Πώς θα αντιμετωπίζουν στο εγγύς μέλλον τα ξενοδοχεία έναν άρρωστο πελάτη; Είναι έτοιμα να σταθούν στις απαιτήσεις μιας νέας εποχής, όπου η υγιεινή μπαίνει σε πιο στενό πλαίσιο; Στα παραπάνω ερωτήματα -και σε ακόμη περισσότερα- έρχεται να απαντήσει η έρευνα που εκπονεί το εργαστήριο TourLab του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με σκοπό να δώσει τα «εργαλεία» ώστε να κερδίσουν τα ξενοδοχεία το χαμένο έδαφος, επενδύοντας στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ασφαλούς για τον πελάτη περιβάλλοντος.
Ερευνα για τα ξενοδοχεία την επόμενη του κορωνοϊού
Με τη μελέτη αυτή προτείνεται ο επανασχεδιασμός της στρατηγικής των επιχειρήσεων στο θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας, υιοθετώντας περισσότερο αυστηρά μέτρα.
Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου TourLab Σπύρος Αβδημιώτης, θα βοηθήσει τα ξενοδοχεία να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.
Σε γενικές γραμμές, προτείνεται ο επανασχεδιασμός και διαρκής έλεγχος και η εκπαίδευση του προσωπικού σε ό,τι αφορά, κατά πρώτον, τις λειτουργικές προδιαγραφές: Το ποσοστό προσωπικού καθαριότητας και πελατών να είναι ανάλογο με το μέγεθος και την κατηγορία του καταλύματος, να υπάρχει μέγιστο ποσοστό συνάθροισης πελατών και απολύμανση σε κοινόχρηστους χώρους, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψυχαγωγίας και άθλησης παιδιών και ενήλικων επισκεπτών, σε χώρους αισθητικής και καλλωπισμού, στα δωμάτια κ.ά.
Προδιαγραφές τήρησης κανόνων μετά τον κορωνοϊό
Κατά δεύτερον, τις προδιαγραφές τήρησης κανόνων προσωπικής υγιεινής και ετοιμότητας παροχής βοηθητικών υπηρεσιών υγείας:
Αυτό συνεπάγεται τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής, χρήσης καινοτόμων υλικών (νανοϋλικών, αυτοκαθοριζόμενων) και απορρυπαντικών, ύπαρξη οργανωμένου φαρμακείου, προμήθεια εξοπλισμού ανάνηψης, ιατρική ασφάλιση κ.ά.
Συγχρόνως θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές των καταλυμάτων, επιφέροντας τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος σχετίζεται με την ποιότητα του πόσιμου και κολυμβητικού ύδατος, τον κλιματισμό στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους. Όπως επίσης και του εξοπλισμού που σχετίζεται με τη διατροφή.
«Η πανδημία της COVID-19 έφερε την παγκόσμια κοινότητα των επαγγελματιών του τουρισμού σε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία οφείλουν άμεσα να προσαρμοστούν, αφενός για να περιοριστεί η επερχόμενη οικονομική ύφεση και αφετέρου για να ενισχυθεί το εν δυνάμει σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που διαμορφώθηκε με την έγκαιρη λήψη μέτρων που περιόρισαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τη διασπορά του ιού», επισημαίνει ο κ. Αβδημιώτης και προσθέτει:
«Δίχως καμία αμφιβολία, σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κατάσταση, είναι κρίσιμο να στηριχθεί η απασχόληση και η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με άμεσα μέτρα χρηματοδότησης που θα συνοδευτούν από δέσμες φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων. Είναι όμως επίσης σημαντικό, σε άμεσο χρόνο, να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον προορισμό και στα καταλύματα της χώρας προκειμένου να ισχύσει το βέλτιστο σενάριο ανάκαμψης της τοπικής και εθνικής τουριστικής οικονομίας».
Δεδομένου ότι η κρίση αναφέρεται κυρίως στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε χώρους συνάθροισης ανθρώπων, η εμπιστοσύνη δύναται να ενισχυθεί εάν καταστεί σαφές στους μελλοντικούς επισκέπτες της χώρας, ότι οι επιχειρήσεις τουρισμού και φιλοξενίας, τηρούν απαρέγκλιτα και διασφαλίζουν όλες τις συνθήκες υγιεινής, τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους περιηγητές που τις επισκέπτονται, σύμφωνα με τον κ. Αβδημιώτη.
Σημειώνεται ότι η τεχνική έκθεση αποτελεί μέρος εκτεταμένης βιβλιογραφικής έρευνας που εκπονείται στο Ερευνητικό Εργαστήριο Τουρισμού & Διοίκησης Υπηρεσιών Tour_Lab υπό την εποπτεία του Δρ Ευαγγέλου Χρήστου διευθυντή και του Δρ. Σπύρου Αβδημιώτη, αναπληρωτή διευθυντή σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα Απόστολο Καρακίτσιο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Tourism Experts.