Να παραμείνει η ελληνική κεντροδεξιά στην…«οδό της υπευθυνότητας» είναι το μήνυμα που στέλνουν κεντρικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς τη ΝΔ, από την οποία αναμένουν θετική στάση έναντι της ενδεχόμενης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.
Σε μια χρονική στιγμή που από την πλευρά της ΝΔ ενισχύεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι η νέα συμφωνία οδηγεί σε νέο μνημόνιο και σε φοροεπιδρομή, στο εσωτερικό του ΕΛΚ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς μέχρι στιγμής κυριαρχεί η άποψη ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κινηθεί με ρητορική που θα παραπέμπει στην αντιμνημονιακή της περίοδο, η οποία και δοκίμασε τις σχέσεις της με το ΕΛΚ, ενώ αναμένει ότι και η στάση της θα είναι ανάλογη και ουσιαστικά θα στηρίξει μια νέα συμφωνία.
Η εσωτερική ένταση που υπάρχει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την συμφωνία που έρχεται προβληματίζει τους ευρωπαίους κεντροδεξιούς που αναμένουν ουσιαστικά από τη ΝΔ να βγάλει…«τα κάστανα από τη φωτιά» και να στηρίξει η ίδια το νέο μνημόνιο, αποτρέποντας τον ενδεχόμενο πολιτικό κίνδυνος στην Ελλάδα.
Πολλά στελέχη της ΝΔ έχουν γίνει αποδέκτες της ανησυχίας που επικρατεί σε κεντρικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που θέλουν η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κινείται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων μέσα από το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών: της Αθήνας και των πιστωτών.
Το τελευταίο διάστημα πολλές ήταν οι επικοινωνίες που είχαν βουλευτές της ΝΔ με στελέχη του ΕΛΚ, τα οποία και εξέφραζαν την απορία τους πως μπορεί ένα κεντροδεξιό κόμμα να αρνηθεί τη στήριξη και την ψήφο σε μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για το ποια θα είναι η τελική στάση του κόμματος, ενώ η πρώτη συζήτηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου.
Και όπως λένε πολλοί, εάν η ΝΔ επιλέξει τη γραμμή της καταψήφισης θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη και οργανωμένη επιχείρηση να εξηγηθεί η στάση της στο ΕΛΚ και ειδικά στη γερμανική πλευρά, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θα υψώσει ουσιαστικά και πάλι τα λάβαρα του αντιμνημονίου με άλλη ρητορική από αυτή της περιόδου 2010-2011.
Πολλές συζητήσεις θα έχει με κεντρικά στελέχη της γερμανικής κεντροδεξιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη που θα βρεθεί στο Βερολίνο τις επόμενες δυο ημέρες, ενώ η ίδια επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ θα πρέπει αν ψηφίσει μια συμφωνία που ουσιαστικά θα επιβεβαιώνει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μια άποψη που εκφράζει με διαφορετική επιχειρηματολογία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Εκτενής συζήτηση για το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες έγινε και σε σύνάξη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μεταξύ των ευρωβουλευτών και των νεοεκλεγέντων βουλευτών της ΝΔ. Σε αυτή τη σύναξη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ρώτησε να πληροφορηθεί από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μαρία Σπυράκη το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στο περιθώριο της κοινής εκδήλωσης του Ιδρύματος Hanns Seidel, του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα έγινε εκτενής συζήτηση για το ποια θα είναι η στάση της ΝΔ.
Ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας και αντιπρόεδρος του Hanns Seidel, αλλά και ο Ότμαρ Μπέρνχαρντ, βουλευτής του ιδίου κόμματος, είχαν πολλές συζητήσεις με βουλευτές της ΝΔ και προσπάθησαν να διερευνήσουν τη στάση της ΝΔ και να μεταφέρουν στην γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της ελληνικής κεντροδεξιάς.
Μάλιστα, «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που διατηρούν επαφές με κορυφαίους παράγοντες της γερμανικής πολιτικής σκηνής, είχαν εκτενή συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με άλλους βουλευτές, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν πρέπει να κινηθεί στην οδό του λαϊκισμού, αλλά οφείλει να είναι υπεύθυνη.
Το ΒΗΜΑ