Τοπικές Ειδήσεις

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω κατηγορούμενος για κατ’ εξακολούθηση βασανισμό και θανάτωση ζώων

Η 5η Μαΐου 2025 αναμένεται να είναι ημερομηνία-ορόσημο για την ποινική αποτίμηση της βίας κατά των ζώων στην Ελλάδα, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω θα κληθεί να εξετάσει μια υπόθεση με έντονο κοινωνικό και ηθικό αντίκτυπο: πρόκειται για την παραπομπή άνδρα, κατοίκου Ρόδου, που κατηγορείται για επαναλαμβανόμενες, βάναυσες πράξεις κακοποίησης και θανάτωσης αδέσποτων ζώων.
Η υπόθεση της Ρόδου: βασανισμοί και θάνατοι ζώων με πρωτοφανή σκληρότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο κατηγορούμενος φέρεται να τέλεσε τρεις διακριτές πράξεις βίας κατά αδέσποτων γατών στη Ρόδο, μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Όλες οι πράξεις, σύμφωνα με τις αρχές, έγιναν με πρόθεση και με χρήση αυτοσχέδιων παγίδων με καρφιά – όργανα που σχεδιάστηκαν ώστε να προκαλούν μέγιστο σωματικό πόνο και τραυματισμό.
• Πρώτο περιστατικό (15/01/2020): Ο δράστης φέρεται να παγίδευσε αδέσποτη γάτα κοντά στην οικία του, τραυματίζοντάς την στο μάτι, γεγονός που οδήγησε σε εξόρυξη οφθαλμού.
• Δεύτερο περιστατικό (07/08/2020): Με παρόμοια μέθοδο, θανάτωσε άλλη αδέσποτη γάτα, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα στη γνάθο από μεταλλική παγίδα.
• Τρίτο περιστατικό (05/01/2021): Αδέσποτη γάτα υπέστη τραυματισμό στο πίσω άκρο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μόνιμη κινητική αναπηρία.
Το κατηγορητήριο βασίζεται στο άρθρο 16 του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, και περιγράφει τις πράξεις ως “κακοποίηση ζώου συντροφιάς κατά συρροή”. Ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα εξακολουθεί να ισχύει για τον κατηγορούμενο, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις για πράξεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους φιλοζωικούς φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ηχηρή παρέμβαση του Δήμου Ρόδου – Σειρά  διοικητικών προστίμων σε άνδρες και γυναίκες
Την ίδια ώρα που η ποινική Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να εξετάσει τη βαρύτατη υπόθεση, ο Δήμος Ρόδου ενεργοποιεί αυστηρά διοικητικά μέτρα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων, επιβάλλοντας σημαντικά χρηματικά πρόστιμα σε κατοίκους του νησιού.
Περίπτωση 1: Άνδρας με σωρευτικές παραβάσεις
Σε άνδρα που εντοπίστηκε να παραβιάζει επανειλημμένα το άρθρο 4 παρ. 6 του Ν. 4830/2021, επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 900 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκαν τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώων, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου.
Περίπτωση 2: Άνδρας με σοβαρές παραβάσεις ευζωίας
Δεύτερος άνδρας, επίσης κάτοικος Ρόδου, βρέθηκε αντιμέτωπος με το βαρύτερο διοικητικό πρόστιμο, το οποίο ανήλθε σε 4.100 ευρώ. Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν από την Αστυνομία περιλάμβαναν κακομεταχείριση, παραμέληση και μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ευζωίας, όλα για ζώα συντροφιάς που βρίσκονταν στην κατοχή του.
Περίπτωση 3: Γυναίκα με ελαφρυντικά – μειωμένο πρόστιμο
Σε γυναίκα που διαπιστώθηκε να έχει παραβεί διατάξεις περί τήρησης κανόνων ευζωίας, το πρόστιμο διαμορφώθηκε στα 450 ευρώ. Η διοίκηση αναγνώρισε ελαφρυντικά λόγω της άμεσης άρσης των αιτιών παράβασης εντός του νομίμου χρονικού ορίου, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση των προστίμων (έως και 70%).
Περίπτωση 4: Άνδρας με τρεις διαδοχικές παραβάσεις
Σε άλλη υπόθεση, άνδρας κλήθηκε να καταβάλει 600 ευρώ για τρεις παραβάσεις του ίδιου άρθρου (4, παρ. 6), που αφορούσαν ξεχωριστά ζώα. Οι παραβάσεις εντοπίστηκαν επίσης από το Α.Τ. Αρχαγγέλου και προωθήθηκαν στον Δήμο Ρόδου για διοικητική αντιμετώπιση.
Η Ρόδος βρίσκεται ενώπιον μίας ευρύτερης προσπάθειας για θεσμική και κοινωνική αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας στον τρόπο που η Πολιτεία αντιμετωπίζει την κακοποίηση ζώων. Η ποινική δίωξη για κατ’ εξακολούθηση βασανισμούς και θανάτους αδέσποτων ζώων στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μένουν ατιμώρητες.
Ταυτόχρονα, η στοχευμένη και συστηματική δράση του Δήμου Ρόδου αποδεικνύει ότι και σε διοικητικό επίπεδο, οι παραβάσεις αντιμετωπίζονται πλέον με σοβαρότητα, χωρίς εξαιρέσεις και με τη βούληση για αποτελεσματική επιβολή του νόμου.
Ο Μάιος του 2025 ίσως αποδειχθεί κομβικός για τη νομική μεταχείριση της κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα – και η Ρόδος τοποθετείται στο κέντρο αυτής της ιστορικής καμπής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου