«Ο,τι είναι τεχνικά εφικτό δεν σημαίνει ότι είναι και πολιτικά εύκολο». Τάδε έφη για τις διαπραγματεύσεις κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ενώ ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μία συνολική συμφωνία, με ορόσημο την 7η Απριλίου.
Οπως τόνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος, «μπορεί να σας έλεγα πριν από έναν μήνα ότι την 20ή Μαρτίου είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο οι συζητήσεις μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι θεσμοί και ελληνικό οικονομικό επιτελείο είναι μακριά ακόμη σε πολλά ζητήματα, οπότε δεν θα έχουμε συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup». Ο ίδιος θεωρεί ότι η συμφωνία είναι εφικτό να κλείσει τελικά τον Μάιο, καθώς «ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας και εξαιτίας της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον».
Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και το Σαββατοκύριακο, μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να συμφωνηθούν όσο πιο πολλά σημεία είναι εφικτό. «Οσο πιο μακριά πάει η διαπραγμάτευση μεταξύ τους, τόσο καλύτερα θα είναι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Το αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί εξαρτάται από το πώς θα έχουν πάει οι διαπραγματεύσεις ως τότε, αλλά και πώς θα είναι το κλίμα στο Eurogroup», τόνισε.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης είναι αυτά που συζητήθηκαν στο περιθώριο του προηγούμενου Eurogroup τον Φεβρουάριο, μεταξύ των οποίων τα μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και τα αντίμετρα για την περίπτωση που ξεπεραστούν οι στόχοι του 3,5%. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα «ανοικτά θέματα στις ιδιωτικοποιήσεις, στον τομέα της ενέργειας, ανοικτά θέματα στην αγορά εργασίας» και πως «χωρίς όλα αυτά δεν μπορώ να δω την αξιολόγηση να κλείνει».
Ο Ευ. Τσακαλώτος
Eνα συνολικό πακέτο με μέτρα-αντίμετρα, συμφωνία για τα πλεονάσματα μετά το 2019 και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραμένει η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να θέτει ως νέο ορόσημο για την ελληνική πλευρά την 7η Απριλίου. Μιλώντας χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναφέρθηκε στον μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων και των αντιμέτρων και έκανε λόγο για μία συμφωνία που θα έχει «θετικές εκπλήξεις» αλλά και «δυσκολίες» την οποία «θα κρίνουμε όλοι όταν τη δούμε». Πάγια θέση του οικονομικού επιτελείου παραμένει πως «τίποτα δεν έχει κλείσει, αν δεν έχουν όλα κλείσει».
Οι τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο (για θέματα όπως οι συντάξεις και το Φορολογικό) συνεχίζονται μέχρι το μεσημέρι σε μία προσπάθεια να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με το κουαρτέτο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εν όψει του Εurogroup της Δευτέρας. Αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά και αυτό «φωτογράφισε» ο υπουργός όταν είπε πως στις συζητήσεις που γίνονται εν όψει του Εurogroup «ένα θέμα φοβάμαι πως μπορεί να μη λυθεί».
Αναφερόμενος στο τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία από το 2019 και μετά ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε πως «αν είμαστε εντός των στόχων τότε περνούν και τα καλά και τα κακά μέτρα». Για το 2019 ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει μπει στο 3,5% του ΑΕΠ. Από εκεί και πέρα τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ και εφόσον στο τέλος του 2018 συμφωνηθεί πως πιάνεται και το 3,5% θα υλοποιηθούν αντίμετρα 2% του ΑΕΠ.
Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί πως το πακέτο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο (net). Μιλώντας χθες στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός εστίασε στο ότι τον Δεκέμβριο στο τραπέζι ήταν μόνο μέτρα, ενώ πλέον θα υπάρχουν και θετικά αντίμετρα.
Οσον αφορά στο μείγμα των αντιμέτρων -θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε πως θα έχει αναπτυξιακές δράσεις, μέτρα για την ανεργία και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα σχολικά γεύματα για να δείξει πως θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις.
Σχετικά με το ΔNT όπως αναφέρθηκε «έχει ισχυρή θέση» γιατί δύο χώρες -η Γερμανία και η Ολλανδία- θέλουν να είναι στο πρόγραμμα. Το Ταμείο το αξιοποιεί αυτό στο μέγιστο. Ετσι από τη μία πλευρά ζητά παρεμβάσεις από την Ελλάδα σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό και από την άλλη θέλει εγγύηση από τους Ευρωπαίους πως το χρέος είναι βιώσιμο.
Οφειλές προς την Εφορία
«Εκρηξη» σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τον Ιανουάριο, αφού μέσα σε έναν μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους και άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1,63 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τον ίδιο μήνα αυξήθηκε και ο αριθμός των οφειλετών κατά 26.723 άτομα, καθώς από 4.146.483 που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου έφθασαν στα 4.173.206 στο τέλος Ιανουαρίου. Την ώρα όμως που τα χρέη «πνίγουν» έναν στους δύο φορολογουμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει το μπαράζ κατασχέσεων σε τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών. Μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων το 2016 εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,157 δισ. ευρώ.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη – Μαρία Ψαρά-ΕΘΝΟΣ