Ρεπορτάζ

Αλ. Κολιάδης: Είναι «κατ’ αρχήν» αντίθετος με την διάσπαση του ενιαίου Δήμου

Κατ’ αρχήν αντίθετος με την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου να γίνει ‘σπάσιμο’ του Ενιαίου Δήμου Ρόδου για μια σειρά από πρακτικούς –κυρίως- λόγους, τάχθηκε χτες με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «δημοκρατική», ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα στην πράξη –αποφεύγοντας να θίξει τις θέσεις των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων Ρόδου που στην συντριπτική τους πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του προέδρου του Αρχαγγέλου:
«Με την πολύ μικρή εμπειρία που έχω στην αυτοδιοίκηση, δεν ξέρω κατά πόσο το κράτος θα μπορέσει να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Όλοι θέλουμε μια αυτονομία, να προγραμματίζουμε τα του οίκου μας κ.λπ., αλλά το θέμα είναι αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό που ακούω από τους προέδρους, είναι κατανοητό –αφού αισθάνονται αδυναμία να εκτελέσουν έργα και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που έχουν σε κάθε χωριό. Ωστόσο, θα είμαι ειλικρινής: προσωπικά, ονειρεύομαι μια Ρόδο ενωμένη, δυνατή, των 150.000 κατοίκων που θέλουν να γίνει ένα νησί το οποίο θα μπορεί να ανταγωνίζεται μεγάλα ευρωπαϊκά νησιά (Τενερίφη, Μαγιόρκα, Σικελία) που να μπορεί να ζητήσει πόρους ή βοήθεια είτε από το κράτος είτε από την Ε.Ε. για μεγάλα έργα. Κατά την άποψή μου, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε τους προέδρους στα Τοπικά Συμβούλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο –αλλά πολύ φοβάμαι ότι μια διαδικασία ‘επαναδιάσπασης’ του Ενιαίου Δήμου Ρόδου, θα μας πάει 8-10 χρόνια πίσω. Αν κάποιος τρέχει μόνος του, θα πάει γρήγορα. Αν όμως θέλεις μακριά πρέπει να τρέχεις ομαδικά.
Η οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, εξυπηρετεί μόνο το συναισθηματικό κομμάτι. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη, που τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολα. Πιστεύω πως θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα αφού ήδη υπάρχουν χρέη και υποχρεώσεις από τους προηγούμενους δήμους, ενώ ακόμη κάποιοι τρέχουν στα δικαστήρια».
Όπως τόνισε, τα χρέη είναι πάρα πολλά και αν ξανασπάσει ο Ενιαίος Δήμος θα σημειωθούν προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα».
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κολιάδης, ζητήματα όπως η ύδρευση, η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων και μια σειρά από άλλα προβλήματα, θα διογκωθούν και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση.
«Άλλο η συναισθηματική προσέγγιση και άλλο τι γίνεται στην πράξη. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες στα χωριά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι των κοινοτήτων, αλλά κατά την άποψή μου, δεν είναι τόσο εύκολο στην πράξη. Εδώ έχουμε τεράστια έλλειψη σε προσωπικό, πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη; Θα πρέπει να ενωθούμε, όχι να διασπάσουμε πάλι κάτι που ενώθηκε για κάτι καλύτερο. Το ‘πείραμα’ που έγινε δεν πέτυχε στην πράξη και το είδαμε. Καλύτερα να είμαστε ενωμένοι παρά διασπασμένοι. Αυτά τα πράγματα θέλουν πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα…», όπως τόνισε.
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Αναφερόμενος στην επικείμενη έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Κολιάδης εμφανίσθηκε αισιόδοξος διαβεβαιώνοντας πως δεν διαφαίνονται προβλήματα μέχρι τώρα παρά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία:
«Είναι θετικό το γεγονός πως σημειώθηκε ένα ‘πάγωμα’ στις κρατήσεις αυτό το διάστημα (ενώ υπήρχε ανοδική πορεία) λόγω των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αυτό δείχνει ότι θα ξεπεραστεί. Δεν είχαμε ακυρώσεις μέχρι σήμερα –κάτι πολύ θετικό- ενώ τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις, ετοιμάζονται και μάλιστα αναζητούν προσωπικό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τις αρχές Απριλίου εδώ στην Ρόδο, για να υποδεχτούμε τους πρώτους επισκέπτες μας. Θεωρώ ότι θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά –όσο κι αν ακούγεται περίεργο αυτή την στιγμή- και νομίζω ότι σαν χώρα, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στα 25 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ στην Ρόδο θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε τα νούμερα του 2019 που ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά και είχαμε φτάσει κοντά στα 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Εξάλλου, τα κρουαζιερόπλοια συνεχίζουν να πουλάνε πακέτα κ.λπ. και προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα.
Ωστόσο, επιμένω πως ο Τουρισμός θα πρέπει να ‘παντρεύεται’ και με άλλες επιλογές που θα πρέπει να έχουν οι επισκέπτες μας και γι’ αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνουμε για το πώς θα συμπεριλάβουμε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς, θα πρέπει να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που θα δώσουν άλλη εικόνα του νησιού μας –όπως οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Όσον αφορά στον Πολιτισμό, θα προσπαθήσουμε να συντάξουμε ένα καλεντάρι με εκδηλώσεις που θα προσελκύουν κόσμο αλλά και θα γνωρίζουν τι θα μπορούν να παρακολουθήσουν. Θα έχουμε πάλι θεατρικές παραστάσεις και αρχαίο δράμα στην Τάφρο, τα φεστιβάλ μουσικής κ.λπ. Παρά την αβεβαιότητα και τις εξελίξεις εμείς θα πρέπει να συντάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι έτοιμο έγκαιρα και θα ενημερώνει τους επισκέπτες μας».
Ο κ. Κολιάδης μίλησε και για τις μαθητικές εκδρομές για τις οποίες ανέφερε ότι ήδη ο ΠΡΟΤΟΥΡ τις έχει στηρίξει από την περσινή χρονιά και θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, καθώς «η Ρόδος πρέπει να ξαναγίνει ένας προορισμός για τους μαθητές» όπως είπε και πρόσθεσε: «μας ενδιαφέρει και σαν ζωντανή διαφήμιση αλλά και σαν ανάδειξη ενός προορισμού που θα έχει έσοδα σε περιόδους εκτός καλοκαιρινής σεζόν. Εμείς, ό,τι κάνουμε είτε σαν ΠΡΟΤΟΥΡ είτε σαν ΔΟΠΑΡ και ΔΕΡΜ ΑΕ, ο στόχος μας είναι πάντα να συνδυάζεται με την αγορά του νησιού. Περάσαμε δύο πολύ δύσκολα χρόνια και γι’ αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε την τοπική αγορά για να ξεπεράσει αυτή την πολύ μεγάλη κρίση».
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΜ ΑΕ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις Πεταλούδες και τις Πηγές Καλλιθέας, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ τόνισε τα εξής:
«Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων όπου είχαν σημειωθεί κάποιες ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών τα συνεργεία μας προσπαθούν να τις αποκαταστήσουν ώστε να ανοίξει τις πύλες της έως τις 15 Απριλίου. Το ίδιο θα συμβεί και με τις Πηγές Καλλιθέας που θα είναι έτοιμες μεταξύ 5 και 10 Απριλίου. Και τα δύο είναι πάρα πολύ σημαντικά αξιοθέατα και με την σωστή προβολή και διαφήμιση θα μπορέσουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. Είναι δύο διαφορετικοί χώροι, ο καθένας με την δική του μοναδικότητα που απαιτούν σωστή ανάδειξη και προβολή.
Επιπλέον εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Ροδινιού, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ρόδο. Η συζήτηση γίνεται εδώ και χρόνια και νομίζω ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να είναι πολύ πιο επισκέψιμος για όλους. Τους επόμενους 3-4 μήνες θα κατατεθεί μια μελέτη για το Ροδίνι (φύλαξη, καθαριότητα, ασφάλεια επισκεπτών, φωτισμός κ.λπ), με στόχο την ανάδειξή του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου