Μια διχασμένη χώρα ανέδειξαν οι κάλπες. Ο Ερντογάν δεν πέτυχε την νίκη που ανέμενε και «έχασε» τις μεγάλες πόλεις. Ο ίδιος υποστήριξε πώς ο λαός φέρθηκε ώριμα και ενέκρινε τη μεταρρύθμιση. Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ζητά επανακαταμέτρηση ψήφων.
Μια Πύρρειο νίκη που ήδη αμφισβητείται από την αντιπολίτευση πέτυχε ο Τ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. Κόντρα στις δικές του εκτιμήσεις αλλά και σε αρκετές δημοσκοπήσεις το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 51,3% έναντι 48,7% του «όχι».
Ο ίδιος έχασε τη στήριξη από σχεδόν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια), οι πολίτες των οποίων τάχθηκαν κατά της παροχής υπερεξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα οριακά ποσοστά αλλά και η γεωγραφική κατανομή των ψήφων «αποκαλύπτουν» μια διχασμένη Τουρκία. Κατά της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισαν οι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το κουρδικό στοιχείο είναι ισχυρό και όλο το παραλιακό τμήμα που βρίσκεται στη δυτική και νοτιοδυτική χώρα. Αντίθετα η ενδοχώρα σχεδόν στο σύνολό της τάχθηκε υπέρ του «Ναι», με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Άγκυρας.
Ερντογάν: Να σεβαστούν το αποτέλεσμα οι σύμμαχοί μας
Ο Τούρκος Πρόεδρος σε διάγγελμά του τόνισε πως ο λαός φέρθηκε με ωριμότητα και ενέκρινε τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση. “Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας “, τόνισε.
Ο κ. Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του “Ναι” στο δημοψήφισμα.
Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα ο ίδιος έσπευσε να συγχαρεί τηλεφωνικώς τόσο τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ όσο και τον ηγέτη των εθνικιστών Ντ. Μπαχτσελί.
Γιλντιρίμ: Νέα σελίδα στην τουρκική ιστορία
Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος ότι “είμαστε ένα Έθνος”, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το “ναι” προηγείται έναντι του “όχι”.
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε “ναι” στη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό το δημοψήφισμα δεν είχε χαμένους πρόσθεσε.
Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση
Από την πλευρά τους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μια «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.
Ο ίδιος δήλωσε πως θα ζητηθεί η επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων.
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.
Για τι ακριβώς ψήφισαν οι Τούρκοι
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του για δυο επιπλέον εκλογικούς κύκλους, κάτι που σημαίνει πως αν κερδίσει στις εκλογές του 2019 και του 2024 θα μπορούσε δυνητικά να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το 2029.
Θα μπορούσε επίσης να επιστρέψει στην ηγεσία του AKP, του οποίου είναι συνιδρυτής, και το οποίο έχει την πλειοψηφία στη βουλή.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι 18 τροποποιήσεις αφορούν πρωτίστως τις εξουσίες του εκτελεστικού και νομοθετικού σώματος. Περιλαμβάνουν:
– Την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος θα διορίζει το συμβούλιο και θα έχει έναν αριθμό αντιπροέδρων. Η Βουλή δεν θα επιβλέπει πλέον τους υπουργούς, καθώς θα αφαιρεθούν οι εξουσίες τους για να κινήσουν διαδικασία πρότασης μομφής.
– Ο πρόεδρος δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι ουδέτερος, αλλά θα μπορεί να διατηρεί σχέση με το πολιτικό του κόμμα. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος πρέπει να κόβει τους δεσμούς του με το κόμμα του μόλις εκλεγεί.
– Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από τους 550 στους 600 και το ελάχιστο όριο ηλικίας τους θα μειωθεί στα 18.
– Θα είναι δυνατόν να υπάρξει μομφή κατά του προέδρου από το κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του από το νομοθετικό σώμα μόνο στην περίπτωση προδοσίας.
– Την κατάργηση των στρατιωτικών δικαστηρίων.
– Ο πρόεδρος θα μπορεί να διορίσει τους τέσσερις από τους 13 δικαστές του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου της χώρας.
euro2day.gr