Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας ειδών οικιακής χρήσης στη Ρόδο τέθηκε χθες με τις υπ΄αριθμ. 10 και 11 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου σε κατάσταση πτώχευσης.
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου είχαν προσφύγει συγκεκριμένα με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας δύο μέτοχοι της εταιρείας επίπλων και ειδών οικιακού εξοπλισμού.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, οι δύο επιχειρηματίες από 35ετίας και πλέον τυγχάνουν έμποροι κατά κύριο και σύνηθες επάγγελμα, διατηρώντας κατάστημα επί κεντρικής λεωφόρου.
Η πορεία των εργασιών της επιχείρησης έβαινε κερδοφόρα επ’ ωφελεία τους, των εργαζομένων και του Δημοσίου αλλά από το έτος 2010 αντιμετώπισαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που έπληξε ιδιαίτερα τον κλάδο, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πωλήσεων και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους καθώς δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης προς αντιμετώπιση των πάσης φύσεως αναγκών της επιχείρησης και έχουν περιέλθει σε διαρκή και μόνιμη αδυναμία πληρωμών.
Σύμφωνα με την αίτηση του πρώτου, η περιουσία του θα επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας πτώχευσης, καθόσον διαθέτει εμπόρευμα αξίας τουλάχιστον 7.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος δηλώνει ότι διαθέτει εμπόρευμα αξίας τουλάχιστον 6.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία σε ιδιοκτησίες σε άλλο νησί και στην Αττική, καθώς και εισοδήματα ύψους 650 ευρώ μηνιαίως από μισθώματα.
Ο πρώτος μέτοχος σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είχε κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησής του οφειλές προς το Δήμο Ρόδου 94.000 ευρώ περίπου, προς τις Τράπεζες διαταγές πληρωμής, προς τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ 29.248,98 ευρώ, προς τη ΔΟΥ Ρόδου 119.756,96 ευρώ, καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές προερχόμενες από τραπεζικές επιταγές σε προμηθευτές της, συνολικού ποσού 35.000 περίπου.
Ο δεύτερος έχει οφειλές προς το Δήμο Ρόδου 12.655,56 ευρώ, προς τις Τράπεζες 4 Διαταγές Πληρωμής, προς τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ 29.244,03 ευρώ, προς τη ΔΟΥ Ρόδου 346.553,81 ευρώ, καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές προερχόμενες από τραπεζικές επιταγές προς τους προμηθευτές του συνολικού ποσού 76.000 περίπου.
Η βουτιά στην οικοδομική δραστηριότητα και η μείωση των παραγγελιών από τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους, αποτελούν τους βασικούς λόγους που κλιμακώνουν την πτώση στην αγορά επίπλου από την αρχή της κρίσεως. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση, λόγω της κρίσης, βλέπουν οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.
Οι δύο Ροδίτες, ξεκίνησαν το 1979 με καταστήματα στη Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης. Ακολουθώντας τις εξελίξεις του εμπορίου μετέτρεψαν τις επιχειρήσεις τους σε πολυκαταστήματα εξοπλισμού σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Διαθέτουν 8.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων στη διάθεση του καταναλωτή, που ζητά καλόγουστα προϊόντα, υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ μέσω ιστοσελίδας προβαίνουν σε πανελλαδικές αποστολές συγκεκριμένων εμπορευμάτων με εταιρεία ταχυμεταφορών.
Το ελληνικό νοικοκυριό δεν αναζητεί πλέον έπιπλα και εξοπλισμό για «μία ζωή». Η είσοδος στην αγορά, των πολυκαταστημάτων που προσφέρουν χαμηλού κόστους -ποιοτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν κατευθύνει τον Έλληνα καταναλωτή στην αναζήτηση φθηνότερων λύσεων που να του δίνουν τη δυνατότητα ανανέωσης του οικιακού εξοπλισμού σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ελκυστικά -από πλευράς κόστους- είναι και τα προϊόντα της κατηγορίας «φτιάξτο μόνος σου», που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα λόγω και της ιδιοσυγκρασίας του καταναλωτικού κοινού.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Iωάννης Ιωαννίδης.