Συνεντεύξεις

Γ. Κεφαλογιαννης: «Το αίτημα για εκλογές δεν είναι ζήτημα τακτικών επιλογών αλλά ορθολογικής ανάγνωσης της πραγματικότητας»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, είναι βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. και Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» μιλάει:
– για την τουρκική προκλητικότητα και για τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις
– χαρακτηρίζει « διπλωματικό ερασιτεχνισμό της Κυβέρνησης» το πρόσφατο περιστατικό με την μη προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Ρόδο για ανεφοδιασμό
– δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά με ερώτηση στη Βουλή όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν καλέσει επανειλημμένα τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ευθαρσώς και επισήμως τη θέση του περί του Σκοπιανού
– ενώ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα
Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης σε ερώτηση για το αν αντέχει ή όχι η χώρα νέες εκλογές, δηλώνει πως η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει εκλογές δεν είναι ζήτημα τακτικών επιλογών αλλά ορθολογικής ανάγνωσης της πραγματικότητας, έχοντας γνώση των ευθυνών της.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, από την θέση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Παρά τις συμφωνίες, η στάση της παραμένει η ίδια σε μια σειρά από ζητήματα που απειλούν συνεχώς την ειρηνική συνύπαρξη στο Αιγαίο. Το σχόλιό σας.
Θα έλεγα ότι είναι λάθος να συγχέουμε την αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με την πρόσφατη συμφωνία στο προσφυγικό ή, πολύ περισσότερο, με τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας που πρόσφατα υπογράφησαν στη Σμύρνη. Ούτε βέβαια πρόκειται – όπως συχνά λέγεται- για κάποια μορφή αντιπερισπασμού, απόρροια της τουρκικής αμηχανίας στη Μέση Ανατολή ή το Κουρδικό ζήτημα. Οι πρόσφατες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εντάσσονται αντίθετα σε μια μακροχρόνια στρατηγική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων η οποία υπηρετείται με συνέπεια και συνέχεια και προφανώς διατηρεί ένα δικό της «αυτόνομο» χαρακτήρα. Η ελληνική διπλωματία το γνωρίζει καλά αυτό και μέχρι πρόσφατα όλες οι κυβερνήσεις λίγο πολύ διαμόρφωσαν μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη σημερινή κυβέρνηση. Οι τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη σε θέματα όπως το casus belli, η επιφανειακή τοποθέτηση του με την οποία επέτρεψε να καταγραφεί δημοσίως από τον Τούρκο πρωθυπουργό η άποψη ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος ανήκει στην Τουρκία, η δια της σιωπής αποδοχή μιας άνευ όρων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., κάθε άλλο παρά ισχυροποίησε τις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις. Αντίθετα προσέφερε απλόχερα επιχειρήματα που είναι βέβαιο ότι η τουρκική πλευρά θα εντάξει στη μελλοντική τακτική της.
• Πριν από λίγο καιρό το περιστατικό με την μη προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Ρόδο για ανεφοδιασμό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα Δωδεκάνησα, με αφορμή και το επιχείρημα ότι η περιοχή είναι… αποστρατικοποιημένη. Ποια η άποψή σας για το θέμα;
Πρόκειται για έναν ακόμη διπλωματικό ερασιτεχνισμό της Κυβέρνησης η οποία αποδεικνύεται ανίκανη ακόμη και στην κατάρτιση ενός απλού σχεδίου πτήσης. Έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη ανεπάρκεια η οποία δημιουργεί εντυπώσεις ακόμη και για τη δυνατότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να ανεφοδιάζει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ελληνικό έδαφος. Και μόνο το γεγονός ότι, μετά την τουρκική άρνηση την οποία η κυβέρνηση αποσιώπησε, καταρτίστηκε νέο σχέδιο πτήσης που δεν περιελάμβανε τη Ρόδο αρκούσε για να σταλεί το λανθασμένο μήνυμα ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τις τουρκικές αιτιάσεις. Παρέλκει να σημειώσω ότι για το ζήτημα αυτό κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό η οποία ουδέποτε απαντήθηκε.
• Τα Σκόπια από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν τις προσκλήσεις με το όνομα. Τι πρέπει να γίνει και ποια είναι η θέση της Ν.Δ.;
Θυμίζω ότι η εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων συνδιαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τον Απρίλιο του 1993, με τη σύμφωνη γνώμη και του Συνασπισμού, ενώ ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος κ. Π. Καμμένος υπερθεμάτιζε για μια ονομασία που δεν θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα της. Έκτοτε, η εθνική γραμμή πλεύσης υπηρετήθηκε με συνέπεια σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι. Αυτή την εθνική γραμμή δεν είμαι βέβαιος ότι τη συμμερίζονται όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, πότε με «γλωσσικά ολισθήματα» και πότε εκφράζοντας «προσωπικές απόψεις» που αποδέχονται ακόμη και την συνταγματική ονομασία των Σκοπίων ρίχνουν νερό στο μύλο των επιχειρημάτων της δημόσιας διπλωματίας των Σκοπίων που παρουσιάζει την Ελλάδα ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το όνομα. Επιπλέον, ενισχύουν τα ανιστόρητα ιδεολογήματα περί σκοπιανού «μακεδονισμού» υποσκάπτοντας την εθνική γραμμή σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες με τη γειτονική χώρα. Τόσο εγώ προσωπικά με ερώτηση μου στη Βουλή όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουμε καλέσει επανειλημμένα τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ευθαρσώς και επισήμως τη θέση του.
• Τελικά, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι θέμα της Ευρώπης και πώς θα έπρεπε να στηρίξει την Ελλάδα στην δεδομένη στιγμή;
Πρόκειται για ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα το οποίο οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη, η εκβιαστική στάση της Τουρκίας και η ανεπάρκεια της ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της από τον περασμένο Οκτώβριο το κατέστησαν εν πολλοίς ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Η όλη συμφωνία σήμερα υλοποιείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και με πάρα πολλά προβλήματα, πολιτικής και τεχνική φύσεως. Ο στόχος που ετέθη πριν από ένα μήνα για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 6.000 ατόμων δεν έχει επιτευχθεί καθώς μόνο 200 περίπου άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα. Δηλαδή ποσοστό 3% επί του μηνιαίου στόχου κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής συμφωνίας. Τρία είναι τα βασικά ζητούμενα σε αυτό το στάδιο: Πρώτον, η άμεση εφαρμογή της διαδικασίας μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη του συμφωνηθέντος αριθμού προσφύγων με παράλληλη υιοθέτηση μια νέας, ενιαίας, ευρωπαϊκής διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Δεύτερον, η ενίσχυση με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή της Ελλάδας για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Και τρίτον, η ουσιαστική επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων με τη λήψη απόφασης για την ίδρυση μιας ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
• Αντέχει η χώρα νέες εκλογές ή θα βρεθεί άλλη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης κατά την άποψή σας;
Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει εκλογές δεν είναι ζήτημα τακτικών επιλογών. Είναι το αποτέλεσμα μιας ορθολογικής ανάγνωσης της πραγματικότητας και ειδικότερα του μεγάλου κινδύνου που διατρέχει η χώρα μας να βρεθεί οριστικά στο οικονομικό και γεωπολιτικό περιθώριο. Μέρα με τη μέρα υιοθετούνται καθεστωτικές πρακτικές και εκφράζονται αντιδημοκρατικές νοοτροπίες σε κάθε πτυχή του δημοσίου βίου – στις ανεξάρτητες αρχές, στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των γεγονότων κατανοεί πια ότι το κόστος της συνέχισης της καταστροφής είναι απείρως μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσης αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας. Από αυτή την άποψη δεν έχει να κάνει αν μας αρέσουν ή όχι οι εκλογές αλλά πως μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα αυτή τη στιγμή το εθνικό κεκτημένο. Αυτό όμως προϋποθέτει μια άλλη αντίληψη περί εθνικής ευθύνης που αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου