Ο κορωνοϊός-Covid19 δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην οικονομία της χώρας μας και ο πρώτος κλάδος που φέρεται να πλήττεται, είναι ο τουρισμός, ενώ και οι συνέπειες στο εμπόριο προβλέπονται δυσβάστακτες.
Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες, οι ακυρώσεις συμβολαίων αυξάνονται, σταματούν οι πληρωμές και ζητούνται πίσω οι προκαταβολές που έχουν δοθεί. Την ίδια στιγμή, οι έμποροι βλέπουν αβέβαιο το μέλλον τους, σημειώνοντας ότι μπορεί η δεκαετής οικονομική κρίση να μην κατάφερε να εξαλείψει το λιανικό εμπόριο, μπορεί όμως να το πετύχει η πανδημία του Covid19, τουλάχιστον εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ωστόσο όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων συμφωνούν ότι είναι αναγκαία τα προληπτικά μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του ιού, παρά τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον τουρισμό και στην αγορά. Συνιστούν την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκάνησου, Γιάννης Πάππου δηλώνει στη «δ» ότι, υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην τοπική αγορά, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν κανονικά και τονίζει ότι η τροφοδοσία δεν πρόκειται να διακοπεί.
Μανώλης Μαρκόπουλος
Πρόεδρος Ένωσης
Ξενοδόχων Ρόδου
«Απόλυτα σύμφωνοι με
το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών
καταλυμάτων»
Δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς τη δεδομένη στιγμή τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η απώλεια εσόδων, αλλά η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία της ζωής των εργαζόμενων, των πελατών, της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των επιχειρηματιών. Οι διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα επιβάλλουν την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Θα ετίθετο σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, εάν λειτουργούσαν τα εποχικά ξενοδοχεία. Μας βρίσκει λοιπόν ως Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου απόλυτα σύμφωνους το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων που έλαβε η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού. Το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ήταν απολύτως αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Γιάννης Πάππου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου
Δωδεκανήσου
«Υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην τοπική αγορά-
Η τροφοδοσία δεν πρόκειται να διακοπεί»
Είναι απαραίτητο ως πολίτες, ως καταναλωτές και ως επιχειρηματίες, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να επιδείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία και να τηρούμε ευλαβικά τα προτεινόμενα μέτρα.
Δεν χρειάζεται πανικός, υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην τοπική αγορά, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν κανονικά και η τροφοδοσία δεν πρόκειται να διακοπεί. Η όποια έλλειψη καταγράφεται, που αφορά κυρίως σε αντισηπτικά προϊόντα και μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, προέκυψε λόγω της αυξημένης κατανάλωσης και όχι της διακοπής στην τροφοδοσία, οπότε πολύ σύντομα θα επαναδιατεθούν στην αγορά. Χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής περιορισμών και υγειονομικών μέτρων στα σούπερ μάρκετ με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρ’ ότι απαιτήθηκε ένας χρόνος προσαρμογής για όλους, καταναλωτές και εργαζόμενους. Το σημαντικό είναι ο καθένας μας από την πλευρά του, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν εφαρμόζοντας τα μέτρα που προτείνει η Πολιτεία.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει τα ίδια άμεσα αντανακλαστικά και για την στήριξη των επιχειρήσεων που αναγκαστικά έκλεισαν, θεσπίζοντας αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο εμπορικός κόσμος και να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Η επόμενη ημέρα, πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους προκειμένου να επανέλθει το συντομότερο η ομαλότητα στην αγορά.
Νίκος Μπόνης
Πρόεδρος Εμπορικού
Συλλόγου Ρόδου-ΓΓ ΕΣΕΕ
«Οτι δεν κατάφερε η δεκαετής κρίση, μπορεί να το
καταφέρει η πανδημία»
Οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά, προβλέπονται τραγικές. Η δεκαετής κρίση δεν κατάφερε να μας αποτελειώσει, μπορεί όμως να το καταφέρει η πανδημία αυτή! Απειλείται ευθέως ο τουρισμός και όπως φαίνεται τα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων θα παραταθούν. Συνεπώς δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στον τουρισμό. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε και πουθενά αλλού! Ελπίζω και εύχομαι να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα!
Αυτή τη στιγμή προέχουν η ατομική και δημόσια υγεία, η υγεία των καταναλωτών, των εργαζόμενων, των επιχειρηματιών και εμπόρων. Γι’ αυτό και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ) είχε ζητήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων.
Κώστας Κατσίβας
Πρόεδρος Ένωσης
Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων Ρόδου
«Ευάλωτος απέναντι
σε κάθε κρίση ο τουρισμός»
Ο κορωνοϊός έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και σε αυτή την περίπτωση προέχει η προάσπιση της δημόσιας Υγείας, οπότε τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση ήταν απολύτως αναγκαία. Ο τουρισμός και σε αυτή την περίπτωση έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτος απέναντι σε κάθε κρίση. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι δύο χαμένοι μήνες για τον τουρισμό και θα είμαστε ευτυχείς εάν από το Μάιο και έπειτα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, πράγμα δύσκολο. Έστω όμως και αν ένα μέρος της σεζόν διασωθεί, θα ήταν ευτύχημα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην ύπαρξη τουριστικών ροών. Θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί στις τουριστικές αγορές που ήδη μετρούν πολλά κρούσματα αλλά και στη διάθεση των εν δυνάμει επισκεπτών να ταξιδέψουν.
Κανείς δεν μπορεί να προβεί αυτή τη στιγμή σε ακριβείς εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ή για τις επιπτώσεις που θα υποστεί ο τουρισμός. Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να ελπίζουμε στην υποχώρηση των κρουσμάτων. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τα μέτρα ώστε να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
Βασίλης Δοντάς-Πρόεδρος ΣΕΕΜΠ (Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου)
«Χωρίς την κρουαζιέρα και τα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν επισκέπτες κι εμείς χωρίς επισκέπτες είμαστε άνεργοι»
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που προβάλλετε τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός και στην δική μας επαγγελματική κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις και γι’ αυτό λειτουργούν από Μάρτιο έως και τέλος Οκτωβρίου. Σε άλλες δε περιοχές του νησιού η τουριστική περίοδος είναι ακόμα μικρότερη. Τους τελευταίους μήνες είχαμε τους καλύτερους οιωνούς για την τουριστική περίοδο του 2020. Ήδη από τον μήνα που διανύουμε ήταν προγραμματισμένες αρκετές προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο νησί μας. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα άλλαξαν.
• H Celestyal Cruises έχει ακυρώσει τα ταξίδια της έως την 1η Μαΐου.
• H Princess Cruises έχει ακυρώσει τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο, συνεπώς και σε εμάς έως τις 10 Μαΐου.
• H MSC Opera Cruises έχει ακυρώσει τα ταξίδια των κρουαζιεροπλοίων της προς το παρόν έως τέλος Μαρτίου.
Πλήγμα έχει δεχθεί και ο ξενοδοχειακός τομέας. Σχεδόν όλοι οι ξενοδόχοι μεταθέτουν την έναρξη των εργασιών τους τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Όπως καταλαβαίνετε χωρίς την κρουαζιέρα και τα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν επισκέπτες κι εμείς χωρίς επισκέπτες είμαστε άνεργοι.
Φυσικά και δίνεται προτεραιότητα στην δημόσια και ατομική υγεία. Τα μέτρα που έχουν παρθεί στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και το πέρασμα του από την χώρα μας με τις λιγότερο δυνατές απώλειες και φυσικά μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.
Χρειαζόμαστε όμως κι εμείς την στήριξη της κυβέρνησης. Δεν έχουμε άλλα έσοδα οπότε αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις σε εφορία, εξυπηρέτηση δανείων, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, είτε αφορούν τρέχοντες λογαριασμούς είτε παλαιότερους που βρίσκονται σε διακανονισμό. Οι διακανονισμοί επίσης θα πρέπει να διασωθούν.
Αποπληρωμή επιταγών που τοποθετούνται χρονικά από Απρίλιο έως και Ιούνιο για να μην πούμε και Ιούλιο. Η κάλυψη όλων αυτών των αναγκών μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σύντομα δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε βασικές καθημερινές ανάγκες. Πολλοί από εμάς ήδη δεν μπορούν. Χρειαζόμαστε προστασία προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε όσο τον δυνατόν συντομότερα μετά την λήξη της πανδημίας.
Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Το προσωπικό μας, οι άνθρωποι που εργάζονται εποχιακά για μας επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Μάρτιο συνήθως γίνονται οι προσλήψεις. Έχουν ήδη λάβει το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται. Πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε εμείς; Θα πρέπει ίσως να πάρουν κάποιο πρόσθετο επίδομα μέχρι να μπορέσουμε να τους επαναπροσλάβουμε.
Για μας είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και οικονομικά και ψυχολογικά γιατί πάνω από όλα είναι συνεργάτες μας.
Ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα και όσο το δυνατό πιο ανώδυνα για όλο τον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε ανά πάσα στιγμή. Εμείς ως ΣΕΕΜΠ δεν έχουμε σταματήσει στιγμή την προσπάθεια για την προβολή του προορισμού. Χρειαζόμαστε όμως βοήθεια. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας τις δικές μας.
Υπομονή, κουράγιο και υγεία σε όλους. Θα τα καταφέρουμε.
Γιώργος Ματσίγκος
Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου
«Μπορούμε πλέον
να μιλάμε για μία άσχημη τουριστική σεζόν»
Πριν λίγο καιρό λέγαμε ότι έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη και απρόβλεπτη σεζόν. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι η φετινή σεζόν προδιαγράφεται άσχημη… Δεν θα χαθεί μόνο ο Απρίλιος, θα χαθεί και ο Μάιος. Από εκεί και έπειτα, θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να διασωθεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε πολλές προσδοκίες, όταν έχουν πληγεί από την πανδημία και οι αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες. Και δεν έχουν υποστεί πλήγμα μόνο οι οικονομίες των τουριστικών αγορών, έχει επηρεαστεί αρνητικά και η ψυχολογία καθενός, καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τη διάθεση των Ευρωπαίων για διακοπές.
Η απόφαση της Κυβέρνησης για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων είναι γενναία και θετικότατη. Ήταν αναγκαία, όχι για να περισωθεί η τουριστική περίοδος, αλλά για να διασώσουμε ό,τι προλάβουμε!
Ντίνα Σβύνου
Πρόεδρος Ένωσης
Ξενοδόχων Κω-ΙΤΕΠ
«Απαιτούνται αποφάσεις γενναίες που θα στηρίξουν όλες τις επιχειρήσεις
οριζόντια»
Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, μας ξεπερνούν οι εξελίξεις και βεβαίως το βασικότερο που οφείλουμε όλοι να κάνουμε είναι να βάλουμε αδιαπραγμάτευτα στην πρώτη γραμμή τη διαφύλαξη της υγείας. Στα πλαίσια αυτά σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστική καθώς λαμβάνονται καθημερινά νέες αποφάσεις προς την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η τουριστική περίοδος συρρικνώνεται, οι απώλειες που έχουν ήδη καταγραφεί είναι μεγάλες και αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρικό ρυθμό.
Δεχόμαστε πλέον σωρεία ακυρώσεων, σταματούν οι προσυμφωνηθείσες πληρωμές, ζητείται επιστροφή προκαταβολών, ακυρώνονται συμβόλαια.
Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε όλη τη χώρα έχουν δεχτεί τους μεγαλύτερους κραδασμούς και χρειάζονται ειδική στήριξη, καθώς λειτουργούν στον συντριπτικό τους αριθμό χωρίς έσοδα, με ανελαστικά έξοδα. Απαιτούνται αποφάσεις γενναίες που θα στηρίξουν όλες τις επιχειρήσεις, ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ
Είναι ίσως η δυσκολότερη συγκυρία που έχουμε βιώσει, τόσο σε τουριστικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Μια συγκυρία που μας αλλάζει κοινωνικά και επαγγελματικά… Είναι όμως ενθαρρυντικό το ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που λειτουργεί υπεύθυνα και οργανωμένα, όπως και ότι τα συλλογικά μας όργανα ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΠΟΞ βρίσκονται ενωμένα σαν μια γροθιά σε έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία, και να τονίσω πως όταν όλο αυτό τελειώσει είμαστε όλοι μαζί σε θέση να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα για την ταχύτερη δυνατή επαναφορά μας.