Ειδήσεις

Πρόταση για περαιτέρω 3.6 δισ μέτρα «εν αναμονή»

Μετά από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ των βασικών παικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά την διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ίσως να βρέθηκε η φόρμουλα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο  που υπήρχε ανάμεσα στους θεσμούς στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στα κατά πόσο τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα ικανοποιούν τους συμφωνηθέντες στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει 3.6 δις  ευρώ  επιπλέον μέτρα ( 2% του ΑΕΠ) από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και συζητούνται με τους θεσμούς ( δηλαδή τα 5,4 δισ). Αυτά όμως τα περαιτέρω μέτρα  θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα νομοθετήσει  αλλά να  τα εφαρμόσει μόνο εάν χρειαστεί, αν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Η πρόταση για “μέτρα εν αναμονή” 3.6 δισ είναι ο συμβιβασμός που προτείνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή την στιγμή υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μέτρα αξίας 2.5%- 3% του ΑΕΠ τα οποία έχουν συμφωνηθεί θα έχουν το και αποτέλεσμα του 3.5 % πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα 1.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 πολύ μακριά από το 3.5% που είναι συμφωνημένο από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τρεις ευρωπαίος αξιωματούχους η παραπάνω πρόταση είναι η συμβιβαστική λύση που έχει βρεθεί αυτή την στιγμή προκείμενου να γεφυρωθεί το χάσμα των εκτιμήσεων. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση πάλι την Αθήνα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος για μέτρα εν αναμονή- αλλά 3.6 δις μέτρα πέρα αυτών που βρίσκονται στο τραπέζι.

Επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων μπορεί να έχει και άλλη μία αρνητική επίπτωση, να στείλει στην αγορά το μήνυμα ότι υπάρχει  περίπτωση η Ελλάδα να μην πετύχει τους στόχους, καθώς θα έχει νομοθετήσει για αυτό το ενδεχόμενο, ενώ τα περαιτέρω μέτρα μπορεί να  επιτείνουν την ύφεση.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα την Δευτέρα και αναμένεται να συζητηθεί η παραπάνω πρόταση εκτενώς αν θα γίνει δεκτή δεν είναι γνωστό.

WSJ: Σενάριο για επιπλέον μέτρα 3 δσ. ευρώ

Εν τω μεταξύ η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι οι δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν την επιβολή έξτρα μέτρων τα οποία θα επιβληθούν αν η Αθήνα δεν καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει μέτρα “έκτακτης ανάγκης” ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον των 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Η χώρα όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα θα τα εφαρμόσει μόνο αν δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Η ιδέα αυτή πάντως αν και διαθέτει τη στήριξη της Γερμανίας δεν έχει συμφωνηθεί και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών λένε ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται να το αποδεχθεί.

Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η ιδέα για τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί η εδώ και μήνες διαφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτός ο “διχασμός” έχει οδηγήσει σε “παράλυση” των συνομιλιών για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση διάσωσης.

Η Αθήνα, υπενθυμίζει η WSJ, διαφωνεί με την επιβολή μέτρων που υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Σημειώνει πως η Γερμανία είναι βαθιά διστακτική στο να προσφέρει μείωση χρέους αλλά τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τις αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού αντί να συμπλεύσει με τις περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου