Στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη στιγμή για όλους μας, έχουμε δημιουργήσει αυτή την ενότητα στο site www.sete.gr. Ο ρόλος του ΣΕΤΕ δεν είναι να ερμηνεύει τη νομοθεσία και παραμένει συμβουλευτικός, παρόλα αυτά συγκεντρώνουμε από όλες τις διαθέσιμες πηγές τη σχετική πληροφορία, την επεξεργαζόμαστε και καταθέτουμε τις απόψεις μας στα ερωτήματα που λαμβάνουμε από τις επιχειρήσεις και το κοινό.
Θα επικαιροποιούμε* τακτικά το περιεχόμενο με οτιδήποτε νεότερο, προκειμένου να διευκολύνουμε επιχειρηματίες, εργαζομένους και ιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Τυχόν επιπλέον ερωτήματα μπορείτε να τα απευθύνετε στο info@sete.gr.
Θεματικές Ενότητες
1.Περιορισμοί στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων
Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας έως και 30.04.2020 (ΚΥΑ 18512/ ΦΕΚ Β 857 -Τη σχετική απόφαση μπορείτε να τη δείτεεδώ)
- Τι εννοούμε με τον όρο τουριστικά καταλύματα;
Τα τουριστικά καταλύματα αναφέρονται στο ν.4276/2014 και διακρίνονται σε κύρια (ξενοδοχεία, camping, ξενώνες φιλοξενίας νέων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας/condohotels) και μη κύρια (τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις/βίλες, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα).
- Ποια τουριστικά καταλύματα αφορά η συγκεκριμένη απαγόρευση ;
Η απαγόρευση αναφέρεται στα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που δεν έχουν ανοίξει ακόμη.
- Τι συμβαίνει αν ένα τουριστικό κατάλυμα εποχικής λειτουργίας έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του;
Τα ελάχιστα τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας που είχαν ανοίξει ήδη πριν την απαγόρευση πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους έως 23.3 και να παραμείνουν κλειστά για όσο ορίζει η απόφαση.
- Tα εσωτερικά τμήματα του εποχικού τουριστικού καταλύματος (τμήμα συντήρησης/maintenance, marketing, τμήμα προμηθειών, λογιστήριο, κλπ) μπορούν να λειτουργούν κανονικά παρά την απαγόρευση;
Βασιζόμενοι στη σχετική αναφορά που γίνεται στην 18149/2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 855) η άποψη μας είναι πως οι εργασίες που διενεργούνται χωρίς παρουσία κοινού συνεχίζονται κανονικά.
- Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για απαγόρευση λειτουργίας των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας;
Όχι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας
- Η απαγόρευση ισχύει και για τις περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα που μισθώνονται βραχυχρόνια (μέσω Airbnb κλπ).
- Τι γίνεται με τις επιμέρους επιχειρήσεις που στεγάζονται σε εποχικά τουριστικά καταλύματα, πχ γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικό πρακτορείο, κλπ ;
Αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο Τουρισμού.
(ΚΥΑ 18149/ΦΕΚ Β 855 Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση)
- Η απαγόρευση αφορά και τα αντίστοιχα καταστήματα των ξενοδοχείων;
Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού.
- Τι ισχύει για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων;
Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις που αναφέρονται στην απόφαση αφορούν και τα αντίστοιχα τμήματα των ξενοδοχείων (γυμναστήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, χώροι παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας κλπ.).
2.Μέτρα προστασίας
- Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις; Τι πρέπει να κάνει μια τουριστική επιχείρηση / ξενοδοχείο σε περίπτωση κρούσματος;
Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ οι οποίες συνεχώς επικαιροποιούνται. Δείτε το site του ΕΟΔΥ εδώ και ειδική υπο-ενότητα για επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα εδώ
- Τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων;
Έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας σχετικές οδηγίες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Επίσης υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες. Τις σχετικές εγκυκλίους μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.
3.Ακυρώσεις – Προκαταβολές
- Ακυρώσεις κρατήσεων-Προκαταβολές. Τι γίνεται με τις κρατήσεις που είχαν γίνει σε εποχικά ξενοδοχεία για την περίοδο που απαγορεύθηκε η λειτουργία τους;
Από τη στιγμή που έχει προηγηθεί κυβερνητική απόφαση η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει στην έννοια της ανωτέρας βίας.
- Τι γίνεται με τις κρατήσεις που αφορούν χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της απαγόρευσης λειτουργίας των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων;
Από τη στιγμή που μια κράτηση αφορά χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της απαγόρευσης δεν επηρεάζεται από αυτή προς το παρόν.
- Τι γίνεται με τις κρατήσεις που αφορούν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία;
Από τη στιγμή που η απαγόρευση λειτουργίας αφορά τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, οι κρατήσεις που έχουν γίνει στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία δεν επηρεάζονται από αυτή προς το παρόν.
- Πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων – Προτείνεται να αλλάξει κάτι;
Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων τις οποίες θα βρείτε εδώ
4.Γενικές πληροφορίες για το ταξιδιωτικό κοινό
- Υπάρχουν απαγορεύσεις εισόδου στην χώρα;
-Υπάρχει σύσταση για αυστηρό έλεγχο στα σημεία εισόδου της χώρας, ταξιδιωτών προέλευσης από χώρες με πολλά κρούσματα.
– Η όποια απαγόρευση αφορά το travelban από χώρες όπως ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία (από τα σημεία εξόδου των χωρών αυτών)
– Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ δεν εκτελούνται πτήσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισπανίας, Ιταλίας μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2020.
– Από τις 16 Μαρτίου όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ’οίκον καραντίνα 14 ημερών
- Υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός Ελλάδας
– Δεν προκύπτει κάποιος ταξιδιωτικός περιορισμός εντός της Ελλάδας (Εξαίρεση τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά στο Βόιο της Κοζάνης, τα οποία έχουν τεθεί σε καθεστώς «ολικής καραντίνας» από 16-03-20 και για δύο (2) εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η συνέχισή της.)
– Η εικόνα εντός Ελλάδας διαφέρει ανά προορισμό
Χρήσιμα LINKS:
ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/novel-coronavirus-covid-19-advice-for-travellers/
Visit Greece http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19