Το ζήτημα της κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα κρατητήρια της αστυνομίας της Ρόδου για αρκετές εβδομάδες, παρόλο που τα κρατητήρια προβλέπονται για κράτηση μόνο λίγων ωρών και παρόλο που δεν πληρούν καμία από τις ελάχιστες προδιαγραφές των χώρων κράτησης, επισημαίνει η ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Ρόδου «Όασις», με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών στη Ρόδο για το αναπτυξιακό συνέδριο σήμερα και αύριο.
Όπως σημειώνει, ανάμεσα στους κρατούμενους βρίσκονται μια έγκυος, τρεις ανήλικοι 6-8 ετών, ένας άνδρας με κάταγμα στον βραχίονα, τρεις με σοβαρή δερματοπάθεια και ένας ασυνόδευτος ανήλικος 14 ετών. Οι συνθήκες παρουσιάζουν τις γνωστές σοβαρές ελλείψεις που έχουν επισημανθεί σε πλήθος εκθέσεων για χώρους κράτησης, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Κράτηση σε υγρά κελιά, με μηδενικό προαυλισμό, έλλειψη ήλιου, έλλειψη πόσιμου νερού, απουσία φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας, κρύο το χειμώνα και ζέστη με κουνούπια το καλοκαίρι. Δυσκολίες στην καθημερινή προσωπική υγιεινή, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεση χορήγηση θεραπειών ή άμεση επαφή με ψυχολόγο/κοινωνικό λειτουργό», σημειώνει η Όασις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Στη Ρόδο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ίσα δικαιώματαΣτις 16 και 17 Απριλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Rhodes Palace Hotel κυβερνητικό συνέδριο στο πλαίσιο αντίστοιχων περιφερειακών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη. Στο συνέδριο θα παραστούν βουλευτές, υπουργοί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ενώ θα μας μιλάνε για την ανάπτυξη, στα Κρατητήρια της Ρόδου κρατούνται εδώ και εβδομάδες δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Κουρδιστάν, το Πακιστάν και από άλλες χώρες. Από το Μάρτιο του 2016, όταν υπογράφηκε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τα Κρατητήρια της Ρόδου λειτουργούν ως ένα άτυπο hotspot χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή. Η διαβίωση των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη: Κράτηση σε υγρά κελιά, με μηδενικό προαυλισμό, έλλειψη ήλιου, έλλειψη πόσιμου νερού, απουσία φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας, κρύο το χειμώνα και ζέστη με κουνούπια το καλοκαίρι. Δυσκολίες στην καθημερινή προσωπική υγιεινή, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεση χορήγηση θεραπειών ή άμεση επαφή με ψυχολόγο/κοινωνικό λειτουργό.
Ανάμεσα στους πολυάριθμους πρόσφυγες βρίσκονται στα κρατητήρια της Ρόδου:
- μια έγκυος γυναίκα
- 3 ανήλικα μικρά παιδιά ηλικίας 6-8 ετών
- 1 άνδρας με κάταγμα στον βραχίονα
- 3 άνδρες με σοβαρή δερματοπάθεια (sarcoptes scabiei)
- 1 ασυνόδευτο αγόρι 14 ετών
Απαιτείται άμεσα η αλλαγή της νομοθεσίας για μια ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων/μεταναστών από τις κρατικές υπηρεσίες. Βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η διαφορετική εθνικότητα ως έγκλημα. Γιατί κρατούνται οι πρόσφυγες στα Κρατητήρια;
Με αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως παράνομης, έχουμε το παράδοξο να έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των κρατούμενων αντρών, γυναικών, και σε μερικές περιπτώσεις ανηλίκων (ασυνόδευτων και μη) στα κρατητήρια των διευθύνσεων ασφάλειας και των αστυνομικών τμημάτων. Το έγκλημα αυτών των ανθρώπων είναι η έλλειψη «ταυτοποίησης», η έλλειψη εγγράφων και «εκτίμησης» ότι ναι, είναι «ικανοί» να περάσουν και να διαμείνουν στην Ευρώπη του «πολιτισμού». Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η «πολιτισμένη» Δύση βομβαρδίζει τη Συρία!
Απορρίπτουμε το διαχωρισμό των ανθρώπων σε «καλών» και «κακών» μεταναστών βάσει της χώρας καταγωγής τους. Δε δεχόμαστε τη γραφειοκρατία των ελληνικών υπηρεσιών να ταλαιπωρεί για μήνες και χρόνια ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από την φτώχεια, την αδικία και ό,τι γεννά ο πόλεμος.
Τα hotspot και η χρήση των κρατητηρίων ως μέρος «φιλοξενίας» πρέπει να εξαλειφθεί, οι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατοικία, την εκπαίδευση, την περίθαλψη και την σίτιση. Τα σύνορα να ανοίξουν, οι οικογένειες να επανενωθούν και να αποποινικοποιηθεί η μετακίνηση.
Ειδικά για τη Ρόδο επειδή εκτιμούμε πως ο χώρος φύλαξης δεν είναι κατάλληλος για τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες ώστε να ακολουθήσουν σωστά κάποια στοιχειώδη θεραπεία και να αναρρώσουν σύντομα, ζητάμε την άρση της κράτησής τους και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο ή σε άλλο ασφαλή χώρο μέχρι την πλήρη αποφυλάκισή τους.
Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου – ΟΑΣΙΣ