Συνεντεύξεις

Νίκος Γερονικόλας: «Ο χρόνος προσαρμογής της­ δημοτικής αρχής δεν μπορεί να είναι απεριόριστος»

• «Εχει εξαντληθεί η δημόσια συζήτηση στα οικονομικά του Δήμου και στην εκταμίευση του δανείου» • Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, αστικές συγκοινωνίες χωρίς την ιστορική επιχείρηση ΡΟΔΑ, εποχικές προσλήψεις, θέματα ηχορρύπανσης, παραλίες, κανονισμοί λειτουργίας και ένα πλήθος λεπτομερειών πρέπει να ρυθμιστούν γιατί ξεκινά η θερινή περίοδος

Ο χρόνος προσαρμογής της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο επικεφαλής της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης», της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο αντιπολίτευσης κ. Νίκος Γερονικόλας.
Ο κ. Γερονικόλας καθιστά σαφές ότι έχει εξαντληθεί πλέον η δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου και την εκταμίευση του δανείου και θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του νησιού ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου καθώς το νησί δεν είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους τουρίστες.
Τονίζει πως ο τόπος εξακολουθεί να είναι «τυφλός» για τα όσα φέτος χρειάζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού και πως δεν έχει ειπωθεί μία λέξη για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της πόλεως και του νησιού συνολικά εν όψει τουριστικής περιόδου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης «Αρχή Οργάνωσης», της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο αντιπολίτευσης κ. Νίκου Γερονικόλα.

• Κύριε Γερονικόλα, συμπληρώνεται ένα τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής Ρόδου. Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα της δουλειάς της;
Προφανώς, τα νέα πρόσωπα δείχνουν διάθεση να δουλέψουν και ειδικά τώρα στην εκκίνηση της πενταετίας είναι ξεκάθαρο ότι έχουν την όρεξη να κάνουν και να προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν. Είναι επίσης προφανές ότι χρειάζεται χρόνος για τα πρόσωπα ώστε να κατανοήσουν τα καθήκοντά τους, να βρουν τα πατήματα που χρειάζονται και τις λύσεις που απαιτούνται για κάθε πρόβλημα. Όμως ο χρόνος προσαρμογής δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.
• Δηλαδή, πότε θεωρείτε ότι τελειώνει ο χρόνος προσαρμογής;
Τα γεγονότα είναι που θέτουν το χρονικό όριο κι όχι εγώ. Σε μία εβδομάδα θα ανοίξει η νέα τουριστική περίοδος. Το Φαληράκι θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες στις 23 Μαρτίου και σταδιακά όλες οι τουριστικές περιοχές του νησιού μας θα τεθούν σε λειτουργία. Είναι το νησί έτοιμο να τους υποδεχθεί; Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, αστικές συγκοινωνίες χωρίς την ιστορική επιχείρηση ΡΟΔΑ, εποχικές προσλήψεις, θέματα ηχορρύπανσης, παραλίες, κανονισμοί λειτουργίας και ένα πλήθος λεπτομερειών που πρέπει να ρυθμιστούν.
• Τι θα είχατε κάνει εσείς σε αυτό το τρίμηνο;
Το αυτονόητο θα ήταν να οργανωθεί μια συνάντηση των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις για να γίνει καταγραφή των αναγκών κάθε κλάδου. Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ώστε να υπάρχει ένας χάρτης αναγκών και προτεραιοτήτων. Τώρα ο τόπος εξακολουθεί να είναι, επιτρέψτε μου την έκφραση «τυφλός» για τα όσα φέτος χρειάζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού. Αν ένα Υπουργείο ζητούσε από τον Δήμο Ρόδου να στείλει λίστα με όλες τις ανάγκες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων για τη σεζόν του 2024, τί θα στέλναμε; Αντί αυτών, έχει εξαντληθεί η δημόσια συζήτηση στα οικονομικά του Δήμου και στην εκταμίευση του δανείου.
• Δεν θα έπρεπε;
Το ένα δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο. Απεναντίας, η διαμόρφωση των προτεραιοτήτων για τις ανάγκες της Ρόδου θα έπρεπε να προηγηθεί της αιτήσεως του δανείου. Έχουμε μπει στη λογική να συζητάμε για ένα δάνειο ώστε να πληρωθούν οι παλιές οφειλές και έτσι πρέπει, διότι οι υποχρεώσεις πρέπει να πληρώνονται. Αλλά, σε όλη τη συζήτηση σύναψης του δανείου δεν έχει ειπωθεί μία λέξη για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της πόλεως και του νησιού συνολικά εν όψει τουριστικής περιόδου. Αυτή η λέξη δεν ειπώθηκε, διότι δεν έχει προηγηθεί η συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τάξεις. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ειδικά ο δήμαρχος Ρόδου δεν υπηρετεί για πρώτη φορά τον δήμο Ρόδου.
• Αφού ανοίξατε το θέμα, ως ξενοδόχος ποια είναι η αίσθησή σας για τη φετινή τουριστική περίοδο;
Θεωρώ τη φετινή σεζόν ως την πιο κρίσιμη από όσες ακολούθησαν την πανδημία. Φέτος θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι απώλειες των προηγουμένων ετών. Αν και οι κρατήσεις δείχνουν υψηλό αριθμό αφίξεων, πολύ φοβάμαι ότι η αύξηση στο λειτουργικό κόστος θα φτάσει σε επίπεδα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε.

• Η άνοδος των τιμών του λειτουργικού κόστους είναι πρόβλημα για όλους τους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες – εν δυνάμει ταξιδιώτες. Γίνεται να αυξηθούν οι τιμές πώλησης χωρίς να χαθούν οι πελάτες που βιώνουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους;
Πολύ σωστά το λέτε. Η λύση στην ακρίβεια δεν έρχεται μέσα από περαιτέρω αύξηση των τιμών πώλησης διανυκτερεύσεων, μεταφορών, εμπορευμάτων ή όποιων άλλων μεγεθών. Η λύση έρχεται μέσα από την αύξηση της υπεραξίας του τόπου και η υπεραξία έρχεται μέσα από μια απόλυτα ρυθμισμένη λειτουργία όλων των επιμέρους τμημάτων του. Η ασφάλεια στους δρόμους προσδίδει υπεραξία, η προσβασιμότητα και οι εύκολες μετακινήσεις αποτελούν προαπαιτούμενα, ο συντονισμός των φορέων είναι απαραίτητος, όπως και η τήρηση των κανονισμών έτσι ώστε η διασκέδαση του ενός επισκέπτη να μην γίνεται σε βάρος της ηρεμίας που επιζητά ο άλλος. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τον μόνιμο κάτοικο του τόπου μας και την ανάγκη της συνέπειας. Η συνέπεια αποτελεί το θεμέλιο για το χτίσιμο της υπεραξίας. Η Ρόδος δεν είναι ένα απλό νησί. Είναι μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής θέσεων εργασίας, αγαθών και επενδύσεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή οργάνωση, τα υπόλοιπα έχουν την ικανότητα να αυτορρυθμίζονται. Με την οργάνωση ελαχιστοποιούμε τα απρόοπτα και τις δυσάρεστες εκπλήξεις στην καρδιά της σεζόν.
• Αναφέρεστε στη μεγάλη πυρκαγιά της περυσινής χρονιάς; Θεωρείτε ότι η έκτασή της οφείλεται σε έλλειψη οργάνωσης;
Οι επιπτώσεις από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 θα μας ακολουθούν για χρόνια, και δεν αναφέρομαι στον κλάδο του τουρισμού, αλλά του φυσικού περιβάλλοντος. Η γιγάντωση των προβλημάτων με την ανεξέλεγκτη βόσκηση ή με την κίνηση των ελαφιών είναι απόρροια της πυρκαγιάς. Δεν θα μπω στη συζήτηση για το ποιος τελικά φταίει ή δεν φταίει, ούτε και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εισπράξει οι πληγέντες τις αποζημιώσεις τους. Όμως θέλω να σταθώ στο πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η πρόληψη. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων που βοηθούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το πόσο πρέπει να υποστηριχθεί η Πολιτική Προστασία και εξίσου σημαντικό, το εύρος της συζήτησης που οφείλουμε να ξεκινήσουμε για τα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος. Τα καλοκαίρια στη Ρόδο έχουν γίνει υπερβολικά ζεστά και οι βροχοπτώσεις ελάχιστες. Θεωρούμε την επάρκεια του νερού ως αυτονόητη. Είναι όμως; Χρειαζόμαστε μια ατζέντα ώστε να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένη στρατηγική πολιτικών για το νησί μας.
• Κλείνοντας, ποιο θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους μήνες που ακολουθούν;
Τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Ξεπερνά την πιο νοσηρή φαντασία αυτό που φέτος συμβαίνει στους δρόμους του νησιού μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου