Σαφή παραδοχή της διόγκωσης του προβλήματος για την πρωτεύουσα από τη συσσώρευση μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν κατάλυμα και τροφή στο κέντρο της πόλης, αποτελεί η παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η αναπληρώτρια υπουργός αναμένεται να καλέσει τους δημάρχους να επιδείξουν «αλληλεγγύη» στο ίδιο πνεύμα με τη βοήθεια που ζητάμε από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών μεταναστών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί οι μετανάστες που κατά δεκάδες φτάνουν στη χώρα από θαλάσσης – σε ποσοστό 60% πρόσφυγες από τη Συρία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι δήμαρχοι, χωρίς να χάσουν χρόνο, ξεκίνησαν άμεσα κύκλο επαφών και τηλεφωνημάτων προκειμένου να καταφέρουν ο δήμος τους να εξαιρεθεί του «σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος».
Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο στόχος είναι οι πρόσφυγες να μεταφέρονται άμεσα και συντεταγμένα με ναυλωμένο πλοίο (για τη χρηματοδότηση του ναύλου θα ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.) σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα οργανωθούν υποδομές φιλοξενίας με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει διάχυση των ανθρώπων αυτών και δεν θα επωμιστεί όλο το βάρος η πρωτεύουσα, επισημαίνουν. Από την πλευρά των δημάρχων πάντως ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες.
Στον ίδιο μήκος κύματος χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση παραγόντων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με περιφερειάρχες. Από την πλευρά του υπουργείου ζητήθηκε να γίνει καταγραφή των διαθέσιμων κτιρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει γι’ αυτό τον σκοπό κοινοτικά κονδύλια, όπως άλλωστε προβλέπεται.
Σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος δεν υπάρχει, ενώ καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Εχοντας λάβει ένα πρώτο «χαρτί» από τα σημεία όπου περισυλλέγονται, έρχονται στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής προκειμένου να βρουν τι θα κάνουν… Κατά το α΄ τρίμηνο από τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα έχει καταγραφεί ότι εισήλθαν 12.462 άτομα (έναντι 2.189 το ίδιο χρονικό διάστημα του 2013). Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάνω από 80% των νεοεισερχομένων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί, υπήκοοι Ερυθραίας). Ωστόσο αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, αν έχουν φύγει από τη χώρα, ή πόσοι από αυτούς έχουν κάνει αίτηση ασύλου, εφόσον πρόκειται για πρόσφυγες.
Καθημερινή