Μια γυναίκα ποζάρει γυμνόστηθη στην Ακρόπολη, με φόντο το Ερεχθείο. Λίγα μέτρα πίσω της, οι Καρυάτιδες να ορίζουν πολιτισμικά τον χώρο, και ακόμη πιο πίσω, η πόλη της Αθήνας να απλώνεται σαν θάλασσα από τσιμέντο.
Ο μεσογειακός ήλιος και το λευκό σεντόνι (τύπου χλαμύδα) έρχονται να ενισχύσουν τον αέρα φολκλόρ της φωτογραφίας. Η ιδέα ωστόσο ότι μπορεί να πρόκειται για τουριστική καρτ-ποστάλ ακυρώνεται αυτομάτως από το σύνθημα στο γυμνό στήθος, εκεί όπου το αναρχικό «ούτε θεός, ούτε αφεντης», συναντά τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο.
Οι ακτιβίστριες του κινήματος FEMEN βρέθηκαν στην Αθήνα, εκ Γαλλίας ορμώμενες, για να διαδηλώσουν, όπως μόνο αυτές ξέρουν, την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό αλλά και για να… στρατολογήσουν μέλη.
Η ηγέτιδα του κινήματος, Ινα Σεβτσένκο, μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» για την επερχόμενη δημιουργία του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης που έχει ήδη ξεκινήσει να στρατολογεί κόσμο (γυναίκες αλλά και… άνδρες) στη χώρα μας, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή της στην Καλαμάτα στα τέλη Ιουνίου.
«Εχουμε ανάγκη από ακτιβιστές, φωτογράφους, δικηγόρους, μεταφραστές και γενικότερα εθελοντές. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσες και όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η 24χρονη Ουκρανή που βλέπει πλέον τη χώρα μας ως πεδίο πλούσιο σε… συμβολισμούς και διδάγματα.
«Στην Ελλάδα μπορεί να δει κανείς όλα εκείνα τα σάπια στοιχεία που έχουν καταλήξει να αποτελούν ευρωπαϊκό δόγμα. Στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα και η Ελλάδα φέρνει στο φως κάποια από αυτά. Η Ελλάδα επιπλέον ξεμπροστιάζει την οικονομική δικτατορία της Ευρώπης και φανερώνει τον βαθμό της πολιτικής ανευθυνότητας απέναντι στις χώρες που είναι καλοδεχούμενες στην Ευρωζώνη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ινα Σεβτσένκο.
Οσο για την οργάνωση FEMEN, αυτή «μπορεί με τις τρανταχτές διαμαρτυρίες της να ρίξει φως στην τρέχουσα ελληνική κατάσταση, και να αντιταχθεί σε όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τα σημερινά δεινά». «Είμαστε έτοιμες να πάρουμε εκδίκηση για την οικονομική και την πολιτική κρίση και είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μαζί με τους Ελληνες», διακηρύττει η 24χρονη που δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε στον κόσμο πολλές προοδευτικές ιδέες, πολλούς προοδευτικούς νόμους, καθώς και την ίδια την έννοια της δημοκρατίας. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η χώρα αξίζει πολύ περισσότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ιδανικό πεδίο δράσης
Μέσα σε όλα τα άλλα, ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί πλέον και «ιδανικό» πεδίο δράσης για τη FEMEN που «παλεύει για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… ενάντια στην εκμετάλλευση και στις κάθε είδους καταπιεστικές ιδεολογίες». «Η FEMEN κάνει την εμφάνισή της σε χώρες που έχουν ανάγκη από μορφές μη βίαιης πολιτικής αντίστασης, καθώς βρίσκονται εν μέσω πολιτικών κρίσεων, κοινωνικών χασμάτων κ.ά.», σημειώνει η Ινα και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό, εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και για άλλους λόγους όπως είναι η τρομακτικά ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς, καθώς και η εμφάνιση βίαιων τακτικών διαμαρτυρίας που το μόνο που κάνουν είναι να αμαυρώνουν γενικά την έννοια της πολιτικής αντίστασης. Βρισκόμαστε σε επαφή με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής, έχουν επικοινωνήσει μαζί μας πολλοί άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, από την Ελλάδα που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και να συμμετάσχουν στην ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος της FEMEN. Η επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους ήταν που μας ώθησε να αρχίσουμε να δουλεύουμε πιο σοβαρά πάνω σε αυτόν τον στόχο. Από τη στιγμή που είδαμε ότι υπάρχουν Ελληνες που θέλουν να υιοθετήσουν τις τακτικές της FEMEN ως μορφές πολιτικής αντίστασης στη χώρα τους, είμαστε έτοιμες να εργαστούμε μαζί τους για τον συγκεκριμένο σκοπό».
Προς αποφυγήν πιθανών παρεξηγήσεων, ωστόσο, η 24χρονη Ουκρανή, που ζει πλέον μόνιμα στη Γαλλία, ξεκαθαρίζει ότι η FEMEN μπορεί να βλέπει μεγάλα προβλήματα και κακώς κείμενα στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά «δεν κάνει εκστρατεία ενάντια στην ευρωπαϊκή ιδέα». Κάθε άλλο μάλιστα. «Είμαστε εδώ για να αναδεικνύουμε όλα τα κρυφά προβλήματα και τα σατανικά σχέδια των πολιτικών, που δυστυχώς κάποιες φορές μας εξουσιάζουν», σημειώνει, «και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι γεμάτη από τέτοιους εξουσιαστές». «Ολοι αυτοί είναι ανάγκη να έχουν απέναντί τους την αντιπολίτευση που τους πρέπει», καταλήγει.
Αναφορικά τώρα με τα μελλοντικά σχέδια της Ινα Σεβτσένκο, αυτά έχουν έντονα ελληνικό αέρα. «Θα έρθω στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου για να μιλήσω στην εκδήλωση TEDx στην Καλαμάτα. Το θέμα της ομιλίας μου θα είναι η FEMEN και η ακτιβιστική της δράση. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για να έχουμε τις πρώτες συναντήσεις με τα μέλη του ελληνικού παραρτήματος της FEMEN.
Είμαι ενθουσιασμένη στην προοπτική ότι η ομάδα FEMEN Greece θα ιδρυθεί κανονικά μέσα στο καλοκαίρι. Καλώ όλες τις Ελληνίδες να σταθούν στα πόδια τους, να υψώσουν το ανάστημά τους με υπερηφάνεια, να νιώσουν τη δύναμή τους και να φέρουν την αλλαγή».
ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ»
Η Ινα εκπαιδεύει τις νέες ακτιβίστριες στον… σεξτρεμισμό
Η ριζοσπαστική φεμινιστική οργάνωση FEMEN «γεννήθηκε» στην Ουκρανία το 2008 αλλά πλέον έχει παρουσία σε περισσότερες από 11 χώρες, ενώ η έδρα της βρίσκεται στη Γαλλία. «Οι ακτιβίστριες της FEMEN μπορεί να κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους οπουδήποτε, και μπροστά στον οποιονδήποτε, και να τον κοντράρουν με τη γυμνή πολιτική τους διαμαρτυρία. Εχουμε ήδη αντιμετωπίσει κάποιους από τους πιο ισχυρούς άνδρες της παγκόσμιας πολιτικής όπως είναι ο Πούτιν, ο Μπερλουσκόνι και πολλοί άλλοι», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η ηγέτιδα της οργάνωσης, Ινα Σεβτσένκο, η οποία σχεδιάζει πλέον να φέρει τη γυμνή διαμαρτυρία της και στην Ελλάδα υπό τη μορφή παραρτήματος με την ονομασία FEMEN Greece.
Με δεδομένο λοιπόν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η στρατολόγηση μελών στη χώρα μας (οι ενδιαφερόμενες – ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail στη διεύθυνση joinfemengreece@gmail.com), ανακύπτουν απορίες. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιος γίνεται μέλος της οργάνωσης και ποιος όχι; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση που οφείλουν να περάσουν τα νέα μέλη; Υπάρχει χώρος και για άνδρες στη FEMEN;
«Για να γίνει κανείς ακτιβιστής της FEMEN, πρέπει οπωσδήποτε να είναι γυναίκα», εξηγεί η 24χρονη Ινα από την Ουκρανία. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια οργάνωση που επί της ουσίας «προωθεί τον γυναικείο ακτιβισμό και θεωρεί ότι τώρα είναι η σειρά των γυναικών να αντιδράσουν. Ωστόσο, και οι άνδρες μπορούν να βοηθούν κυρίως σε θέματα όπως είναι ο συντονισμός και τα logistics. Η FEMEN καλωσορίζει οποιονδήποτε συμφωνεί με την ιδεολογία της, όπως αυτή διατυπώνεται στο μανιφέστο μας που κυκλοφόρησε στη Γαλλία πριν από δύο μήνες», εξηγεί η Ουκρανή ακτιβίστρια.
Οσο για την ειδική εκπαίδευση από την οποία πρέπει να περάσουν όλες οι νέες ακτιβίστριες, αυτή έχει διαμορφωθεί ειδικά από τη FEMEN για τα μέλης της και φέρει το χαρακτηριστικότατο όνομα «σεξτρεμισμός» («sextre-mism»). «Εχω ήδη ιδρύσει δέκα παραρτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει η Ινα. «Από τη στιγμή που θα υπάρξει ένας αριθμός γυναικών σε μια χώρα που θέλουν να δράσουν κατά αυτόν τον τρόπο, έρχομαι στη συγκεκριμένη χώρα, εκπαιδεύω τις ακτιβίστριες σωματικά και ιδεολογικά, προετοιμάζω την τοπική ηγέτιδα και προχωρώ στην ίδρυση του παραρτήματος», συνεχίζει αναφερόμενη στα διαδικαστικά.
Ιδανικό πεδίο δράσης
Στην Ελλάδα επί του παρόντος η FEMEN παρουσιάζεται να έχει ανάγκη από «ακτιβιστές, φωτογράφους, δικηγόρους, μεταφραστές και γενικότερα εθελοντές». «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσες και όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί μας», τονίζει η Σεβτσένκο σύμφωνα μάλιστα με την οποία, η δημιουργία της ομάδας FEMEN Greece αποτελεί απλώς ζήτημα χρόνου και ίσως να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Η πρώτη γυμνόστηθη δράση της FEMEN σε ελληνικό έδαφος είναι ωστόσο ήδη γεγονός και έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ελαβε χώρα στην Ακρόπολη, με φόντο το Ερεχθείο και σύνθημα το «ούτε θεός ούτε αφέντης».
Η πρωταγωνίστρια της εν λόγω δράσης ωστόσο δεν ήταν Ελληνίδα, αλλά «προερχόμενη από τη Γαλλία», όπως μας εξηγεί η Ινα. Την επόμενη φορά βέβαια ίσως η ακτιβίστρια να είναι… βέρα Ελληνίδα, περήφανη εκπρόσωπος της FEMEN Greece.
Εθνος