Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενδοσχολική βία είναι σε σωστή κατεύθυνση προκειμένου να δώσουν μια παραπάνω έμφαση στις συνέπειες για τους κακοποιητές μαθητές, να ενισχύσουν στοιχειωδώς τη μέριμνα για τα παιδιά θύματα του bullying και να τα παρακινήσουν να αντιδρούν αποκαλύπτοντας την κακοποίηση. Μόνο που δεν λύνουν το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πολύ σύνθετη, πολύ λεπτή, απαιτεί πολύ περισσότερα από μια πλατφόρμα κατγγελιών, 5ημερες αποβολές. Παρεμπιπτόντως, αδυνατώ να καταλάβω πώς θα ενισχύσει την αντιμετώπιση του bullying η ψηφιοποίηση του βιβλίου ύλης, αλλά αυτό ίσως είναι προσωπική μου ανεπάρκεια, οπότε ας το προσπεράσουμε. Μια απλή, διαχρονική αλήθεια είναι πως τα πάντα ξεκινούν από την οικογένεια. Αν λοιπόν, δεν υπάρξει υποστηρικτική παρέμβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας προς οικογένειες και εφήβους, σε λίγα χρόνια από σήμερα θα παρατηρήσουμε αύξηση στις σχολικές αποβολές, αλλά καμία μείωση στα περιστατικά βίας. Χωρίς δομές ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, προσβάσιμες σε παιδιά, νέους και ενήλικες 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες τον χρόνο σε όλους τους δήμους της χώρας, χωρίς σχολεία που να έχουν στο επίκεντρό τους τα ίδια τα παιδιά και όχι τους βαθμούς τους, με χίλιες δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα τους, που δημιουργούν μια άλλη κοινωνικότητα, που θα διαπλάθει πολίτες, με γονείς που τρέχουν και δεν φτάνουν και δεν βλέπουν ποτέ τα παιδιά τους, για να ανταπεξέλθουν (αν ανταπεξέλθουν) στις υποχρεώσεις, θα είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας. Διότι, έστω ότι ένα παιδί παίρνει πράγματι πενθήμερη αποβολή. Μετά το πέρας του πενθημέρου που θα επιστρέψει στο σχολείο του, οι λόγοι που το έκαναν να έχει την παρενοχλητική, κακοποιητική, βίαιη συμπεριφορά, θα έχουν εκλείψει; Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε στρουθοκαμηλίζουμε. Το 2024, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε – και να πράττουμε αναλόγως – πως τα παιδιά και οι νέοι που καταφεύγουν στο bullying «φωνάζουν» για προσοχή, πως πρωτίστως χρειάζονται βοήθεια και τα ίδια. Ειδεμή, θα εξακολουθήσουν οι τίτλοι των ειδήσεων για ανήλικα που δέρνουν ανήλικα, με τον μέσο τηλεθεατή να αναρωτιέται από τον καναπέ του: «Καλά, γονείς δεν έχουν τα παλιόπαιδα να τα μαζέψουν;».
Δεν λύνουν το πρόβλημα
Από:
news room
Σχετικά
- Ε. Λέκκας για τη λειψυδρία: Δεν υπάρχει η σωστή διαχείριση στα νησιά - Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αφαλάτωση Αντλούμε από τους υπόγειους υδροφορείς το 80% του νερού «Πρέπει να έχουμε έργα…
- Αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει πρόβλημα νερού στο νησί της Ρόδου Με θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των…
- Βόμβα στα θεμέλια της νησιωτικής οικονομίας και κοινωνίας το στεγαστικό πρόβλημα στα επόμενα χρόνια, αν δεν βρεθεί λύση Το θέμα έφερε ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εισηγούμενος τη θεσμοθέτηση…
- Μ. Κόνσολας: «Το πιο μεγάλο πρόβλημα η διάβρωση των ακτών-Το 31% των παραλιών με άμμο δεν θα υπάρχουν το 2050» Με παρέμβασή του σε τρεις Υπουργούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναδεικνύει το πρόβλημα…