Συμβιβασμό με τους εταίρους για το αγκάθι του ενιαιού συντελεστή ΦΠΑ αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση προτείνει νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρείς συντελεστές και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από αυτούς, ο ένας θα είναι ενιαίος και οι άλλοι δύο συντελεστές θα εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και προϊόντα.
Έτσι, η πρόταση της Αθήνας είναι να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής 18% που θα ισχύει για αγορές με μετρητά και θα μειώνεται στο 15% για όσους χρησιμοποιούν κάρτα. Επιπλέον, θα προβλέπεται χαμηλός συντελεστής στο 7% ή 8%.
Η λίστα των νησιών όπου σχεδιάζεται να καταστεί υποχρεωτική η χρήση τραπεζικής κάρτας είναι η Θάσος, η Σκιάθος, η Λήμνος, η Λέσβος, η Σκόπελος, η Χίος, η Άνδρος, η Μύκονος, η Λέσβος, η Σάμος, η Άνδρος, η Τήνος, η Πάτμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Σύμη, η Ρόδος, η Κως, η Κάρπαθος, η Νάξος, η Ικαρία, η Θήρα, η Μήλος, η Πάρος και η Σύρος.
Ωστόσο, καταστηματάρχες θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρώντας ανέφικτη την έναρξη ισχύος υποχρεωτικών συναλλαγών αυτό το καλοκαίρι.
Οι ενστάσεις, λοιπόν, που θέτουν σχετίζονται με:
-το πώς θα υποχρεωθούν να συναλλάσσονται υποχρεωτικά με τραπεζική κάρτα, για παράδειγμα, οι Ρώσοι που αντιπροσωπεύουν την τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία τουριστών του νησιού. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της τοπικής τουριστικής αγοράς, οι Ρώσοι συναλλάσσονται, κατά βάση, με μετρητά.
-πώς θα υποχρεωθούν ηλικιωμένοι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, υποχρεωτικα, με τραπεζική κάρτα
-τον κίνδυνο να αυξηθεί η φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι οι καταστηματάρχες θα “μπαίνουν στον πειρασμό” να εξυπηρετούν τους πελάτες που δεν διαθέτουν κάρτα, με μετρητά και χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις.
-το ενδεχόμενο το μέτρο να επιβληθεί και στους μόνιμους κατοίκους.
Ανάστατοι βρίσκονται και οι ξενοδόχοι, μιας και η επιβολή νέων επιβαρύνσεων θα μειώσει σημαντικά τον τζίρο των ξενοδοχειακών μονάδων.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των περίπου 147,6 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 6,4% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, μία πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά περίπου 64,3 εκατ. ευρώ, ήτοι ένα φόρο σε ποσοστό 2,8% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
Το ΒΗΜΑ/zougla.gr