Ειδήσεις

Αντιδράσεις για τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ

Στη Βουλή θα φθάσει το θέμα της μείωσης των εισακτέων στα ΑΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και κυρίως σε σχολές υψηλής ζήτησης. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση υπονομεύει την αξιοκρατία κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Η πρώτη απάντηση έρχεται από στελέχη του υπουργείου Παιδείας που θα ετοιμάσουν το υλικό που θα παρουσιάσει ο κ. Γαβρόγλου στη Βουλή. Η πρώτη μεγάλη μείωση στον αριθμό εισακτέων έγινε το 2011, όταν η κ. Χριστοφιλοπούλου ήταν υφυπουργός Παιδείας, ενώ το 2011 επίσης η ανακοίνωση του αριθμού έγινε στις 11 Μαΐου, δύο μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι «μαθητές και γονείς βρέθηκαν προ της δυσάρεστης έκπληξης της αιφνιδιαστικής μείωσης του αριθμού εισακτέων τόσο στις σχολές υψηλής ζήτησης όσο και στις σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Πίσω από την κυβερνητική απόφαση δεν βρίσκεται η επιδίωξη ορθολογικότερης κατανομής των φοιτητών, βάσει των αναγκών και δυνατοτήτων των ιδρυμάτων, αλλά μια μεθόδευση που καταλήγει σε υπονόμευση της αξιοκρατίας. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε ανέκαθεν ουσιώδες θεσμικό κεκτημένο, που επέτρεψε διαχρονικά την εμπέδωση της αξιοκρατίας και την επιβράβευση της αριστείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εχθρεύεται ανοικτά και τα δύο. Επιθυμεί ο φοιτητικός πληθυσμός των κεντρικών και υψηλής ζήτησης τμημάτων να διογκωθεί με φοιτητές που δεν πληρούν τα κριτήρια αξιοκρατικής επιλογής, μέσω των μετεγγραφών», και ζητάει επανακαθορισμό του αριθμού των εισακτέων με βάση ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η απόφαση για τον αριθμό εισακτέων έλαβε υπόψη τις προτάσεις των ιδρυμάτων, τις ανάγκες της χώρας ως προς τους παραγωγικούς κλάδους, αλλά και την κατανομή των υποψηφίων ανά επιστημονικό προσανατολισμό (π.χ. αυξήθηκαν οι θέσεις των θεωρητικών σχολών, αφού πέρυσι το 38% των υποψηφίων είχε δηλώσει σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά οι θέσεις τους ήταν το 25% του συνόλου). Από την άλλη, ο συνολικός αριθμός εισακτέων ήταν 88.262 το 2008 και 88.165 το 2010, αλλά μειώθηκε σημαντικά το 2011 στις 74.440. Κατόπιν υπήρξαν δύο χρονιές αύξησης (76.094 το 2012 και 77.500 το 2013) και έκτοτε ακολουθεί πτωτική πορεία (70.305 το 2014, 68.345 το 2015, 69.985 το 2016 και 69.490 για φέτος).

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι «το υπουργείο ακολουθεί προφανώς ένα πάγιο αίτημα των αρχών των ΑΕΙ τα οποία υπό το βάρος και της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης έχουν πλέον φθάσει στα όριά τους και με μεγάλη προσπάθεια διατηρούν υψηλά επίπεδα ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σχετικά με αυτήν την κίνηση του υπουργείου, υπάρχουν δύο ενστάσεις: η περικοπή θέσεων δεν πρέπει να ανακοινώνεται μόλις δύο μήνες πριν από τις εξετάσεις και δεν πρέπει να είναι το αντίδωρο προς τα τμήματα υψηλής ζήτησης, τα οποία δέχθηκαν μεγάλο όγκο μετεγγραφών και φέτος, πολλές εκ των οποίων κατ’ εξαίρεση».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου