Ρεπορτάζ

Χάνει η τοπική αγορά από τον χειρισμό του χρόνου εκδρομών των τουριστών

Τεράστια έσοδα χάνει κάθε χρόνο η τοπική οικονομία από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της κίνησης των τουριστών της κρουαζιέρας.

Εμπειροι επιχειρηματίες της Ρόδου έχουν διαπιστώσει πως τελικά οι τουρίστες που μένουν στο νησί κατά μέσο όρο 10 έως 12 ώρες, στην πραγματικότητα έχουν μόλις ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να περιηγηθούν στην τοπική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα για την τοπική οικονομία θα ήταν τουλάχιστον τετραπλάσια εάν γινόταν μια πραγματική προσπάθεια συντονισμού των τοπικών παραγόντων με τους αντίστοιχους, που οργανώνουν την κίνηση των τουριστών της κρουαζιέρας. Ο συντονισμός θα μπορεί να αφορά τόσο στη διευκόλυνση της κίνησης των τουριστικών λεωφορείων, της κίνησης των τουριστών σε Λίνδο και Μεσαιωνική Πόλη, όπως και στην αποεπιβίβαση από τα κρουαζιερόπλοια.

Εχει διαπιστωθεί πως εάν ένα κρουαζιερόπλοιο προσεγγίζει το λιμάνι της Ρόδου στις 07.00’ το πρωί και έχει προγραμματισμένη αναχώρηση για τις 05.00’ το απόγευμα, τότε ο πραγματικός χρόνος που έχουν οι επιβάτες στη διάθεσή τους για ελεύθερη περιήγηση είναι μόλις δύο ώρες. Τούτο διότι η έξοδος των τουριστών θα ξεκινήσει περίπου στις 08.30’ έως 09.00’ το πρωί.

Η μεγάλη πλειοψηφία συνήθως επιβιβάζεται σε πούλμαν για τη Λίνδο. Ετσι φθάνοντας στην πλατεία Κράνας (στη Λίνδο), θα πρέπει να κατηφορίσουν με τα πόδια μέχρι τον οικισμό, να ανέβουν στην ακρόπολη (συνήθως υπό συνθήκες καύσωνα), να περιμένουν σε ουρές για εισιτήρια και άλλες δραστηριότητες. Η επιστροφή στο λεωφορείο που περιμένει είναι εξίσου κουραστική, καθώς μετά από το όλο περπάτημα, θα πρέπει να ανηφορήσουν το δρόμο μέχρι τη στάση των πούλμαν.

Η επιστροφή στη Ρόδο περιλαμβάνει συνήθως κάποιες στάσεις σε βιοτεχνίες ή άλλα μεγάλα καταστήματα.

Τελικώς τα τουριστικά λεωφορεία επιστρέφουν στην πόλη της Ρόδου, περίπου στις δύο το μεσημέρι. Εκεί αφήνουν τους τουρίστες για ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και μετά μία ώρα και αφού έχουν περπατήσει μέχρι εξαντλήσεως, τους επιτρέπουν περίπου ώρα 03.00’ το μεσημέρι να κάνουν βόλτα στη Μεσαιωνική Πόλη. Βέβαια, η βόλτα αυτή γίνεται υπό την αίρεση ότι στις 04.00’ θα πρέπει να είναι στο καράβι, διότι στις 05.00’ θα γίνει η αναχώρηση.

Ετσι, μετά από 10 ώρες παραμονής τους στη Ρόδο, οι περισσότεροι τουρίστες θυμούνται μόνο το πολύ περπάτημα και τις δυο ώρες ελεύθερης περιήγησης σε Λίνδο και Ρόδο.

Το θέμα είναι πραγματικά σοβαρό για τους καταστηματάρχες. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι «εύκολα ο χρόνος πραγματικής περιήγησης των τουριστών στις τοπικές αγορές μπορεί να αυξηθεί, ακόμα και να διπλασιαστεί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι να ενσκήψουν με σοβαρότητα στην καταγραφή του όλου προγράμματος εκδρομών και περιηγήσεων και ακολούθως να σχεδιάσουν τις πολιτικές που απαιτούνται».

Γενικά φέτος, η τουριστική σαιζόν δεν είχε την εκκίνηση που αναμενόταν. Τα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν τη Ρόδο, έφεραν ελάχιστους επισκέπτες. Όμως κι εκείνοι που έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ και διαμένουν σε ξενοδοχεία, ακόμα δεν έχουν κάνει εμφάνιση στις αγορές της πόλης, της Λίνδου και των λοιπών τουριστικών σημείων του νησιού.

Η κίνηση αναμένεται να γίνει πιο αισθητή από τις αρχές του Μάη κι έπειτα. Από τότε και για τους μήνες που θα ακολουθήσουν οι αφίξεις θα είναι συνεχείς και το σύνολο των ξενοδοχείων θα έχουν ανοίξει τις θύρες τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου