Σε αναβολή επ΄ αόριστον δείχνει να οδηγούνται οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, τις οποίες σκεπάζουν οι χθεσινές ανακοινώσεις για τον θαλάσσιο χωροταξικό χάρτη της χώρας που έρχονται να πυροδοτήσουν την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίου, θύμα της οποίας είναι και ο GSI.
H κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς κάθε αναφορά για το βραχυκυκλωμένο καλώδιο στις χθεσινές ανακοινώσεις τόσο για το χωροταξικό των θαλασσών όσο και για την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ο χρόνος για την έναρξη των ερευνών του «NG Worker» στα διεθνή ύδατα έχει νεκρώσει χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τύχη του καλωδίου την επόμενη μέρα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ μένει μέχρι νεωτέρας με τον «μουτζούρι» στο χέρι αφού η κατάληξη του επεισοδιακού έργου με τις μεγάλες διακυμάνσεις στην έκβασή του, αφήνει μετέωρη την σύμβαση για την κατασκευή του καλωδίου ύψους 1,4 δισ. με την Nexans.
Tο καθεστώς αβεβαιότητας για την υλοποίησή του έργου με μεγάλο γεωπολιτικό πρόσημο, αποτελεί για άλλη μια φορά τον ελέφαντα στο δωμάτιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την κατασκευάστρια εταιρεία, να παραμένουν μετέωρες και να επιβαρύνουν με βάση την διακρατική συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου Έλληνες και Κύπριους καταναλωτές.
Για όσο χρόνο χρειαστεί να περιμένει η γαλλική εταιρεία κατασκευής του καλωδίου, θα είναι αναγκαίο ο ΑΔΜΗΕ, να διακανονίσει το στάτους του έργου και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις καθυστερήσεις και τις ρήτρες της μεγάλης σύμβασης.
Η Nexans είχε απειλήσει στο παρελθόν τον φορέα υλοποίησης του GSI με αναστολή του έργου που τελικά πήρε πίσω ενώ πιέσεις είχε ασκήσει και πολύ πρόσφατα για να λάβει τις οικονομικές απολαβές που τις αναλογούν: την τελευταία δόση που δεν πληρώθηκε το Φεβρουάριο (36 εκ. ευρώ), την προκαταβολή από την επόμενη (17,5 εκ.) και περί τα 20 εκ. σταλίες που είναι το καινούριο έξοδο για τον ΑΔΜΗΕ για όσο χρόνο τα καράβια έμειναν σε αδράνεια επί ελληνικού εδάφους πριν πάρουν το δρόμο του γυρισμού στα τέλη Φεβρουαρίου λόγω των αβεβαιοτήτων του έργου και του υψηλού κόστους του κάθε πλοίου που υπολογίζεται σε ημερήσια βάση μεταξύ 130.000 και 160.000 ευρώ.
Για την πληρωμή μάλιστα της Nexans υπήρξε ένα μαραθώνιος διεργασιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των δύο ρυθμιστικών αρχών των δύο κρατών (ΡΑΑΕΥ-ΡΑΕΚ) τις προηγούμενες εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία που θα ανάβει το πράσινο φως για την επιστροφή των δύο ερευνητικών πλοίων στο πεδίο των ερευνών.
Η ωριμότητα μάλιστα των επόμενων κινήσεων είχε επιβεβαιωθεί με το αίτημα για έκδοση Navtex, το οποίο ουδέποτε ικανοποιήθηκε μετά τις αντιδράσεις της Άγκυρας.
Με πρόχειρους υπολογισμούς ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζεται ότι έχει πληρώσει για τον GSI πάνω από 200 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου η οποία ανέρχεται σε 658 εκ. ευρώ και θα χρειαστεί να επιστραφεί σε περίπτωση αναβολής του καλωδίου. Χωρίς φυσικά να μπορεί να προσδιοριστεί μέχρι στιγμής τί θα σημαίνει η παρατεταμένη αναστολή ή παραπομπή του έργου στις καλένδες.
Όπως λένε αρμόδιες πηγές, ακόμη και αν η αναστολή αποδοθεί σε γεωπολιτικούς λόγους και επιμεριστούν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ (όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία -50%-50% μεταξύ Ελλάδας και Λευκωσίας), υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την στάση που θα επιδείξει η Κύπρος στο θέμα, η οποία ουδέποτε φάνηκε να πιστεύει πραγματικά στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Πηγή: newmoney.gr