Τα σαρακοστιανά εδέσματα την Καθαρά Δευτέρα μπορούν να υπάρχουν στο τραπέζι μας, με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται με μέτρο ούτως ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη τους χωρίς συνέπειες στο σωματικό μας βάρος.
• Για να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα όσο ετοιμάζεται το τραπέζι, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να καταναλώσουμε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό σνακ που θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι την ώρα του φαγητού.
• Ξεκινάμε πάντα το γεύμα μας με την κατανάλωση σαλάτας. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών θα μας κάνουν να χορτάσουμε πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην καταναλώσουμε τελικά μεγάλη ποσότητα φαγητού.
• Προτιμάμε τα θαλασσινά να είναι ψητά ή σχάρας ή βραστά και όχι τηγανητά.
• Προσοχή στην λαγάνα! Όπως μια οποιαδήποτε άλλη μέρα θα επιλέγαμε 1 φέτα ψωμί για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας, έτσι και την Καθαρά Δευτέρα μπορούμε να επιλέξουμε 1 φέτα λαγάνα (κατά προτίμηση ολικής άλεσης ή πολύσπορη) χωρίς να το παρακάνουμε.
• Ταραμοσαλάτα με μέτρο! Η ταραμοσαλάτα περιέχει πρωτεΐνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α, όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αλάτι, ψωμί και λιπαρά καλό είναι να μην υπερβαίνουμε τις 1-2 κουταλιές της σούπας.
• Όσον αφορά το γλυκό της ημέρας, την τιμητική του έχει ο χαλβάς, ο οποίος είναι φτιαγμένος είτε από σιμιγδάλι είτε από ταχίνι με διάφορες παραλλαγές. Καλό θα ήταν να επιλέξουμε τον χαλβά από σιμιγδάλι καθώς περιέχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.
• Το αλκοόλ επίσης είναι μια απόλαυση που χρειάζεται μέτρο. Προσπαθούμε να αρκεστούμε σε 1-2 ποτήρια οι γυναίκες και 2-3 ποτήρια οι άνδρες.
• Συνδυάζουμε την Καθαρά Δευτέρα με την άσκηση. Βγαίνουμε έξω από το σπίτι για περπάτημα, πεζοπορία, πέταγμα του χαρταετού και με αυτό τον τρόπο βοηθάμε το σώμα μας να κάψει τις θερμίδες που έλαβε.
Καλό τριήμερο! Καλή Σαρακοστή!