Την αντίδραση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ηλία Τσαβαρή, προκάλεσε η απόφαση να μεταφερθεί ο οικίσκος που χρησιμοποιείται για τους ελέγχους επιβατών, από το λιμάνι της Σύμης στο κτήριο του πρώην Ταχυδρομείου.
Όπως έχει γράψει η «δ», ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην υπουργό Πολιτισμού και στην υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων ζήτησε την απομάκρυνση του οικίσκου από την είσοδο του κεντρικού λιμένα της Σύμης, αναφέροντας επιπλέον ότι και η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδ/νησου, ζητά την άμεση απομάκρυνση του συγκριμένου οικίσκου (κοντέινερ) καθώς και της περίφραξης που έχει τοποθετηθεί.
Περαιτέρω ο δήμαρχος σημειώνει ότι η απομάκρυνση της συγκεκριμένης κατασκευής δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων εισερχομένων και εξερχομένων προσώπων, ενώ απαιτείται για την τοπική οικονομία, το νησί να συνεχίσει να αποτελεί πύλη εισόδου σε έδαφος Schengen.
Για τον λόγο αυτό προτάθηκε ως ενδεδειγμένη και ασφαλής λύση η χρήση μέρους (περίπου 20τμ επί συνόλου 85τμ) του Α’ Ορόφου του κτηρίου που στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Σύμης καθώς και του κτηρίου του δημοσίου, το οποίο διαθέτει ξεχωριστή είσοδο και αποτελεί συνέχεια του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζεται το Α. Τ. Σύμης το οποίο μέχρι πρότινος εξυπηρετούσε τις στεγαστικές ανάγκες του Ταχυδρομείου Σύμης και παρέμενε κενό, με εσωτερικούς λειτουργικούς χώρους 50τμ.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σύμης Ηλίας Μ Τσαβαρής ωστόσο, με επιστολή του, εφιστά τη προσοχή στο δήμαρχο κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:
[…] Οφείλω, λοιπόν, φιλικά κυρίως με την ιδιότητά μου ως πολίτης του νησιού, κι έπειτα ως δημοτικός σύμβουλος να σας επιστήσω την προσοχή, για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους, έναν πρακτικό και έναν νομικό.
Αρχικά, όσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι, το κτήριο που επιθυμείτε να μετακινήσετε το χώρο διεξαγωγής ελέγχου βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή για άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα ήταν απάνθρωπο και σίγουρα αντι-τουριστικό να εξαναγκάζουμε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα ή μεγάλης ηλικίας, να ανεβαίνουν περίπου 30 σκαλιά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον όλοι οι επιβάτες που θα μετακινούνται από τα σκάφη στο κτήριο υποχρεωτικά θα περνάνε από την μοναδική δημοτική οδό από την οποία κυκλοφορούν οχήματα και δίκυκλα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.
Δεύτερον, όσον αφορά το νομικό κομμάτι, σας επισημαίνω ότι σύμφωνα με τη συνθήκη Schengen ο έλεγχος των σκαφών πραγματοποιείται στο λιμάνι άφιξης ή αναχώρησης ή σε χώρο που προβλέπεται για το σκοπό αυτό, με την προϋπόθεση όμως να βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με το σκάφος. (βλ. παράρτημα VI περίπτωση 3 της Συνθήκης Schengen- Κανονισμός ΕΕ 2016/399). Βάσει της παραπάνω συνθήκης, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιείται έλεγχος εκτός της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού και συγκεκριμένα πέραν της χερσαίας ζώνης του, όπως αυτή έχει καθοριστεί.
Επειδή γνωρίζετε ότι πρωτίστως ενδιαφερόμαστε για το καλό της κοινωνίας μας και του τουρισμού σας, προτείνω να μετακινήσετε το χώρο εντός του νέου λιμανιού του νησιού μας, προς καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και εύρυθμη διεξαγωγή ελέγχου από τις λιμενικές, τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές».
Σε επικοινωνία της «δ» με τον δήμαρχο Σύμης, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η λύση αυτή επελέγη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου και με τον τότε διοικητή της Α΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ενώ αναφέρει πως η πρόταση του κ. Τσαβαρή για την μεταφορά του οικίσκου στο νέο λιμάνι, είναι ήδη στις προθέσεις της δημοτικής αρχής, ωστόσο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αυτό θα είναι εφικτό, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια που θα ολοκληρωθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις.
Περαιτέρω σημειώνει, ότι υπάρχει μέριμνα για τα ΑΜΕΑ και τους ηλικιωμένους και δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στο εν λόγω κτήριο. Διευκρινίζει επίσης ότι τα σκαλιά είναι 12 και όχι 30 και έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο κτήριο, είχε την ίδια χρήση και πριν από μερικά χρόνια.
Αυτό που τόνισε πάντως ο κ. Παπακαλοδούκας, είναι ότι προέχει να αποκατασταθεί η αισθητική της Σύμης εν γένει με την απομάκρυνση του κοντέινερ από το λιμάνι το συντομότερο δυνατόν, διαβεβαιώνοντας ότι για όλα τα διαδικαστικά ζητήματα έχει μεριμνήσει η δημοτική αρχή.