Στον Ορκωτό Λογιστή – Ελεγκτή κ. Γεώργιο Μανώλαρο ανατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, ο διαχειριστικός έλεγχος της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για το διάστημα 2006 -2011 από τον Πταισματοδίκη του 4ου Τμήματος του Πταισματοδικείου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών!
Ο Ορκωτός Λογιστής έχει ήδη επικοινωνήσει με παράγοντες της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, έχει γνωστοποιήσει το διορισμό του και έχει ζητήσει να κινηθούν οι διαδικασίες για να του παραδοθούν προς έλεγχο παραστατικά, εντάλματα και αντίγραφα επιταγών καθώς είναι υποχρεωμένος να έχει περαιώσει την έρευνα εντός 40 ημερών (ο διορισμός του έγινε την 14η Απριλίου 2014).
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος Ορκωτός Λογιστής είναι ο κύριος κατήγορος στη δίκη που έχει προσδιοριστεί για την 6η Νοεμβρίου 2014 για την οικονομική διαχείριση του έτους 2006, του πρώην Δήμου Ροδίων.
Σκέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης αφορά και την απόδοση στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ποσού 350.000 ευρώ.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», αδυναμία να ολοκληρώσει την παραγγελία του Πταισματοδικείου Αθηνών, για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης, που επιμελείται η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μαίρη, για τη νομιμότητα της επιχορήγησης διαδημοτικών δράσεων από τον ΔΗΦΟΔΩ, δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διενεργηθεί έχουν ήδη καταθέσει 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μ. Κορδίνας, Ελ. Παναγή, Στ. Ρηνιού, Μ. Παλλάς, Γ. Κυρίτσης, Μπ. Σπύρου, Π. Κονταράτος, Θ. Βαρκάς, Β. Χατζηγιακουμής, Στ. Στάγκας, Γ. Τσαγκάρης και Γ. Γιαννόπουλος.
Οι ανωτέρω διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ από το έτος 2006 έως το 2010 και επεσήμαναν στις καταθέσεις τους ότι οι αποφάσεις που αφορούν την χρηματοδότηση διαδημοτικών δράσεων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ελήφθησαν ομοφώνως από γενικές συνελεύσεις και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Τόνισαν επιπλέον ότι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί της ΤΕΔΚ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μελών και το εποπτικό συμβούλιο, ενώ συμπληρωματικώς όλες οι αποφάσεις που αφορούν την κατανομή και διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εξήγησαν επιπλέον ότι όλες οι δαπάνες εγίνοντο μέσω της ταμειακής υπηρεσίας.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία στην οποία υποστηρίζετο, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τη σύσταση μέχρι και τη λύση της, δεν ελέγχθηκε από επιθωρητές, ενώ στρεφόταν προσωπικά κατά του κ. Γ. Γιαννόπουλου για την πρόσθετη επιχορήγηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, ύψους 350.000 ευρώ, το έτος 2006.
Ο ίδιος ανώνυμος υποστήριξε ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου εισέπραττε επί σειράν ετών παράνομα κονδύλια από το ΔΗΦΟΔΩ ενώ αυτά όφειλαν να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στους Δήμους της Δωδεκανήσου με βάση το σχετικό νόμο.
Το όλο θέμα σχετικά με τη νομιμότητα της απόδοσης ποσοστού του ΔΗΦΟΔΩ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου είχε ανακύψει μετά από έκθεση του Ορκωτού Λογιστή κ. Μανώλαρου αλλά και από την απόφαση της ταμία του πρώην Δήμου Ροδίων κ. Μ. Γραμματικού να μην καταβάλει το 10% από τον φόρο που υπολογίστηκε υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι ο Ορκωτός Λογιστής κ. Μανώλαρος είχε προτείνει, η δημοτική αρχή του Δήμου Ροδίων να ζητήσει την επιστροφή κονδυλίου ύψους 1.541.136,02 ευρώ που έχει αχρεωστήτως καταβληθεί στην ΤΕΔΚΔ.
Την επιστροφή του ποσού των 339.690,36 ευρώ που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση του τελευταίου τριμήνου του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. του έτους 2007 προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, από λογαριασμό που τηρούσε στην τράπεζα Μarfin ο Δήμος Ροδίων, γνωστοποίησαν εγγράφως στη Διεύθυνση Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου, στον τότε αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ροδίων κ. Κ. Ταρασλιά και στον τότε εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ κ. Στ. Ρηνιού, η πρώην διευθύντρια Οικονομικών κ. Ελένη Κυπριώτη – Τσουμπλέκα και η πρώην δημοτική ταμίας κ. Μαρία Γραμματικού.
Με το αριθμ. πρωτοκόλλου 9931 έγγραφό τους οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι, αρμόδιοι για τις οικονομικές δοσοληψίες του Δήμου Ροδίων, υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση ήταν παράνομη.
υστερα ηρθε η κριση