Συνεντεύξεις

Γ. Πάππου: «Η εντολή προς την Κυβέρνηση δεν είναι να διακυβεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

  • «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης»

«Η αγορά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι “παγωμένη”, αν και βρισκόμαστε στην έναρξη της θερινής περιόδου. Όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, οι πάντες είναι επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής».
Στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
«Κατανοούμε την πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση για να κλείσει την συμφωνία με τους δανειστές, αυτό άλλωστε επιθυμούμε, όμως έχουμε την απαίτηση οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να είναι πλήρως τεκμηριωμένες και να βασίζονται σε σοβαρές μελέτες, που θα αποτυπώνουν τον πραγματικό τους αντίκτυπο στην οικονομία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ και συμπληρώνει πως οι συγκεκριμένες πρακτικές έφεραν τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των συντελεστών του  ΦΠΑ  ο κ. Γιάννης Πάππου δηλώνει ότι πρόκειται για μέτρο πανικού, χωρίς καμία λογική και καμία οικονομική τεκμηρίωση.
«Αν η εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν συνοδευτεί με την διατήρηση της μείωσης κατά 30% που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, είναι προφανές ότι θα αποβεί καταστροφική για την οικονομία τους, αφού θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Στο θέμα αυτό υπάρχει έντονη ασάφεια», δηλώνει ο κ. Γιάννης Πάππου.
Ο  πρόεδρος του ΕΒΕΔ δηλώνει επίσης πως εξαιτίας της κρίσης τα έσοδα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έχουν υποστεί συντριπτική μείωση, που αγγίζει το 70%.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Πάππου, αναλυτικά:

• Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν έχουν ακόμη θετική κατάληξη;
Η αγορά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι “παγωμένη”, αν και βρισκόμαστε στην έναρξη της θερινής περιόδου. Όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, οι πάντες είναι επιφυλακτικοί και τηρούν στάση αναμονής. Εύχομαι αυτή η περίοδος της αβεβαιότητας και της επιφυλακτικότητας να τελειώσει γρήγορα, με την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, για να αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί και πάλι η οικονομία.

• Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εφαρμογή διπλού νομίσματος;
Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα, ούτε σαν απλή υπόθεση εργασίας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πάρει σαφή θέση επ΄αυτού. Θέλουν την χώρα τους μέσα στο ευρώ, μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους μας. Η εντολή προς την κυβέρνηση δεν είναι να διακυβεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας μας. Είναι να μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία που θα χαλαρώσει την θηλιά της λιτότητας και θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

• Με την δραστική συγκράτηση των δαπανών το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρω, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ. Πως το σχολιάζετε στη στιγμή που ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι και πολύ μακριά το «ατύχημα» για την Ελλάδα;
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής στάσης πληρωμών, όπως άλλωστε παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. Αναφέρει συγκεκριμένα πως “οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες” και ότι “μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού”. Καταλαβαίνετε ασφαλώς ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της προέλευσης, στερεί χρήματα από την πραγματική οικονομία, βαθαίνει την ύφεση, στην οποία επιστρέψαμε τους τελευταίους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη ανάκαμψης της οικονομίας.

• Εξετάζεται ακόμη  το ενδεχόμενο να εξομοιωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις για τους  νησιώτες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης;
Αν η εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ δεν συνοδευτεί με την διατήρηση της μείωσης κατά 30% που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, είναι προφανές ότι θα αποβεί καταστροφική για την οικονομία τους, αφού θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Στο θέμα αυτό υπάρχει έντονη ασάφεια. Φήμες και σενάρια ανεβοκατεβάζουν τον ενιαίο συντελεστή, πότε στο 16%, πότε στο 18% και πότε στο 20%, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για την αγορά και την οικονομία αυτή η διαφορά των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει το θέμα, σε βάση καθαρά εισπρακτική και τίποτα περισσότερο. Κατανοούμε την πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση να κλείσει την συμφωνία με τους δανειστές, αυτό άλλωστε επιθυμούμε, όμως έχουμε την απαίτηση οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να είναι πλήρως τεκμηριωμένες και να βασίζονται σε σοβαρές μελέτες που θα αποτυπώνουν τον πραγματικό τους αντίκτυπο στην οικονομία. Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πρακτικές ευθύνονται για το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεχή μέτρα, που όχι μόνο δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως τίναξαν στον αέρα την οικονομία, κατέστρεψαν την επιχειρηματικότητα  και εξουθένωσαν την κοινωνία. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει επιτέλους να σπάσει.

• Θα πληγεί και ο τουρισμός από την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου διανυκτέρευσης;  Πως θα αντιδράσει το ΕΒΕΔ στην εφαρμογή μέτρων που πλήττουν όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τους κατοίκους των νησιών;  
Η συζήτηση που γίνεται για τον ΦΠΑ στα νησιά, επιβεβαιώνει τις πρακτικές που μόλις σας ανέφερα. Πρόκειται για μέτρο πανικού, χωρίς καμία λογική και καμία οικονομική τεκμηρίωση. Έχουμε επιχειρηματολογήσει κατά κόρον για ποιους λόγους δεν θα πρέπει να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου. Έχουμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ποιες θα είναι οι συνέπειες  για την ζωή των νησιωτών, για τον τουρισμό, για την οικονομία της χώρας συνολικά. Περιμένουμε από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να τιμήσει τον λόγο του ότι τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να υπογράψει.

• Θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών για αγορές αγαθών αξίας από 70 ευρώ και πάνω στα νησιά;
Εκ πρώτης όψεως και μόνο θεωρητικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το μέτρο θα βοηθήσει. Ωστόσο έχω σοβαρές επιφυλάξεις ότι δεν θα οδηγήσει και πάλι σε φοροδιαφυγή. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνων που είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να εκδώσουν ή να χρησιμοποιήσουν κάρτες για τις συναλλαγές τους. Στις περιπτώσεις αυτές, αν το μέτρο δεν αναστείλει την ήδη περιορισμένη δυνατότητα κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε νέα φοροδιαφυγή, με κόψιμο αποδείξεων μικρότερης αξίας από την πραγματική του προϊόντος, ώστε να μην χρειαστεί πλαστικό χρήμα για την πληρωμή του. Ή το “σπάσιμο” της τιμής του προϊόντος σε περισσότερες  από μία αποδείξεις. Όλα αυτά φυσικά σημαίνουν και πάλι διαφυγόντα έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Είναι παράμετροι που πρέπει να εξετασθούν σοβαρά, πριν επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο.

• Ήταν στη σωστή κατεύθυνση η δέσμευση των αποθεματικών φορέων του δημοσίου για την κάλυψη των αναγκών της χώρας; Είχε αυτό επιπτώσεις στο ΕΒΕΔ;
Προφανώς και δεν ήταν σωστή απόφαση, πολύ δε περισσότερο με τον τρόπο που έγινε δια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και λόγω του αναγκαστικού χαρακτήρα της.  Εδώ που φτάσαμε όμως, ήταν  αναγκαία λόγω της οικονομικής ασφυξίας της χώρας.  Όσο για τα Επιμελητήρια, δεν έχουν πια αποθεματικά για να δεσμευτούν. Τα Επιμελητήρια δέχτηκαν την χαριστική βολή με το PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Από τότε δίνουμε αγώνα επιβίωσης.

• Σε ποιά κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του ΕΒΕΔ καθώς στο πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα δεν σημείωσαν αύξηση; Η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη προκάλεσε  οικονομική δυσπραγία στο Επιμελητήριο;
Η οικονομική κατάσταση των Επιμελητηρίων αντικατοπτρίζει την οικτρή κατάσταση της αγοράς. Τα έσοδα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έχουν υποστεί συντριπτική μείωση που αγγίζει το 70%, απόρροια της αδυναμίας των μελών τους να καταβάλουν την εισφορά τους ακόμη και με την νέα ευνοϊκότερη τιμολογιακή πολιτική. Το σίριαλ της ύφεσης, δυστυχώς δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο. Πρέπει να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από αυτόν το οδυνηρό φαύλο κύκλο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου