• Η υπόθεση που σόκαρε την Ελλάδα: μετά από συγκλονιστικές καταγγελίες και αδιάσειστα στοιχεία, ο πρώην παιδίατρος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος • Οι ισχυρισμοί περί άνοιας, η εφιαλτική μαρτυρία του παιδιού, η ιατροδικαστική επιβεβαίωση και η κοινωνική απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης
Η Ρόδος, τόπος φιλοξενίας και διακοπών, μετατράπηκε σε πεδίο αποκάλυψης μίας φρικιαστικής ιστορίας. Ένας 79χρονος Γάλλος υπήκοος, πρώην παιδίατρος, κατηγορείται ότι ασέλγησε εις βάρος ενός 7χρονου κοριτσιού μέσα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η οικογένειά της για το Πάσχα.
Η υπόθεση προκάλεσε σοκ, αποτροπιασμό και ένα συλλογικό αίσθημα απόγνωσης: πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να εκτεθεί στον κίνδυνο; Πόσο κοντά μας μπορεί να βρίσκεται ένας ενήλικας που μεταμορφώνεται σε θύτη;
Το χρονικό της φρίκης
Ήταν ξημερώματα του Σαββάτου 12 Απριλίου όταν το μικρό κοριτσάκι, που κοιμόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ιαλυσό Ρόδου, βρέθηκε αντιμέτωπο με έναν άγνωστο άντρα μέσα στον χώρο του. Τον άντρα εντόπισε πρώτος ο ανήλικος αδερφός της. Τον πλησίασε και του είπε: «Δεν είναι το σπίτι σου, πρέπει να φύγεις».
Ο πατέρας έσπευσε αμέσως. Βρήκε το παιδί του σε κατάσταση πανικού, να κλαίει. Όταν τη ρώτησε τι συνέβη, εκείνη αποκάλυψε πως ο ηλικιωμένος άντρας την είχε αγγίξει, την είχε αναγκάσει να γδυθεί και την είχε κακοποιήσει.
Η σκηνή που ακολούθησε ήταν χάος. Ο πατέρας έσπρωξε τον 79χρονο εκτός δωματίου. Φώναξε βοήθεια. Ένοικοι συγκεντρώθηκαν. Οι αρχές έφτασαν άμεσα.
Η σύλληψη – Οι πρώτες αποκαλύψεις
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Ρόδου προχώρησαν σε άμεση σύλληψη του ηλικιωμένου. Στην προανάκριση, ο άντρας εμφανίστηκε ψυχρός και σχεδόν αποστασιοποιημένος.
Παραδέχτηκε ότι άγγιξε το παιδί, λέγοντας ότι το έκανε «με το χέρι και όχι με άλλο τρόπο». Ανέφερε πως «χάιδευε τα μαλλιά της» και την «φίλησε στο μέτωπο». Στην ερώτηση γιατί το έκανε, αποκρίθηκε: «Ήμουν παιδίατρος… δεν ξέρω, μπορεί να τρελάθηκα».
Η ιατροδικαστική έκθεση – Ξεκάθαρες ενδείξεις ασέλγειας
Το κοριτσάκι εξετάστηκε αμέσως από ιατροδικαστή. Η έκθεση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: εντοπίστηκαν ερεθισμοί και σημάδια στην ευαίσθητη περιοχή που δηλώνουν πράξεις θωπείας. Το παιδί επιβεβαίωσε τα γεγονότα σε ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματικούς.
Οι αστυνομικές αρχές συγκέντρωσαν επιπλέον στοιχεία από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπίστηκαν ίχνη στο δάχτυλο του κατηγορούμενου, επιβεβαιώνοντας τη σωματική επαφή.
Η απολογία – Προσπάθεια άρνησης με φόντο την άνοια
Κατά την απολογία του, ο 79χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Υποστήριξε πως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει συμπτώματα άνοιας. Περιέγραψε περιστατικά όπου «μπέρδεψε τα δωμάτια», «βγήκε στους δρόμους με πιτζάμες» και έχασε προσανατολισμό. Επικαλέστηκε ιατρική γνωμάτευση για αγγειακή λευκοεγκεφαλοπάθεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τη νύχτα της επίθεσης μπήκε στο δωμάτιο της οικογένειας από σύγχυση. Ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται τι συνέβη και πως δεν είχε πρόθεση.
Ωστόσο, το ίδιο το απολογητικό του υπόμνημα περιλαμβάνει αντιφάσεις. Από τη μία υποστηρίζει ότι «δεν έγινε τίποτα», από την άλλη παραδέχεται την παρουσία του στο δωμάτιο και επικαλείται «κατάσταση σύγχυσης».
Η απόφαση: Προφυλάκιση
Οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, παρά τους ισχυρισμούς περί άνοιας και την επίκληση καθαρού ποινικού μητρώου, αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου. Η σοβαρότητα της υπόθεσης, οι ενδείξεις, οι καταθέσεις και το ιατροδικαστικό πόρισμα συνετέλεσαν καθοριστικά στην απόφαση.
Η δυνατότητα κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι, την οποία πρότεινε η υπεράσπιση, απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ανεπαρκής σε σχέση με τη φύση των πράξεων.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Πολυξένη Χατζηγιάννη. Ως συνήγορος της οικογένειας παρίσταται η κ. Κανδιούλα Πολυχρόνη.
Οργή και ντροπή – Η κοινωνία μιλά
Η τοπική κοινωνία της Ρόδου βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού. Οι πολίτες απαιτούν παραδειγματική τιμωρία. Το ίδιο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος υπήρξε παιδίατρος για δεκαετίες, κάνει την υπόθεση ακόμη πιο αποτρόπαιη.
Οι οργανώσεις προστασίας παιδιών ζητούν θεσμικές απαντήσεις και ενίσχυση των μέτρων πρόληψης. Η Πολιτεία καλείται να αποδείξει ότι τέτοιες πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή κοινωνικής θέσης του δράστη.
Πέρα από τη Δικαιοσύνη – Το κοινωνικό χρέος
Η υπόθεση δεν είναι μόνο ποινική. Είναι βαθειά κοινωνική. Μας αφορά όλους. Οι γονείς αναρωτιούνται πώς θα προστατεύσουν τα παιδιά τους. Οι θεσμοί καλούνται να βελτιώσουν τη θωράκιση ανηλίκων. Και η κοινωνία οφείλει να πάψει να σιωπά.
Η κακοποίηση παιδιών δεν είναι απλώς αδίκημα. Είναι έγκλημα κατά της ύπαρξης. Καταστρέφει την αθωότητα, τραυματίζει ανεξίτηλα. Και η συγκάλυψη –ή ακόμη και η σιωπή– συνιστά συνενοχή.
Τι ακολουθεί
Η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με νέο κύκλο καταθέσεων, εξέταση μαρτύρων και ιατρικών γνωματεύσεων. Η κοινωνία περιμένει –και απαιτεί– να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στο έγκλημα.
Η επόμενη φάση είναι η παραπομπή σε δίκη. Μέχρι τότε, ο κατηγορούμενος θα παραμένει σε καθεστώς κράτησης.
Μήνυμα χωρίς σκιές
Καμία ανοχή. Καμία σιωπή. Καμία συγκάλυψη.
Για κάθε παιδί που κακοποιείται, η κοινωνία στέκεται μπροστά στον καθρέφτη της. Και οφείλει να μην τον σπάσει ξανά.