Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δυσπεψία είναι η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη. Τα συνήθη συμπτώματά της είναι το φούσκωμα, το βάρος και ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία, οι ξινίλες, τα ρεψίματα, η διάρροια, ο πονοκέφαλος, η αδυναμία, οι καούρες και η ατονία.
ΑΙΤΙΕΣ: Oι κακές διατροφικές συνήθειες και οι υπερβολές στην ποσότητα κατανάλωσης τροφών.
Μερικοί από τους λόγους που μπορούν να μας οδηγήσουν στη δυσπεψία είναι οι ακόλουθοι:
1) Συχνά γεύματα χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη χρονική απόσταση μεταξύ τους.
2) Η υπερβολική κατανάλωση, καφέ, τσαγιού και αλκοόλ.
3) Υπερβολικό κάπνισμα και έλλειψη ύπνου.
4) Στρες, νευρικότητα και κατάθλιψη.
5) Υπερβολική κατανάλωση τηγανιτών, γλυκών, πικάντικων και καυτερών τροφών.
6) Υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών, παυσίπονων και στεροειδών.
7 Υπερβολική κατανάλωση έτοιμου φαγητού τύπου φάστ φούντ.
8) Το να τρώμε πάρα πολύ γρήγορα.
9) Το να τρώμε όταν κινούμαστε ή όταν περπατάμε.
10) Το να τρώμε σε περιβάλλον με θόρυβο.
Η δυσπεψία καλό θα ήταν να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα γιατί μπορεί να αποτελέσει προπομπό άλλων σοβαρότερων παθήσεων όπως το πεπτικό έλκος, ο καρκίνος στο στομάχι και η παγκρεατίτιδα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
ΔΥΣΠΕΨΙΑΣ
1) Πολλά και μικρά γεύματα σε χρονική απόσταση 3-4 ωρών μεταξύ τους.
2) Αποφυγή τηγανιτών, βαριών σαλτσών, γλυκών, καφέ, αλκοόλ, τσαγιού και έτοιμων βιομηχανοποιημένων τροφών (όπως οι κονσέρβες και το γρήγορο φαγητό).
3) Να μην τρώτε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά.
4) Να μην μιλάτε ή περπατάτε όταν τρώτε.
5) Να μασάτε καλά και να τρώτε με ήρεμη διάθεση.
6) Να κοιμόσαστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.
7) Δοκιμάστε την χρήση αφεψημάτων όπως το χαμομήλι και το φασκόμηλο για την εξομάλυνση της στομαχικής διαταραχής
ΤΡΟΦΕΣ
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ:
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα αν είναι ανεκτά.
Ωμά ή μαγειρευμένα λαχανικά χωρίς ίνες.
Ώριμα φρούτα (χωρίς τη φλούδα και τις ίνες), κομπόστες, χυμοί φρούτων.
Άσπρο ψωμί, φρυγανιά, πατάτα, ζυμαρικά.
Κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αυγά (έως 3 την εβδομάδα).
Ελαιόλαδο, μαλακές μαργαρίνες.
ΤΡΟΦΕΣ
ΜΗ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ:
Λαχανικά που δημιουργούν αέρια: κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολα, γογγύλια, κρεμμύδια.
Φρούτα με σπόρους: π.χ. σύκα, σταφύλια, φράουλες κ.λ.π. και σκληρή φλούδα.
Πιτυρούχο ψωμί, σκληρά δημητριακά.
Όσπρια.
Ξηροί καρποί.
Παχιά και πικάντικα τυριά.
Παστά, καπνιστά, αλλαντικά.
Όλες οι τηγανισμένες τροφές.
Έτοιμα κονσερβοποιημένα φαγητά.
Τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα.
Μουστάρδα, ξύδι, σκόρδο, πιπεριές.
Γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς.
Υπεραλατισμένες τροφές: πατατάκια, τσιπς, γαριδάκια κ.λ.π.
Πικάντικες σούπες και σάλτσες.
Σαλάτες με πικάντικες γαρνιτούρες.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσέχοντας την διατροφή μας και μαγειρεύοντας υγιεινά δεν θα έχουμε προβλήματα υγείας.