Την εκ νέου αναδιάρθρωση των κατηγοριών κι επί της ουσίας συνένωση με την Super League 2 (σε δύο ομίλους) ζητάνε οι ομάδες της Football League με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ένωσης, Λεωνίδα Λεουτσάκο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστολή αποτελεί πρωτοβουλία της Νίκης Βόλου, αλλά την συνυπογράφουν συνολικά οι 12 από τις 14 ΠΑΕ της κατηγορίας.
Διαγόρας και ΓΑΣ Ιάλυσος είναι μεταξύ των ομάδων που έχει συνυπογράψει, ενώ οι δύο σύλλογοι που δεν έχουν συμφωνήσει με την επιστολή είναι ο Ιωνικός Νικαίας και ο Ο.Φ. Ιεράπετρας.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αγαπητοί κύριοι,
Χαιρετίζουμε και συντασσόμαστε με την απόφαση της Ένωσης μας για την αναστολή, μέχρι νεωτέρας, των πρωταθλημάτων της Super League 2 (S.L.2) και της Football League (F.L.). Η προστασία του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας, και όλων όσων εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα πρωταθλήματά μας, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όλων μας.
Δυστυχώς όμως οι τρέχουσες εξελίξεις καθιστούν το ήδη προβληματικό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ), ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομική του διάσταση, ακόμα πιο προβληματικό.
Πιο συγκεκριμένα,
Α. Ο προγραμματισμός των ΠΑΕ της F.L. έγινε στην λογική ότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων μας θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου 2020. Στη S.L.2 ο προγραμματισμός αφορά μικρότερη κύρια αγωνιστική περίοδο (22 αντί 26 αγώνες στην F.L.) αλλά και 10 επιπλέον αγώνες (play offs και play outs) για τον Απρίλιο και τις αρχές Μαΐου 2020. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 θα απαιτηθούν, τουλάχιστον, δύο εβδομάδες απλά για να εκτιμηθεί το μέγεθος του εγχώριου προβλήματος. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο η επιστροφή στην στοιχειώδη κανονικότητα δεν αναμένεται πριν τα τέλη Απριλίου 2020. Είναι προφανές ότι ο προγραμματισμός της F.L. επιβαρύνεται με δύο μήνες, περίπου, ενώ σίγουρα θα υπάρχει επιβάρυνση και στον προγραμματισμό της S.L.2.
Β. Οι ΠΑΕ πλήττονται τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των εξόδων. Με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανο να πραγματοποιηθούν την φετινή αγωνιστική περίοδο παιγνίδια παρουσία φιλάθλων, εξαφανίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα των ομάδων και των δύο κατηγοριών και καθιστώντας ακόμα και την τέλεση των παιγνιδιών απολύτως ζημιογόνα. Επίσης, η επιμήκυνση του αγωνιστικού χρόνου δημιουργεί μια σειρά από μη-προγραμματισμένες ανελαστικές υποχρεώσεις (π.χ. μισθοδοσία, τροφεία, στέγη, ασφάλιση ποδοσφαιριστών και λοιπού προσωπικού κλπ.) και επιβαρύνει δυσανάλογα τους ήδη ζημιογόνους προϋπολογισμούς των ομάδων μας. Θεωρούμε δεδομένο ότι και οι περισσότερες ομάδες της S.L.2, που τουλάχιστον για φέτος στηρίζονται σε υπερτριπλάσια τηλεοπτικά έσοδα, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση.
Γ. Το πιθανότερο είναι ότι οι κίνδυνοι που αναφέρονται στα παραπάνω σημεία θα αποδειχτούν σοβαρότεροι από ότι εκτιμώνται σήμερα. Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν η επιστροφή στην κανονικότητα καθυστερήσει για 3-4 εβδομάδες και μας ζητηθεί να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα τον Ιούνιο; Τι θα γίνει στην περίπτωση που νοσήσουν ένας ή περισσότεροι παίκτες μίας ή περισσότερων ομάδων; Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα; Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες βρεθούν στα πρόθυρα της διάλυσης μη δυνάμενες να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους λόγω της ανατροπής του προγραμματισμού τους;
Όπως προαναφέραμε, χαιρετίζουμε τα άμεσα αντανακλαστικά που επίδειξε η Ένωσή μας στο φλέγον ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη η Ένωσή μας να επιδείξει, άμεσα, αντίστοιχα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της σημερινής έκτακτης συγκοιρίας. Κατά την κρίση μας απαιτούνται άμεσα οι παρακάτω ενέργειες.
1. Να διερευνηθούν και να αποφασιστούν τρόποι στήριξης των ΠΑΕ και των εργαζομένων σε αυτές, καθώς ο κλάδος πλήττεται σοβαρά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
2. Να ενημερωθούμε για την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού μας στον κίνδυνο της πανδημίας του COVID-19.
3. Να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα-οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων στην περίπτωση που η αναστολή των πρωταθλημάτων χρειαστεί να παραταθεί περισσότερο από τα τέλη Μαρτίου.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε και το εξής πολύ σημαντικό. Ακόμα και στο σενάριο της ταχύτερης δυνατής επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο ευχόμαστε όλοι, η επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να αναστείλουν την λειτουργία τους και ανατρέψουν δραστικά τον προγραμματισμό τους, δεν είναι αυτόματη. Αυτό το γεγονός αφορά πολλούς κλάδους της οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, ένας από τους οποίους είναι και οι ΠΑΕ.
Μια ανατροπή τέτοιου μεγέθους, την ώρα που αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη σταθερά είναι η παραγωγή χρεών, την ώρα που δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τις διοργανώτριες αρχές και τους πιστωτές μας, δυστυχώς δεν πρόκειται να θεραπευθεί αυτόματα αν απλά μετά από μερικές εβδομάδες αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά οι σημερινές απαγορεύσεις.
Οι ΠΑΕ των μικρότερων κατηγοριών, που αποτελούν τις ΜΜΕ του κλάδου και τον μαζικότερο εργοδότη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, να μπορούν να κάνουν πραγματικές επενδύσεις, αναπτυξιακό προγραμματισμό και να παράγουν έσοδα -όχι μόνο χρέη.
Χωρίς υγιείς, βιώσιμες ΜΜΕ επιχειρήσεις, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι καταδικασμένο σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση, αφερεγγυότητα και μηδενικό μέλλον. Η κρίση γεννά ευκαιρίες, μια ευκαιρία είναι να διορθωθεί άμεσα το αποτυχημένο καθεστώς των S.L.2 και F.L. υπό την παρούσα μορφή του».
Πηγή:SDNA.gr