Η περίφημη πρόταση της Ισπανίας, όπως την είχε αποκαλύψει το Capital.gr φαίνεται να προκρίνεται ως επικρατέστερο μοντέλο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο επόμενο διάστημα και για αυτό το λόγο θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων, όπως άλλωστε είχε τονίσει και στο Capital.gr ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας. Εκείνο που αναμένεται να αλλάξει είναι ο τρόπος της επιδότησης, με στόχο να είναι πιο αποτελεσματικός και να περιορίζει ακόμη περισσότερο την επίπτωση της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών το μοντέλο που προκρίνεται και αναμένεται να εφαρμοστεί είναι αυτό της διατίμησης στη χονδρεμπορική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή αντί να αποζημιώνονται οι καταναλωτές με κάποιο ποσό, το οποίο καλύπτει μέρος της αύξησης της τιμής, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής και της διατίμησης. Με τον τρόπο αυτό, θα διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι σήμερα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση φτάνει στο 62% (από 44 λεπτά/KWh στα 27 λεπτά/KWh), ενώ για τις επιχειρήσεις η επιδότηση φτάνει το 55%. Ουσιαστικά, με το νέο μοντέλο θα καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης για όλους τους καταναλωτές.
Η διαφορά σε σχέση με το ισχύον σύστημα, είναι ότι η επιδότηση θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές και όλα τα ύψη των καταναλώσεων αφού θα προκύπτει χαμηλότερη τιμή στη λιανική του ρεύματος λόγω της διατίμησης στη χονδρική. Σύμφωνα με τα όσα έχουν τονίσει οι συναρμόδιοι υπουργοί, οι επιδοτήσεις με το ισχύον σύστημα θα συνεχιστούν για τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και μετά, με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι οι αυξημένες τιμές λόγω της κρίσης θα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση η οριστικοποίηση των αποφάσεων συναρτάται και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκη Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Και αυτό διότι η προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση σε κεντρικό επίπεδο των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, ούτως ώστε να μην προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος για τον προϋπολογισμό.
Πάντως ακόμη και στο ενδεχόμενο που δεν επιτευχθεί συμφωνία για λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ,η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στις νέες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας το μέτρο της επιβολής διατίμησης στη χονδρεμπορική αγορά με αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρισμού για το επιπλέον μεταβλητό κόστος των μονάδων τους, είναι συμβατό με τους κανόνες της Ε.Ε. και μπορεί να εφαρμοστεί. Αρκεί βεβαίως να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια τα οποία σε ετήσια βάση εκτιμώνται στα 2 έως 4 δις. ευρώ.
Πηγή capital.gr