«Για εμάς τους Έλληνες, η νησιωτικότητα είναι μέρος της ταυτότητάς μας, ακόμη και για όσους ζούμε στην ηπειρωτική χώρα. Η νησιωτικότητα είναι λόγος υπερηφάνειας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που διεξάγεται στη Ρόδο, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως σημείωσε, στη γλώσσα της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έννοια της νησιωτικότητας στέκεται μόνο στα μειονεκτήματα που εμφανίζουν τα νησιά έναντι της ηπειρωτικής χώρας, την απομάκρυνση και τη δυσκολία πρόσβασης στο κέντρο, άρα και στις αναγκαίες, οριζόντιες πολιτικές για την άμβλυνση αυτών των μειονεκτημάτων.
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι οι ακτές μας είναι ένα σημαντικό «κεφάλαιο» για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, είναι ένα σημαντικό «κεφάλαιο» των νησιών μας, επισημαίνοντας ότι «είναι η πολύτιμη πρώτη ύλη του τουρισμού μας, του δυναμικότερου, ίσως, κλάδου αυτήν την περίοδο. Στο χέρι μας είναι αυτήν την πρώτη ύλη να την εκμεταλλευτούμε σωστά και με λογική χρήση. Δεν πρέπει αυτό το κεφάλαιο να το απαξιώσουμε με την υπερεκμετάλλευση. Και βέβαια πρέπει παράλληλα να διαφυλάξουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας. Αυτές είναι οι δύο πολιτικές μας προτεραιότητες πάνω στο ζήτημα αυτό».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό και την παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Όπως ανακοίνωσε, «μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια». Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική.