Συνεντεύξεις

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα με όλες τις γειτονικές χώρες»

Στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αναφέρεται αναλυτικά σε συνέντευξή του προς την ‘δ’ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Από την παρουσία της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, τις εξελίξεις με την κράτηση του Φρέντη Μπελέρη που θα επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, μέχρι και το ψήφισμα της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, για το οποίο όπως δηλώνει: «Κάποιοι με απύθμενο θράσος πανηγύριζαν κιόλας ότι το συνέγραψαν…».
• Κύριε Κεφαλογιάννη, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η παρουσία της Ελλάδας με την φρεγάτα ΥΔΡΑ, στην Ερυθρά θάλασσα; Πολλοί εκφράζουν αντιρρήσεις.
Η «EUNAVFOR ASPIDES» είναι η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση για την ασφάλεια στη θάλασσα και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο πλαίσιο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων από τους Χούθι. Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της EUNAVFOR ASPIDES, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου. Η εν λόγω επιχείρηση θα συμβάλει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και τα στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Ο στρατηγικός στόχος της EUNAVFOR ASPIDES θα είναι να συνοδεύει πλοία στην περιοχή επιχείρησης, να παρέχει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα και να προστατεύει τα πλοία από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, σε υποπεριοχή του πεδίου επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή και της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα» διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Φανταστείτε τα εμπορικά πλοία να αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να προσεγγίσουν την Ευρώπη πόσο αυτό θα αύξανε τα μεταφορικά κόστη και κατά συνέπεια την τσέπη του κάθε καταναλωτή.
• Πρόσφατα, η Ελλάδα και η Τουρκία, επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Τουρκία. Τι μπορούμε να περιμένουμε στο προσεχές διάστημα;
Η Ελλάδα επιζητά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα με όλες τις γειτονικές χώρες. Ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Σέβεται απολύτως τις σχέσεις καλής γειτονίας, σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς συζητά, πρέπει να συζητά, επιζητά το διάλογο. Ένα διάλογο, όμως που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ένα διάλογο που θα στέκεται απέναντι από μεγαλοϊδεατισμούς, νεοοθωμανικά μεγαλεία και αναθεωρητικές τάσεις. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία και μόνη διαφορά. Την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Πάντα στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Ένα Δίκαιο που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες. Κάτι που το καθιστά πλέον εθιμικό δίκαιο. Απολύτως εφαρμοστέο. Που σημαίνει ότι και χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ή κυρώσει οφείλουν να το ακολουθούν. Χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ισραήλ και η Τουρκία.
Ανοίγω παρένθεση για να σημειώσω ότι πριν αρκετά χρόνια με τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας οριοθέτησαν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες οι ΗΠΑ με την Κούβα και πρόσφατα το Ισραήλ με το Λίβανο. Γειτονικές χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις, το αντίθετο μάλιστα.
Σε αντίθεση με την Τουρκία που προχώρησε το Νοέμβριο του 2019 στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μία οριοθέτηση που παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητά ορίζει στο άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή, παράδειγμα η Ρόδος, το Καστελλόριζο, η Κρήτη, όλα τα Δωδεκάνησα, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε αποκλειστική ζώνη όπως οι ηπειρωτικές περιοχές.
Μία απολύτως παράνομη ενέργεια που καταγγέλθηκε αμέσως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τροπολογία που κατέθεσα στο Ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη. Μία τροπολογία που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία και τόνιζε ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Ενώ παροτρύνει τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα, και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Μία τροπολογία που σαφώς ορίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και παράνομο και πρέπει να ακυρωθεί.
Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς της με την Τουρκία, της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Πάντα, όμως, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα δεν φοβάται να διαπραγματευτεί αλλά ασφαλώς δεν διαπραγματεύεται υπό το καθεστώς φόβου.
• Κατά την εκτίμησή σας, η υπόθεση με τον Φρέντη Μπελέρη και τις πρόσφατες εξελίξεις, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών με την Αλβανία;
Ο Φρέντης Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μαΐου 2023, δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές με τη σαθρή κατηγορία της δήθεν εξαγοράς ψήφων, προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Λίγες ώρες μετά ο λαός της Χειμάρρας δεν πτοήθηκε και τον εξέλεξε πανηγυρικά δήμαρχο Χειμάρρας. Παρέμεινε προφυλακισμένος παρά τις συνεχείς αιτήσεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα δεν του επιτράπηκε να ορκιστεί δήμαρχος. Στη Χειμάρρα, παγκόσμια πρωτοτυπία για μία χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, τα καθήκοντα του δημάρχου τα ασκεί ο προηγούμενος δήμαρχος που έχει ηττηθεί στις εκλογές. Πριν λίγες ημέρες το δικαστήριο κατά της διαφθοράς τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλακή για δήθεν χρηματισμό 340 ευρώ. Την ώρα που ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ομολόγησε ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Φρέντη Μπελέρη. Δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει δέκα μήνες στη φυλακή. Ο στόχος της αλβανικής ηγεσίας είναι σαφής. Δεν θέλει να επιτρέψει στο νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του. Θέλει να οδηγήσει τη Χειμάρρα σε νέες εκλογές. Για να ελέγξει το δήμο. Για να καρπωθούν οι λεγόμενοι επενδυτές το «φιλέτο» της ακτογραμμής της Χειμάρρας.
Επισκέφθηκα τρεις φορές τον Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές, την πρώτη φορά μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο και το Νοέμβριο όπου παραβρέθηκα και στο δικαστήριο. Καταθέσαμε στις 12 Ιουλίου 2023 μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ένα γνήσιο φιλέλληνα, τροπολογία με την οποία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος». Επίσης, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα «συνδέεται απόλυτα, με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές». Μία τροπολογία που έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το θέμα Μπελέρη πολύ ψηλά στην ατζέντα του και έχει καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι η Ελλάδα όσο το θέμα Μπελέρη δεν λύνεται θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις κατά της Αλβανίας, μίας υπό ένταξη χώρας, όσο δεν συμμορφώνεται με την τήρηση του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Κυρώσεις όπως κατάργηση της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Αλβανών πολιτών.
Ο Φρέντης Μπελέρης είναι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας και πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του άμεσα. Κάθε άλλη εξέλιξη, κάθε άλλη μεθόδευση είναι απέναντι στην ελεύθερα εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών της Χειμάρρας.
• Παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις με το ψήφισμα της Ευρωβουλής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα θεωρούν ότι κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εγείροντας θέματα, όχι κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά κατά της Ελλάδας. Το θέμα «Κράτος Δικαίου» στην Ελλάδα έχει ήδη συζητηθεί και αναλυθεί έξι φορές στα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την καλύτερη και πιο αποστομωτική απάντηση για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στην χώρα μας την έδωσε πρόσφατα η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για να εξετάσει αυτά τα ζητήματα. Μία πολύ θετική έκθεση για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, και ενόψει, ευρωεκλογών θέλησαν να το επαναφέρουν. Και υπερψήφισαν ένα κείμενο κατά της χώρας. Που ζητάει μάλιστα να επιβληθούν και κυρώσεις. Κάποιοι με απύθμενο θράσος πανηγύριζαν κιόλας ότι το συνέγραψαν. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δια του προέδρου του δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το ΕΛΚ δεν προτίθεται να συζητήσει πια αυτό το θέμα και δεν θα προσέλθει σε οποιαδήποτε ψηφοφορία για αυτό.
Αλλά ειλικρινά πάει πολύ να μας κουνάει το δάκτυλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα κράτους δικαίου όταν πριν λίγες μέρες μόνο ο πρώην πρόεδρός του δήλωσε σε συνέδριο της «Καθημερινής» ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησής του στα θέματα NOVARTIS και τηλεοπτικών αδειών ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Όταν ακόμη ηχούν στα αυτιά μας δηλώσεις περί «αρμών της εξουσίας» και «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή».
Θέλει πολύ πολιτικό θράσος να κατηγορείται η Παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και για 50 χρόνια ζούμε την καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου