θα είναι να αποχωρήσει ο Γιάννης Μουζάλας αλλά πρόβλημα επίσης θα είναι να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος”.
Άλλωστε στο Μαξίμου φέρονται να μην είναι ακόμη τουλάχιστον έτοιμοι για εν κινήσει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους αποστρέφονται μετά βδελυγμίας, σχετικά σενάρια.

Σενάρια

– Ο κ. Μουζάλας παραιτείται και οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ομαλοποιούνται πρόσκαιρα, μέχρι την επόμενη αφορμή που θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντεγκλήσεων.

Σε περίπτωση όμως που ο πρωθυπουργός επιμένει στην παραμονή του υπουργού, τότε:
– Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ παραιτούνται από υπουργοί, αλλά η ΚΟ διατηρεί την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση. Συνταγματικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα δεν υφίσταται καθώς διατηρεί την δεδηλωμένη της Βουλής. Στην πράξη ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων προκειμένου να επιδιώξει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Αν το πετύχει, τότε καταθέτει πρόταση εμπιστοσύνης και προκύπτει στην Βουλή ο νέος αριθμός βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

– Οι ΑΝΕΛ παραιτούνται και άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Για να φανεί όμως απώλεια της δεδηλωμένης πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το έργο της όπως έγινε και το καλοκαίρι μετά τις παραιτήσεις βουλευτών της «αριστερής πτέρυγας» ή ακόμα και να καλύψει το «κενό» των ΑΝΕΛ με συνεργασία με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η στήριξη που παρέσχε στον Γ. Μουζάλα ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά (η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα εγκάλεσε ανοιχτά τον Πάνο Καμμένο για εκβιασμό) αναζωπύρωσαν τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ (ή και το Ποτάμι).

– Οι ΑΝΕΛ παραιτούνται και ο πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως ξεκινά η διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών προκειμένου να διαφανούν οι προοπτικές σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πρώτος λαμβάνει την εντολή ο κ. Τσίπρας και αν αποτύχει ακολουθεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν αποβεί και αυτή η προσπάθεια άκαρπη τότε την εντολή λαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και στο τέλος γίνεται ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής. Σε περίπτωση που όλες οι προσπάθειες αποβούν άκαρπες, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές που θα γίνουν και πάλι με λίστα.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου