Κακά για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι τα μαντάτα από την Ουάσιγκτον- Η Λαγκάρντ αφού προανήγγειλε την επιβολή άμεσων μέτρων, τόνισε ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση καθώς απαιτείται πολλή δουλειά από την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο στο στόχαστρο των Ευρωπαίων και κυρίως του ΔΝΤ έχει μπει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τις ελπιδοφόρες δηλώσεις της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα «αποδόμησε» η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο από την Ουάσινγκτον.
Το μήνυμα της κυρίας Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αθήνα: Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα με την Ελλάδα, δήλωσε, τονίζοντας ότι οι στόχοι και τα μέτρα που θα επιτευχθούν πρέπει να είναι βιώσιμοι.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χαμηλώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες για άμεσο αποτέλεσμα. Υποστήριξε παρόλ’ αυτά ότι η συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική.
Η κυρία Λαγκάρντ, ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ταμείο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκε στην Ελλάδα πρόσφατη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν, υποστήριξε ότι εκείνος δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων, αλλά εξήγησε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στον οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι, η χώρα θα πρέπει να υποστεί νέα μέτρα λιτότητας.
Να αυξήσουν δαπάνες «φιλικές προς την ανάπτυξη», αλλά και να προωθήσουν αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καλεί τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν και τα «στηρίγματα» των κεντρικών τραπεζών στην ασθενή παγκόσμια ανάκαμψη. Παράλληλα καλεί το Ταμείο να εξετάσει νέα προληπτικά εργαλεία δανεισμού για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια πιο γενικευμένη επιβράδυνση και μια αιφνίδια υποχώρηση των ροών κεφαλαίου» τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, απαιτείται μια πιο «ισχυρή και ισορροπημένη πολιτική» προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός.
«Απαιτείται σε όλες τις χώρες μια δημοσιονομική πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη» αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλές προηγμένες οικονομίες, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με άλλες πολιτικές προκειμένου να στηριχθεί η ζήτηση.
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.
«Κόμμα» Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ κατά Τσακαλώτου-Ενοχλημένοι με τις δηλώσεις του οι δύο άνδρες
Υπέρ μίας σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα τάσσονται Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup οι δύο άνδρες έκριναν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται ελάφρυνση, κάτι που αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, προφανώς για να ικανοποιηθεί εν μέρει και το αίτημα του ΔΝΤ, γίνεται μία συζήτηση αν δοθεί η ελάφρυνση τους χρέους να γίνει κλιμακωτά. Κάθε χρόνο, δηλαδή, που η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της να της δίνεται μια μικρή ανάσα στο χρέος.
Λιου: Να βρεθεί μία λογική λύση
Σχετικά με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος είπε πως πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και οι εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν τρόπο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: “Πάντα είμαστε υπέρ, ως αριστεροί άνθρωποι, να γεφυρώνονται οι διαφορές”.
Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να βρεθεί μία λογική λύση ζήτησε από το ΔΝΤ, τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού μετά τη συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου όπως είπε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Πηγή: reporter.gr